Kako učinkovita so cepiva pri novih različicah virusa?

Andreja Kutin Lednik
02.03.2021 06:01
Kljub okužbi dvakrat cepljenega zdravnika ni razlogov za nasprotovanje cepljenju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina ljudi, ki se cepi, je zaščitena pred okužbo, kar potrjuje tudi primer sopotnika mariborskega zdravnika na potovanju v Afriki.
Reuters

Mariborski primer je dokaz, da se lahko okužba pojavi tudi pri popolnoma cepljenih, je včeraj opozorila epidemiologinja NIJZ Sanja Vuzem. To velja še posebno pri novih različicah virusa, a gre običajno v teh primerih za blažjo okužbo, je poudarila.

Prav veliko kliničnih raziskav o učinkovitosti cepiv zoper nove različice še ni opravljenih. Cepivo Pfizer-Biontecha izgubi nekaj moči proti različici koronavirusa, ki se je prvič pojavila v Južni Afriki, poročajo raziskovalci na podlagi laboratorijskih poskusov. Kako dobro bo cepivo zaščitilo ljudi pred različico, imenovano B.1.351, na terenu, je težko reči. Toda klinični podatki drugih treh cepiv - AstraZenece, Novavaxa in Johnson & Johnsona - so že pokazali, da niso tako uspešna pri blokiranju simptomatskih primerov covida-19, ki jih povzroča B.1.351, kot pri drugih oblikah virusa.

Toda na podlagi razpoložljivih podatkov se nekateri strokovnjaki bojijo, da imunost, ki jo izzovejo cepiva, proti B.1.351 ne bo trajala tako dolgo kot proti drugim različicam in da imunizacije ne bodo mogle zavreti tudi prenosa južnoafriške različice, za zdaj kaže, da bolje omejujejo širjenje drugih različic. Podobne rezultate namreč kaže tudi Moderna. Izdelovalci cepiv že razvijajo pospeševalne odmerke, ki so posebej usmerjeni v B.1.351, regulatorji pa razmišljajo, kako bi lahko posodobljene odmerke odobrili, ne da bi morali opraviti celo paleto kliničnih preskušanj. Obe podjetji sta cepivo razvili pred pojavom novih variant. Cepivo AstraZenece so v Južnoafriški republiki sicer prenehali uporabljati zaradi domnevno majhne učinkovitosti proti južnoafriškemu sevu, a ta raziskava je bila opravljena na zelo majhnem vzorcu. Dokazov, da bi bila katera od novih različic bolj smrtonosna, za zdaj ni.

​Cepivo nas izjemno dobro ščiti pred težjo obliko bolezni z zapleti in pred hujšo obliko, ki terja hospitalizacijo, je prepričana Vuzemova. Večina ljudi, ki se cepi, pa je zaščitena pred okužbo, kar potrjuje tudi primer sopotnika mariborskega zdravnika na potovanju v Afriki. Epidemiologinja iz mariborske enote NIJZ je pozvala k cepljenju in starejšim od 80 let, ki cepljenja še niso opravili, priporočila, naj to storijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta