Zakaj je kirurg potoval na jug Afrike in kako je z delom zunaj UKC-ja? Kakšen nadzor je odredil Vojko Flis?

Okužena sta še dva člana gospodinjstva, druga cepljena oseba pa ne. V UKC zaradi dogodka manjkajo štirje zdravniki in administratorka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posebnih ukrepov v UKC Maribor niso sprejeli. 
Ukc Maribor

Nevrokirurg iz UKC Maribor Matjaž Voršič, ki potoval v Namibijo, ob vrnitvi na delovno mesto pa se je pokazalo, da je okužen z južnoafriško različico SARS CoV-2, se je včeraj opravičil za nevšečnosti, ki jih je povzročil, a ob tem dejal, da v Namibijo ni potoval nepremišljeno. Zakaj se je odpravil na tvegano območje? "V Namibijo hodim vsako leto zadnjih sedem let tako službeno kot na osebni dopust. Lani sem prav zaradi bližajoče se epidemije svojo pot tja odpovedal. Januarja letos sem prejel dva odmerka Pfizerjevega cepiva. 14 dni po prejetem drugem odmerku in po razvoju polne imunosti sem še enkrat opravil test in bil je negativen. Za odhod v Namibijo sem se nato odločil na podlagi ugodne epidemiološke situacije v tej državi. Tam sem namreč v eni od bolnišnic s kolegom ortopedom opravil nekaj zahtevnih operacij hrbtenice. Preostali del dopusta sem izkoristil za potovanje po Namibiji in obisk prijateljev."

Dr. Matjaž Voršič
Marko Vanovšek

Mariborska epidemiološka služba NIJZ je potrdila, da so se vse štiri osebe med potovanjem večkrat testirale in bile vsakič negativne, prav tako so bili negativni njihovi testi po prihodu domov. Pri dveh osebah, ki sta bili na potovanju s prvo, so se nato pojavili znaki prehlada. Ponovno testiranje 24. februarja je pokazalo, da sta prav tako pozitivni, je povedala epidemiologinja Sanja Vuzem z mariborske enote NIJZ. Tretja oseba, ki je bila cepljena z dvema odmerkoma, pa je bila tudi po kontrolnem brisu negativna. Epidemiologi so obvestili tudi države letalskih družb in dobili informacijo, da na povratnem letu v skupini s slovenskimi potniki ni bilo drugih slovenskih državljanov. Od treh stikov iz zdravnikovega skupnega gospodinjstva je (bil) eden pozitiven, vsi so v domači karanteni oziroma izolaciji. "Ni izključeno, da v državi ni še kak primer okužbe z južnoafriško različico koronavirusa," je povedala mariborska epidemiologinja, le sekvenciran in izpostavljen je bil do tega trenutka mariborski primer, pravi Vuzemova.

Pet zaposlenih v izolaciji, osem pod nadzorom

Dr. Lea Knez, vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor, je povedala, da so, takoj ko so izvedeli za okuženega zaposlenega, ki je potoval v Namibijo, imeli v mislih južnoafriški sev in bili zato še posebno previdni. Zato sama potrditev, da je šlo za ta novi sev, ni vplivala na njihove ukrepe. Prvič so tako tudi sami (to običajno počne le NIJZ) poklicali vse paciente, s katerimi je bil zdravnik v stiku, in jim omogočili testiranje. A njihov odziv za zdaj ni bil velik, od 17 so se odzvali le trije. Dobra novica je, da za zdaj med ljudmi, ki so bili izpostavljeni, niso zaznali okužbe, vsi so (še) zdravi. V karanteni so poleg omenjenega zdravnika sicer še trije zdravniki, ki si z njim delijo zdravniško sobo, in administratorka. Še osem zaposlenih pa je "pod zelo strogim nadzorom" in jih bodo vseh 14 dni, kolikor traja inkubacijska doba, redno na dva dni testirali. Še ena skupina ljudi, ki je bila istočasno v službi, bo pod drobnogledom in testirana, čeprav manj pogosto. Operacije tako tečejo naprej, oddelek deluje, kolikor ob treh odsotnih zdravnikih zdaj lahko deluje, je pojasnila Knezova.

Voršič je bil sicer v službi v ponedeljek in torek. "V ponedeljek je bil nadzorni specialist dežurnemu specializantu. Torej je bil v službi le za predajo dela, ni bil v stiku s pacienti, stik je imel le s tem specializantom, ki je zdaj v karanteni."

Zaposlene opozarjamo, naj bodo previdni

Zaradi afriškega seva v UKC Maribor ni dodatnih ukrepov. "Ukrepi, ki sicer veljajo in so v uporabi, delujejo tudi proti južnoafriškemu sevu. Ljudje se jih pač morajo držati," je pojasnila Knezova. Enako velja pri pravilih za zaposlene. Že od marca lani v UKC Maribor velja priporočilo, naj zaposleni ne potujejo. A to je zgolj priporočilo, potovanj nikomur ne smejo prepovedati. "Z nobenim dekretom ne moremo prepovedati potovanj. Ves čas pa opozarjamo zaposlene, da ravnajo odgovorno in s tem varujejo druge in sebe. Smo v svobodni državi. Osebno se za tvegano dejanje ne odločam. Če bi se vsak tako odločal, da bi znal potrpeti in presoditi, katere zadeve so nujne, katere pa bodo čez pet let enako dostopne in enako ali v še večji užitek, bi lažje obvladovali epidemijo," je še komentirala Knezova.

Po naših podatkih naj bi v bolnišnici od oktobra lani veljala tudi prepoved dela zunaj matične ustanove. Direktor UKC Maribor Vojko Flis je sicer včeraj odredil upravno-epidemiološki nadzor, ki bo ugotavljal, ali je zdravnik "naredil kakšno napako pri svoji presoji. Ne moremo pa reči, da je kršil pravila karantene," je še dejala Knezova.

Voršič ob vsem tem zaključi: "Zaenkrat ni znakov, da bi kdorkoli od ljudi, s katerimi sem bil v stiku, obolel za novo različico virusa, kar je sedaj tudi moja glavna skrb. Vsem prizadetim se iskreno opravičujem za vse nevšečnosti, ki sem jim jih povzročil."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta