Kako za spodbujanje kolesarstva in urejenost kolesarskih stez skrbijo občine? Ministrstvo še vidi rezerve

"V sofinanciranje infrastrukture za kolesarje se namenjajo znatna sredstva, spodbuja se načrtovanje in izvedba celovitih projektov na državni ravni. Znotraj mest je potrebno prijaznejše razmere za kolesarjenje zagotoviti z ukrepi umirjanja prometa, preprečevanjem tranzitnega prometa preko stanovanjskih sosesk ter z odvzemanjem prostora za motoriziran promet in te površine nameniti za trajnostne oblike mobilnosti (JPP, kolesarjenje in hoja)," pravijo na ministrstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Ob epidemiji koronavirusa po vsem svetu se je izkazalo, da so ljudje našli čas tudi za stvari, ki so bile prej postranskega pomena. Kolesarjenje, na primer. Iz številnih držav po svetu poročajo o izjemnem povečanju števila kolesarjev, trgovci in popravljalci koles se soočajo s svojevrstnimi težavami. Na kolo sede tudi vse več Slovencev. Kakšno je stanje s kolesarskimi potmi v občinah Ljubljana, Maribor in Celje? Kako ljudi spodbujajo h kolesarjenju in kaj o vsem pravijo na pristojnem ministrstvu?
Na Mestni občini Celje (MOC) povedo, da že več let precej pozornosti namenjajo spodbujanju občanov k trajnostni mobilnosti in nasploh k zdravemu načinu življenja. "Trajnostna mobilnost je bistveni del celostne prometne strategije Mestne občine Celje, ki zajema strategijo razvoja prometa v prihodnosti, poudarek je na trajnostni mobilnosti, zmanjšanju škodljivih vplivov prometa na okolje, boljši kakovosti bivanja, izboljšanju mobilnosti in dostopov ter izboljšanje podobe občine."
V zadnjih dveh letih so uvedli tudi javni sistem izposoje koles (KolesCE), ki je med ljudmi priljubljen. Kakšni so načrti za naprej? "V teku sta dva projekta, ki bosta še zagotovo še povečala uporabo koles v mestu in okolici – izgradnja mreže kolesarskih povezav v Mestni občini Celje in izgradnja regijskih kolesarskih povezav v sodelovanju s sosednjimi občinami."

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Opažajo povečano število kolesarjev

Kot pravijo na celjski občini, so kolesarske steze dobro urejene, "vsekakor pa bo stanje še bistveno boljše, ko bo zaključen projekt izgradnje mreže kolesarskih povezav. V februarju smo začeli z gradnjo prvega od načrtovanih 44 odsekov kolesarskih povezav v Mestni občini Celje. Celotna vrednost projekta znaša 2,4 milijona evrov. Glavnino del nameravamo zaključiti do konca prihodnjega leta. V letošnjem letu naj bi zgradili petnajst, prihodnje leto pa osem kilometrov stez. Nekatere že obstoječe odseke stez bomo obnovili, načrtujemo pa tudi, da bomo s talnimi obeležbami označili nekatere obstoječe ceste v smislu souporabe s kolesarskim prometom – sharrow space".
Da se število kolesarjev povečuje, opažajo tudi na celjski občini, to je bil tudi eden od razlogov za uvajanje sistema KolesCE. Junija bodo dodali pet dodatnih postaj za izposojo javnih koles, tako da jih bo po novem 22. "Pri izgradnji novih kolesarskih odsekov oziroma ob širitvi kolesarske mreže sta v ospredju večja varnost kolesarjev v cestnem prometu in povezanost izgrajenih kolesarskih povezav. Ob trasah bomo uredili manjša postajališča za oddih, razgledne točke, klopi, postaje za servis koles, merilce za štetje kolesarjev ..."

V Ljubljani vsako kolo uporabljeno kar osemkrat dnevno

Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet Mestne občine Ljubljana (MOL) pravijo, da je Ljubljana kolesarjem prijazno mesto. "Urejenih imamo preko 300 kilometrov kolesarskih poti in smo že tretje leto uvrščeni na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu." Za letos je bila Ljubljana izbrana tudi za gostovanje konference Velo–city, letnega svetovnega srečanja Evropske kolesarske zveze.

Fotografija je simbolična.
Tit Košir

Maribor: Želijo si varnih, sklenjenih kolesarskih poti

Kako pa je v Mariboru? Mestna občina Maribor (MOM) je leta 2015 sprejela Celostno prometno strategijo in v skladu s tem zadnja leta tudi deluje: izvaja številne aktivnosti za doseganje ciljev trajnostnih oblik mobilnosti (povečevanje deleža pešcev, kolesarjev in uporabnikov javnega potniškega prometa. Cilj je tudi postopno umikanje motoriziranega prometa iz mestnega jedra in ureditev javnih površin namenjenih pešcem in kolesarjem. "MOM je kot prva v Sloveniji pred osrednjo železniško postajo uredila posebno kolesarnico - Kolesodvor, zaprt in varovan prostor, v katerega je možno vstopiti le z elektronsko kartico in ponuja priložnost za spreminjanje potovalnih navad ljudi, ki v mesto ob Dravi prihajajo z vlakom," so sporočili z občine.
Trenutno se izvaja več projektov, katerih namen je izboljšanje omrežja kolesarskih povezav in uporabnikom omogočiti bolj prijazno, varno in udobno mobilnost s kolesom, navajajo v MOM. Želijo si varnih, sklenjenih kolesarskih poti, ki jih bodo lahko uporabljali tudi manj vešči kolesarji in bodo ponujale dobro alternativo vožnji z osebnim avtomobilom. "V teku je projekt ureditve kolesarske infrastrukture med mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi, s katerim bo urejenih okoli 17 kilometrov kolesarskih povezav. Vrednost investicije, ki bo zaključena predvidoma že letos, znaša 1,175 milijona evrov, država in Evropski sklad za regionalni razvoj sofinancirata 750.000 evrov."

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Ministrstvo: Razmere za kolesarjenje znotraj mest se izboljšujejo

Na ministrstvu za infrastrukturo zagotavljajo, da podpirajo trajnostno mobilnost s pripravo področne zakonodaje ter financiranjem ukrepov s tega področja lokalnim skupnostim, ki znotraj mest upravljajo z infrastrukturo za pešce in kolesarje. "V Sloveniji je 78 občin, ki so sprejele celostno prometno strategijo skladno z nacionalnimi smernicami, ki jih je izdalo ministrstvo. Strategije vključujejo kolesarstvo kot posebno področje za načrtovanje mobilnosti prebivalstva. Ocenjujemo, da se je s celostnim pristopom, ki ga je ima MZI v tem obdobju, od spodbujanja priprave strateških dokumentov do sofinanciranja ukrepov trajnostne mobilnosti v mestih, dvignila ozaveščenost odločevalcev in strokovnjakov s področja prometa pri načrtovanju prometa znotraj mesta tudi za projekte, ki jih občine financirajo iz lastnih sredstev."

Investitorji imajo velike probleme pri umeščanju kolesarskih povezav v prostor

Alternativo v sedanjih razmerah za zmanjšanje števila osebnih avtomobilov predstavlja sopotništvo in izboljšanje zasedenosti osebnih avtomobilov. "Srednjeročno so električna kolesa primerna za dnevno mobilnost do 20 kilometrov v eno smer, zato je potrebno prioritetno z varnimi kolesarskimi povezavami povezati zaledna naselja na gravitacijska središča, v katerih so delovna mesta in izobraževalne institucije," pravijo na ministrstvu. Za časovno konkurenčno trajnostne mobilnosti na medkrajevni ravni je potrebno izboljšati tudi pogoje za intermodalnost z gradnjo varnih parkirišč za kolesa na vozliščih JPP ter tudi na lokacijah večjih zaposlovalcev.
Ministrstvo je pri pripravi večjih projektov s področja kolesarstva ugotovilo, da imajo investitorji velike probleme pri umeščanju kolesarskih povezav v prostor, saj so zahteve za vzpostavitev kolesarske povezave enake kot za gradnjo novih cestnih odsekov, čeprav se kolesarske povezave največkrat gradi ob že obstoječih prometnih koridorjih. "Odprava administrativnih ovir in pohitritev postopkov za umeščanje kolesarskih povezav v prostor bo ena izmed prioritet ministrstva v naslednjih letih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta