Kakšna je usoda javnih telefonskih govorilnic pri nas?

Anže Simončič Anže Simončič
09.11.2018 12:25

Nostalgičen spomin ali le še zapravljen prostor ob pločniku v središču mesta? Javne telefonske govorilnice so pred prihodom osebnih telefonov še imele smisel, sedaj pa počasi tonejo v pozabo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Špela Stajnko

Zagotavljanje javnih telefonskih govorilnic za javno govorno telefonijo pri nas še vedno spada med univerzalne storitve, kar sicer ni samoumevno za več kot 10 članic Evropske unije. V Sloveniji o pomembnosti govorilnic odloča agencija za komunikacijska omrežja in storitve, ki je leta 2014 izvedla analizo in takrat določila, da bo tovrstno telefoniranje spadalo pod nabor univerzalnih storitev še nadaljnjih pet let.
"V Sloveniji je trenutno aktivnih 887 javnih telefonskih govorilnic," odgovarjajo na Telekomu Slovenije, ki trenutno skrbi za javne telefonske govorilnice, in dodajajo: "V zadnjem desetletju se število javnih telefonskih govorilnic zmanjšuje - skladno z odločbo agencije za komunikacijska omrežja in storitve." Odločba namreč pravi, da so morali leta 2014 zagotavljati vsaj eno javno telefonsko govorilnico na 1000 prebivalcev, leta 2019 pa bo potrebna le še ena na 3500 prebivalcev, kar pomeni, da jih bo na voljo le še okoli 600.

Kako dolgo bodo govorilnice sploh še aktualne?
Špela Stajnko
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta