Kar 62 kandidatov za 8 mest: Veliko znanih obrazov se poteguje za mesto v programskem svetu RTVS

B.P.
15.04.2020 12:01

Na portalu državnega zbora so objavljeni kandidati, ki se potegujejo za osem mest v programskem svetu Radiotelevizije Slovenija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Programski svet RTVS, desno generalni direktor javnega zavoda Igor Kadunc
Robert Balen

Med 62 kandidatkami in kandidati je kar nekaj znanih obrazov: Slavko Bobovnik, nekdanji voditelj Odmevov, pred kratkim pa kviza Milijonar, ki je v programskem svetu kot zaposlen na Kolodvorski že sedel, operna pevka Alenka Gotar, ki je nastopila na Evroviziji in kandidirala na zadnjih državnozborskih volitvah na listi SDS, strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj Edvard Kadič, soustanovitelj Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in nekdanji sindikalist Slavko Kmetič, ki je v svetu prav tako že sedel, Borut Rončević, ki je v času druge Janševe vlade vodil direktorat za visoko šolstvo in znanost na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, komunikolog iz zavoda Državljan D Domen Savič, ki je v svetu tudi že sedel in predčasno odstopil, Tomaž Štih, nekdaj zaposlen v kabinetu finančnega ministra Janeza Šušteršiča, Roman Vodeb, Suzana Žilič Fišer z mariborske univerze, Uroš Lajovic, dr. Janez Štuhec, Danijel Božič, Mitja Čander, Jožko Čuk … Celoten seznam kandidatov najdete TUKAJ
Mandatno-volilna komisija je javni poziv za predlaganje kandidatov, ki jih imenuje državni zbor, objavila konec februarja.
Kot je znano, programski svet sestavlja 29 članov, po enega člana imenujejo madžarska narodna skupnost, italijanska narodna skupnost in Slovenska akademija znanosti in umetnosti, dva člana imenuje predsednik republike na predlog registriranih verskih skupnosti, tri člane izvolijo izmed sebe zaposleni v RTV Slovenija, pet članov imenuje državni zbor na predlog političnih strank, 16 članov pa imenuje državni zbor na predlog civilne družbe.
Dodajmo, da je javna radiotelevizija v zadnjem obdobju pod udarom stranke SDS, zlasti pa njenega predsednika in premiera Janeza Janše. O tem so Svetu Evrope poročale nekatere nevladne novinarske organizacije, na kar se je odzvala tudi Janševa vlada in v Strasbourg poslala sporno depešo oziroma noto, o kateri smo mediji veliko poročali v zadnjih dneh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta