Karitas in Rdeči križ: Poleg finančne pomoči potrebujemo zapakirano hrano, higienske pripomočke, čistila, brisače

Branka Bezjak Branka Bezjak
06.08.2023 11:30

Prostovoljci po župnijskih Karitas in območnih združenjih Rdečega križa so že v polni meri aktivirani. Dobrodošli so tako prispevki v materialu, kakor finančna pomoč ter pri čišečnju. Kaj prostovoljcem svetujejo pri Humanitarčku?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko pomoči bo potrebne pri čiščenju poplavljenih domov.
Sašo Bizjak

Pod težo letošnjih poletnih neurij so se znašle mnoge družine. Odkrite strehe, uničeni domovi in pridelki, poplave … Vse te situacije kličejo po pomoči in podpori. "Na Karitas si prizadevamo, da bi pomagali tistim, ki so najbolj ranljivi – starejšim, bolnim, družinam z otroki, ki so ostali brez strehe nad glavo. Do sedaj smo prejeli že veliko prošenj za pomoč pri čiščenju in obnovi domov in verjamemo, da bomo s skupnimi močmi lahko postavili stvari na bolje. Vabimo vse, ki lahko in želijo pomagati, da se nam pridružite," so zapisali pri Karitas in objavili tudi spletni obrazec preko katerega lahko ponudite svojo pomoč pri čiščenju poplavljenih domov, pri odpravljanju škode, ki so jo povzročila neurja in poplave.

Pomoč z denarjem, rokami

"Prostovoljci Karitas pomagajo v več kot 25 župnijskih Karitas, v pomoč pa so jim najbližje škofijske Karitas, ki so na nekatera območja pripeljala vodo, hrano, odeje. Številni mladi prostovoljci YoungCaritas pa so se odzvali na povabilo pri pomoči čiščenja stanovanj in se bodo v prihodnjih dneh odpravili na prizadeta območja in pomagali ljudem pri sanaciji stanovanj in drugih objektov. Na drugi strani poteka aktivno zbiranje finančnih sredstev, da bomo lahko pomoč v prihodnjih dneh lahko čim prej razdelili med prizadete ljudi," sporoča Mojca Kepic iz Karitas. 

In še, da bo v prihodnjih dneh potekalo tudi zbiranje v poslovalnicah Mercatorja. Več o finančnem in materialnem zbiranju, lokacijah zbiranja boste našli na njihovi spletni strani. "Po pogovoru s sodelavci Karitas najbolj potrebujemo zapakirano hrano, ki ne potrebuje hlajenja, higienske pripomočke, čistilna sredstva, posteljnino in brisače, v nadaljevanju pa tudi kuhinjske pripomočke. Seveda pa bo za prizadete ljudi v poplavah potrebna tudi velika finančna pomoč, da si bodo lahko sami kupili opremo in si obnovili stanovanja," še pravi Mojca Kepic. Zato napotujejo k finančnim donacijam, ki jih bodo namenili za neposredni pomoč prizadetim gospodinjstvom: "Podpora in pomoč v teh težkih časih je neprecenljiva." Svoj dar lahko posredujete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana. TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Namen: POMOČ POPLAVE, Sklic: SI00 624

Še nekaj informacij, kako pomagati tudi v tem članku

Ob poplavah za pomoč prizadetim na polno aktivirane tudi humanitarne organizacije. Kako pa lahko vi pomagate?

Enako tudi v Rdečem križu Slovenije preko svojih območnih združenj, krajevnih organizacij, pomagajo v zbirnih centrih, delijo pomoč v koordinaciji z enotami Civilne zaščite. Generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin pravi, da je sedaj najbolj pomembna finančna pomoč: "Z materialno pomočjo je sedaj še tudi precej izzivov, vemo, da so ceste neprevozne, tako da bomo naknadno še obveščali, kje in kako se bo zbirala pomoč. Izražamo pa veliko hvaležnost za vso solidarnost prostovoljcev in naših zaposlenih na terenu."

Iz Območnega združenja RKS Mozirje obveščajo, da bodo danes, 6. in jutri, 7. avgusta, bodo med 9. in 12. uro v Mozirju Na trgu 20 zbirali otroške plenice, odrasle plenice, vlažilne robčke, vložke, mleko, hrano (predvsem otroško), čistila in higienske potrebščine, oblačil pa zaenkrat ne potrebujejo. Zbrana pomoč se bo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v Ljubno.

Sicer pa ima Rdeči križ odprt TRR račun, podatki za nakazilo so: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR. 

Če želite pomagati prizadetemu prebivalstvu pri sanaciji škode po neurjih in poplavah, to najhitreje storite z SMS na številko 1919. RKS darujete s ključno besedo Ujma5 oziroma Ujma10, Karitas5 oziroma Karitas10,  Enosrce5 (darujete Zvezi prijateljev mladine Slovenije), Veriga5 (Veriga dobrih ljudi, ZPM Moste Polje) ali Ljudje5 (Adra). 

Zveza prijateljev mladine pa podatki za nakazilo: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

SI56 6100 0000 3512 232 sklic: SI00 245021 koda: CHAR Namen: neurje

Državni denar za pomoč gospodinjstvom

Vlada je že obljubila, da bo namenila humanitarnim organizacijam dodaten denar. V Slovenski karitas so na naše vprašanje povedali, da bodo ta državni denar namenili za obnovo domov najbolj prizadetimi v poplavah. "Slovenska karitas bo v sodelovanju z Rdečim križem, lokalnimi skupnostmi oblikovala komisije, skupne kriterije za prizadeta gospodinjstva in čim bolj enotno pomagali pri obnovi najbolj prizadetim gospodinjstvom. Z zbiranjem vlog bomo po župnijskih Karitas pričeli, ko se stanje umiri," je še dejala predstavnica Karitas. 

Luče pod vodo v petek
PGD Mozije

Za številna pojasnila, odgovore informacije prostovoljcem, vsem, ki bi želeli pomagati, skrbijo tudi v društvu Humanitarček. Tako so pojasnili prostovoljcem, da je treba najprej počakati, da se določeno območje "odpre". Če so ljudje še v evakuacijskem centru, ne moremo čistiti okolice njihovih hiš, v centru pa je potreba po prostovoljcih manjsa. "Zavedajte se, da so na terenu vse enote ze izcrpane. Nenazadnje tudi mi smo. Zato vsi, ki prihajate na teren - pridite z dobro voljo. In kdaj spreglejte kaksen komunikacijski kiks," še pravijo. 

Danes gredo prostovoljci v Nazarje, Mozirje, Braslovče, Mengeš, Komendo. Kaj potrebujejo prostovoljci- delovna oblacila, škornje, rokavice, orodje, vodo, napolnjen telefon, po moznosti powerbank in kabel (marsikje ni elektrike, prostovoljci nimamo casa napolnit telefonov in zlata vredna je takšna solidarnost!) 

Potrebujejo se še samokolnice, polivinil ponjave,lopate, motike, grablje, vedra. "Na kraju poiščete gasilski dom in se pustite skoordinirat," še svetujejo pri društvu Humanitarček. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta