Po seji sveta za nacionalno varnost: Trgovine s hrano in tehnično opremo bodo v nedeljo skoraj gotovo odprte

Franja Žišt Franja Žišt
05.08.2023 13:25

Ker primanjkuje hrane in tehnične opreme bodo odprli trgovine, v naslednjih dneh pa bodo imele daljši delovni čas. Vsa politika bo pri sprejemanju ukrepov delovala enotno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Govorimo o več sto objektih in škodi, ki bo zagotovo presegla 500 milijonov evrov.
Robert Balen

"Slovenija se sooča z najhujšo ujmo v njeni zgodovini, škoda bo nepredstavljiva, dve tretjini Slovenije je tako ali drugače prizadetih in napori, da bomo spet omogočili normalno življenje, bodo zelo veliki," je po seji sveta za nacionalno varnost dejal predsednik vlade Robert Golob. Vsi politični akterji so izkazali, da bodo delovali enotno, v smer, kako pomagati državljanom, da si opomorejo od nesreče in normalno zaživijo.

Škoda bo presegla pol milijarde

Na srečo je bila današnja noč bolj prizanesljiva od prejšnje in so se nekateri strahovi celo izkazali za pretirane, je povedal Golob. Infrastruktura - ceste, energetska, objekti za bivanje - pa so v veliki meri poškodovani. "Govorimo o več sto objektih in škodi, ki bo zagotovo presegla 500 milijonov evrov. Če bomo želeli to odpraviti, bomo morali delovati drugače kot v preteklosti. Zaradi tega se pripravljajo zakonske spremembe, ki ne bodo samo enkratne, izboljševati jih bomo morali sproti," je Golob napovedal prvo spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, z enim samim namenom, opolnomočiti občine in župane, da lahko na terenu tudi mimo soistemov javnega naročanja začnejo naročat nujne intervencijske ukrepe.

Črna na Koroškem je še vedno odrezana od Slovenije, primanjkovati so začeli določeni artikli in Golob je napovedal, da bodo opremo in artikle v Črno začeli dovažati po zraku. Aktivacija vseh sil je ključna, če želimo pomagati, je še izpostavil Golob, ki se je zahvalil vsem, ki na terenu pomagajo ljudem, da se lahko postavijo na noge. Pri tem je pozval, da se vsi, ki bi radi pomagali, obrnejo na civilno zaščito, saj sistem civilne zaščite deluje koordinirano, delovanja na lastno pest z dobrimi nameni so lahko celo škodljiva. Tako Golob kot kasneje minister za gospodarstvo Matjaž Han sta izpostavila, da bodo jutri predvidoma trgovine s hrano in tehnično opremo že odprte, podaljšali naj bi tudi njihov delovni čas. Golob je še pojasnil, da ni potrebno razglasiti izrednih razmer za vso državo, saj imamo enega boljših sistemov civilne zaščite, ki deluje. Je pa vlada dobila več pobud za pomoč mednarodne skupnosti.

Škofja Loka. Poplave, poplava
Foto: Robert Balen

Politika bo delovala enotno

"Danes smo vsi politiki ugotovili, da ni čas za iskanje razlik med nami in kdo je kriv za karkoli iz preteklosti. Vsi smo izkazali enostnost pri tem, da želimo delovati skupaj z enim ciljem - da si bodo državljani po tej nesreči hitreje opomogli," je dejal Golob, ki si želi, da bo ta enotnost trajala čim dlje, ne samo za čas te intervencije, te nesreče. Složno je deloval vodja največje opozicijske stranke Janez Janša, ki je poudaril, da je ujma, ki je v teh dneh prizadela Slovenijo, hujša kot karkoli, kar nas je zadelo v prejšnjih desetletjih. "Pred nami je velika akcija čiščenja in sanacije. Prevladalo je spoznanje, da je treba stopiti skupaj, v tem trenutku se je potrebno osredotočiti nadaljnje škodljive posledice poplav in prejšnjih ujm." Janša je dejal, da so vladi "svetovali inkluzivni pristop" pri pripravi interventnega zakona.

Predsednica države Nataša Pirc Musar je po seji povedala, da je izjemno zadovoljna, kako reagirajo naše pristojne službe, ki so med drugim s helikopterji rešile 121 ljudi, med drugim pa je prosila, da ljudje pokličejo številko 112, ko je ogroženo njihovo življenje ali so v resnični nevarnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta