"Katastrofa. Nisem si predstavljal česa takega." V Žalcu zaradi pravosodnega ministra brez notarja, pomagali niso niti klici Počivalšku

Rozmari Petek
14.07.2021 06:00
Razlog, da so v Spodnji Savinjski dolini ostali brez notarja, tiči v pravosodnem ministru Marjanu Dikaučiču, ki je lani neuspešno kandidiral za žalskega notarja. Pomagali niso niti klici Zdravku Počivalšku.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notariat v Žalcu, kjer se je lani na razpis za novega notarja prijavil aktualni pravosodni minister Marjan Dikaučič, bo še nekaj mesecev zaprt. 
Rozmari Petek

Od 1. julija notarska pisarna v Žalcu ne deluje več. Razlog: dosedanji dolgoletni notar Srečko Gabrilo je dosegel pogoje za upokojitev, novi notar, ki je bil izbran na razpisu, pa z delom še ne more nadaljevati, ker je postopek pravnomočnega imenovanja notarja za pol leta s pritožbami na upravno in vrhovno sodišče med drugim zavlekel ravno aktualni pravosodni minister Marjan Dikaučič. Dikaučič se je namreč lani maja, skupaj s svojo partnerico, prijavil na razpis za notarja v Žalcu, a je bila zaradi pomanjkanja izkušenj na tem področju njegova vloga zavrnjena. Izbrana ni bila niti njegova partnerica (tudi ta se je pritožila), temveč je največ točk dobil kandidat, ki je že nekaj časa pomagal Gabrilu v pisarni. Gabrilo je sicer v želji, da notariat ne bi bil vmes zaprt, preložil svoj odhod v pokoj in prosil pravosodno ministrstvo za podaljšanje dela, dokler sklep o imenovanju novega notarja ne postane pravnomočen. In medtem ko je prejšnja pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič odločbo o podaljšanju dela odobrila, je Dikaučič ni. Štirje zaposleni na notariatu se bodo tako morali prijaviti na borzo dela.

"To je kolizija interesov"

"Vse se je začelo 22. junija, ko sem klical referentko na pravosodnem ministrstvu, s katero sem do takrat kontaktiral, a je nisem dobil. Vseskozi so mi zagotavljali, da je odločba pripravljena, minister jo še mora podpisati. Pet minut kasneje me je poklicala druga uslužbenka in dejala, da minister odločbe ne bo podpisal," opisuje Gabrilo. Odločba, ki jo je novembra lani podpisala prejšnja ministrica, se je namreč konec junija iztekla. "Predsednik Zbornice notarjev Slovenije je prepričeval ministra, naj podpiše, dan kasneje ga je prepričeval še sekretar, a vse zaman. 28. junija je zbornica dokončno obupala in začela iskati, kdo bi me nadomeščal. Sredi poletja iskati nadomeščanje ni enostavno," opisuje Gabrilo.

Začasno so delo dodelili notarju Aleksandru Mrazu iz Celja, ki v Žalcu, kjer je edina notarska pisarna za Spodnjo Savinjsko dolino, uraduje le ob četrtkih. "Prej v 26 letih niti za en dan nismo imeli zaprtih vrat. Slišal sem, da so ljudje sedaj name jezni, češ da sem brez slovesa šel v penzijo, ker ne vedo, kaj je ozadje. Cele dneve in noči smo delali predajo. Katastrofa. Nisem si predstavljal česa takega. S tem, da ne veš, kaj je razlog. Jaz sem želel le miren prehod. Celo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška sem klical, ker ga poznam. Nič. Zdaj je človek, ki je tu kandidiral za mesto notarja, postal pravosodni minister. To je kolizija interesov. Kakšen razlog ima, da ne podpiše, nihče ne ve. Pa bi šlo le za formalnost."

Stranke zmotno krivijo dosedanjega notarja, da so vrata notariata odprta le en dan v tednu.
Rozmari Petek

Ministrstvo pojasnjuje, kako je tekel postopek

Na pravosodnem ministrstvu so razlog našli - poudarjajo, da ni ne v zakonu o notariatu ne v katerem drugem predpisu podana pravna podlaga za podaljšanje. "Odločba o razrešitvi notarja Srečka Gabrila, ki je bila izdana izključno na njegov predlog in v kateri je bil s strani notarja Gabrila samega predlagan datum razrešitve, je namreč postala pravnomočna." Zakaj je bilo pod prejšnjo ministrico vendarle drugače, niso dodali. So pa poudarili, da si vedno prizadevajo postopek imenovanja notarja voditi kar se da hitro, na morebitne zastoje v postopku zaradi vložitve (rednih) pravnih sredstev s strani neizbranih kandidatov pa ne more neposredno vplivati. "V okviru omenjenega razpisnega postopka je tako tedanja ministrica za pravosodje že izdala odločbo o imenovanju (novega) notarja na prosto notarsko mesto s sedežem v Žalcu, ki pa še ni postala pravnomočna, saj je eden izmed neizbranih kandidatov zoper odločbo vložil tožbo v upravnem sporu. Na odločitev upravnega sodišča v konkretni zadevi še čakamo," so pojasnili in dodali, da v primerih, ko pa vseeno pride do prenehanja poslovanja notarja pred imenovanjem novega notarja, zakon Notarski zbornici Slovenije nalaga, da določi notarja ali notarje, ki bodo v času do pravnomočnosti odločbe o imenovanju novega notarja periodično opravljali poslovanje. Na ministrstvu sklepajo, da bo za stranke tudi v vmesnem času poskrbljeno, pa četudi bodo notarja imele le enkrat tedensko namesto petkrat. Ker se je medtem na izbor pritožil še odvetnik v Žalcu, ki je sosed notariata, bo novi žalski notar z delom lahko začel šele čez nekaj mesecev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta