Katedra za novinarstvo na FDV stopila v bran Milosavljeviću: Gre za poskuse javnega discipliniranja in s tem utišanja

M.R.
09.03.2021 09:01
V bran profesorju na ljubljanski fakulteti za družbene vede Marku Milosavljeviću so stopili člani katedre za novinarstvo. Milosavljević je bil namreč tarča žalitev in diskreditacij, ko je kritično nastopil do vlade na posvetu skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije. Skupino, ki se je seznanila z razmerami na področju medijske svobode v Sloveniji, je opozoril, da vlada skuša vzpostaviti popoln nadzor nad Slovensko tiskovno agencijo (STA). Izjavo katedre v nadaljevanju objavljamo v celoti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Redni profesor na FDV Marko Milosavljević.
Robert Balen

Brez akademske svobode ni kritike, odsotnost kritike vodi v enoumje

Članice in člani Katedre za novinarstvo ostro obsojamo orkestrirane napade na osebno in akademsko integriteto red. prof. dr. Marka Milosavljevića po njegovem nastopu na seji posebne skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin.

Predstavniki politične oblasti so skupaj z njihovimi propagandnimi podaljški na internetnih družbenih omrežjih ter v interesno ali lastniško povezanih medijih v preteklih dneh poskušali ponižati red. prof. dr. Milosavljevića z govorico, v kateri se prepletajo hujskaštvo, nacionalizem in manipulacije. Poleg tega so predstavniki izvršne in zakonodajne oblasti zaničevali znanje mednarodno uveljavljenega strokovnjaka na področju medijev in ustreznost rednega profesorja na Univerzi v Ljubljani za pedagoško delo, s čimer so pod vprašaj postavili avtonomijo univerze, ki je v ustavi zagotovljena izrecno in nedvoumno.

Ocenjujemo, da so napadi ne le povsem v nasprotju z načeli vključujoče javne razprave, za katero bi si kot družba morali prizadevati, temveč da gre za poskuse javnega discipliniranja in s tem utišanja, kar dojemamo kot nedopusten poseg v akademsko svobodo, ki je bistvena za odgovorno raziskovanje, poučevanje in študij. Brez akademske svobode ni kritike, odsotnost kritike vodi v enoumje.

Članice in člani Katedre za novinarstvo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani:

doc. dr. Jernej Amon Prodnik, red. prof. dr. Monika Kalin Golob, doc. dr. Tina Lengar Verovnik, doc. dr. Nataša Logar, red. prof. dr. Melita Poler Kovačič, akad. red. prof. dr. Slavko Splichal, izr. prof. dr. Igor Vobič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta