Katera dokazila veljajo pri prečkanju meja oziroma ob vrnitvi domov?

Vida Božičko
02.04.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Čeprav prečkanje meja v času "lockdowna" ni dovoljeno, pa odlok našteva nekatere izjeme. Mejo tako lahko prečkajo tisti, ki so covid že preboleli, in tisti, ki so cepljeni. Pri pristojnem ministrstvu smo preverili, katera dokazila morajo ob prečkanju meje predložiti tisti, za katere veljajo te izjeme.

Cepljeni lahko predložijo različne dokumente. Kot dokazilo se upošteva izpolnjen kartonček kartice proizvajalca cepiva, ki jo posameznik prejme po cepljenju, upošteva se tudi cepilna knjižica, iz katere je razviden datum cepljenja, ali pa izdano potrdilo o opravljenem cepljenju. "Eno od teh dokazil zadostuje," so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. Dokument pa mora dokazovati, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca BioNTech-Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Tisti, ki so covid preboleli, lahko prav tako prečkajo mejo, ob vrnitvi v državo pa bo zadostovalo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali pa potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19, in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. Pristojne smo še vprašali, ali bodo torej te dokumente morali vsi, ki bodo mejo prečkali, predložiti le ob vrnitvi. Odgovorili so nam, da ne. "Osebe morajo ob izstopu iz države predložiti enaka dokazila, kot jih odlok zahteva ob vstopu v državo," so zapisali v odgovoru.

Med izjemami so še tisti, ki se šolajo ali obiskujejo vrtec čez mejo, in tisti, ki otroke tja vozijo. Dokazilo v teh primerih je lahko na primer potrdilo o vpisu ali plačilo šolske položnice. Mejo pa lahko v tem času prečkajo še vsi v mednarodnem transportu in tranzitu, čezmejni dnevni delovni migranti in tisti, ki imajo za to nujne zdravstvene razloge. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta