Kdaj lahko zavijete v desno kljub rdeči luči na semaforju?

09.08.2021 02:00
Pozor: kljub temu da so poslanci sredi julija potrdili spremembo zakona o pravilih cestnega prometa, ki bo med drugim omogočala možnost zavijanja v desno pri rdeči luči na semaforju, ta predpis še ne velja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: zavijanje, vožnja skozi rdeči semafor -zavijanje v desno pri rdeči luči - rdečem semaforju - foto: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Poslanci državnega zbora so v sredini julija potrdili spremembo zakona o pravilih cestnega prometa. Novela zakona med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo, po drugi strani pa zvišuje kazen za telefoniranje med vožnjo. Kazen je bila doslej 120 evrov, po novem boste kaznovani s kar 250 evri, če boste med vožnjo poleg volana držali telefon. Novela prinaša med drugim tudi novost, možnost zavijanja v desno pri rdeči luči na semaforju. Ko bo zakon začel veljati, bodo določena križišča imela ob semaforju tudi prometni znak, ki bo označeval, da je tam dovoljeno zaviti v desno, četudi na semaforju gori rdeča luč. Tak znak je prvi pogoj, da se lahko uveljavi to pravilo.

​Križišča bodo določili upravljavci cest

Katera križišča bodo dobila tak prometni znak, je v pristojnosti upravljavca cest - na občinskih cestah je za to pristojna lokalna skupnost, na državnih pa direkcija za infrastrukturo. Novo pravilo določa, da je vozniku ob rdeči luči na semaforju, ki mu je dodan prometni znak za vožnjo v desno ob rdeči luči, dovoljena vožnja v desno, vendar le, če je smer prosta. Na naše vprašanje, kdaj bo začela veljati ta novela in s tem novo pravilo vožnje, so nam na ministrstvu za infrastrukturo odgovorili, da bo "določitev oziroma ureditev nove prometne ureditve mogoča šele po uveljavitvi zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pravilih cestnega prometa".

Kdaj naj bi to bilo, na ministrstvu ne pojasnjujejo. "Predvidevamo, da bodo v začetni fazi takšne ureditve prisotne predvsem na občinskih cestah, v enopasovnih križiščih, kjer je gostota prometa razmeroma majhna. Takšno predvidevanje temelji predvsem na dejstvu, da gre za novo prometno urejanje, ki v Republiki Sloveniji še ni vzpostavljeno, ter na prometni varnosti vseh udeležencev cestnega prometa kot temeljnem načelu zakona o pravilih cestnega prometa," pravijo na infrastrukturnem ministrstvu.

​Znaki ne bodo avtomatsko nameščeni na vseh semaforjih

​Dodajajo še, da na ministrstvu težko ocenjujejo, koliko bo takšnih križišč v Sloveniji, "saj je določitev prometne ureditve v pristojnosti posameznega upravljavca - na občinskih cestah v pristojnosti posamezne samoupravne lokalne skupnosti, na državnih cestah pa v pristojnosti Direkcije RS za infrastrukturo". Zato je določitev nove prometne ureditve v pristojnosti posameznega upravljavca cest, "kar pomeni, da znaki ne bodo avtomatsko nameščeni na vseh semaforjih".

Na naše vprašanje, zakaj je takšna ureditev zavijanja pri rdeči luči boljša za cestni promet, na ministrstvu pojasnjujejo, da "ob upoštevanju splošnih načel cestnega prometa in odgovornosti za varen in nemoten promet lahko takšna ureditev pozitivno vpliva na izboljšanje pretočnosti prometa". Sicer pa zakonodajalec za nepravilno zavijanje predvideva globo v višini 250 evrov, za voznika motornega vozila pa tudi stransko sankcijo, in sicer tri kazenske točke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta