Kdo je ministru za kmetijstvo Podgoršku plačal hotel

Vida Božičko Vida Božičko
20.04.2022 06:00

Potem ko se je kmetijski minister "posul s pepelom", kot se je izrazil v pojasnilu, zakaj ni poravnal stroškov hotela, saj da je na račun v višini 800 evrov pozabil, se je zdaj oglasilo še podjetje KŽK, ki naj bi račun poravnalo. Minister to zavrača in pravi, da je žrtev izsiljevanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmetijski minister Jože Podgoršek se je znašel v aferi. Sam pravi, da je žrtev izsiljevanj. 
Robert Balen

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je v začetku leta dopustoval v bohinjskem hotelu enega najbogatejših Slovencev, Damiana Merlaka. Računa tam ni poravnal. To naj bi storil šele, ko so novinarji začeli poizvedovati, kdo je to storitev plačal. Podgoršek je bil v hotelu od 27. do 30. januarja, denar za dopustovanje pa je hotelu nakazal šele 7. aprila. Račun je bil izdan šele 13. aprila.

Podgoršek je med drugim dejal, da je na plačilo računa pozabil med potepanjem po Bohinju in da je še večjo napako naredila hotelska receptorka, ki mu, kot pravi sam, ni izdala računa. Obstaja sum, da bi lahko šlo za koruptivno dejanje, saj da je Podgoršek posredoval v sporu med Merlakovim kmetijskim podjetjem KŽK, ki ga je kupil leta 2015 in imel z njim velike načrte, in skladom kmetijskih zemljišč. Zgodba sega v leto 2019, srž spora pa je 630 hektarjev zemljišč na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju, ki jih KŽK najema od omenjenega sklada. Na njih naj bi se paslo več kot tisoč glav živine. Del teh zemljišč pa naj bi KŽK brez soglasja oddajal v podzakup kmetom in tako kršil pogodbo. Sklad naj bi bili na to opozorili anonimni prijavitelji, po prijavi pa so neskladje ugotovili tudi predstavniki sklada na terenu. Nato naj bi se bil vmešal Podgoršek. Nekaj tednov pred sodno obravnavo je bila zamenjana direktorica sklada Irena Majcen, ki ji je vlada očitala nevestno, nepravilno in malomarno delo. Vztrajala je, da so jo razrešili zaradi spora s KŽK, a minister te očitke zavrača.

Račun je poravnalo podjetje KŽK

Zdaj so se na afero odzvali tudi v podjetju KŽK, kmetijstvo, d.o.o., ki naj bi plačalo ministrov račun za hotelsko storitev. Zapisali so, da minister nikoli ni izrazil namere ali želje, da bi stroške bivanja poravnal osebno, to je storil šele štiri mesece kasneje po izbruhu medijske afere in potem, ko je od hotela zahteval, da že plačani račun stornirajo. "Glede na to, da je bil KŽK, d.o.o., v odnosu do ministra v povsem podrejenem položaju, in ker je bilo treba račun plačati, so nam ga iz hotela posredovali in mi smo ga tudi plačali. K temu ravnanju nas je dodatno vzpodbudil strah, da ne izgubimo še kakšnega zemljišča. Tako smo v KŽK, d.o.o., pokrili stroške za uporabo hotelskih storitev ministra Jožeta Podgorška, pri čemer z vso odgovornostjo trdimo, da v zameno nismo ne zahtevali ne dobili nobenih njegovih uslug ali privilegijev. Še enkrat zavračamo vsa namigovanja o tem, da je minister Podgoršek lobiral za interese KŽK, d.o.o. Iz celotnega dogajanja je očitno, da je lobiral za skupino privilegiranih gorenjskih kmetov, ki si z njegovo pomočjo v zadnjih letih lastijo kmetijska zemljišča, do katerih niso upravičeni," so zapisali.

Minister pravi, da je žrtev izsiljevanj

Minister je ostro zavrnil kakršnokoli povezavo s podjetjem KŽK in namigovanja, da je to podjetje urejalo njegovo zasebno bivanje v Hotelu Bohinj. Vztraja pri svojih navedbah, ki jih je podal že konec preteklega tedna, da je račun na podlagi prejete ponudbe hotela poravnal sam in s svojimi sredstvi. Pojasnil je še, da je bil v zvezi s tem v preteklem tednu žrtev izsiljevanj, kar je nemudoma prijavil policiji.

Ker Podgoršek na prihajajočih volitvah kandidira na listi NSi, se je na afero odzval tudi predsednik stranke Matej Tonin. "To podjetje in ta skupina okrog KŽK sta neupravičeno želela gorenjskim kmetom zaračunati 100.000 evrov, minister Podgoršek se je temu uprl in danes lahko spremljamo to dramo in izsiljevanje. Ampak počakajmo, da bodo organi pregona opravili svoje, in potem bomo lahko delali zaključke," je dejal in dodal, da Podgoršek še vedno uživa njegovo zaupanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta