Kdo je podprl sklep o nedopustnosti referenduma? Po Toninu je to 46 glasov za razvoj vojske, Levica na ustavno sodišče

Ž.V.
14.04.2021 09:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koordinator Levice Luka Mesec meni, da je zakon o izvrševanju proračuna "poskus, kako v zakon o izvrševanju proračuna vtakniti stvari, ki se izvajanja proračuna ne tičejo". 
Robert Balen

S 46 glasovi za in 31 glasovi proti so poslanke in poslanci na včerajšnji seji potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračuna (ZIPRS). Ta investicije v vojsko izvzema iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna. Da je to 46 glasov za razvoj in modernizacijo Slovenske vojske, je danes zadovoljno tvitnil obrambni minister Matej Tonin.

Za sklep so glasovali vsi poslanci NSi, SDS, SMC in SNS, poslanca narodnih manjšin in tudi poslanci DeSUS z izjemo vzdržanega Franca Jurše. Proti so bili v vrstah Levice, LMŠ, SD in SAB, tako je glasoval tudi prisotni poslanec skupine nepovezanih poslancev Igor Zorčič.

"Vlada si je pravkar s tesno večino 46 glasov, skrpano s pomočjo obeh manjšinskih poslancev, izglasovala še drugo zaporedno prepoved referenduma o nakupu orožja," so se oglasili v Levici in napovedali, da bodo tudi tokratno prepoved izpodbijali na ustavnem sodišču. V Levici so namreč prepričani, da gre pri ZIPRS za obvod za nakupe orožja, medtem ko ustavno sodišče še vedno presoja o dopustnosti referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski. 

Lani novembra so namreč skupaj s SD vložili več kot 28 tisoč podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko. Ko je državni zbor sprejel sklep, da so referendumi na zakone s področja obrambe ustavno nedopustni, so se obrnili na ustavno sodišče z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa. Izvajanje zakona je sodišče zadržalo, zadevo obravnavajo absolutno prednostno, vendar o njej še niso odločili.

Kako očitke iz opozicije komentira obrambni minister iz vrst NSi in kako se o poslih dogovarja naprej, smo poročali pred dnevi in lahko preberete tukaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta