Kdo so ustvarjalci informativnega programa na TV Slovenija, ki ga bo vodil Rajko Gerič, prijatelj Uroša Urbanije?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
17.02.2023 11:06

Uroš Urbanija je položaj direktorja podjetja, ki upravlja s kočami na Veliki planini, v času vodenja Ukoma prepustil soprogi novega odgovornega urednika na javni televiziji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Možina in Rajko Gerič leta 2007 na Televiziji Slovenija, ko je vlado vodil Janez Janša. 
Tit Košir

V ponedeljek bo položaj odgovornega urednika uredniško producentske enote Informativni program drugega programa TV Slovenija prevzel Rajko Gerič. "Na položaj je bil z večinsko podporo uredništva imenovan za mandatno obdobje štirih let. Uredniško producentska enota Informativnega programa TV SLO 2 vključuje poseben nacionalni program, namenjen parlamentarnim vsebinam Državnega zbora RS in njegovih delovnih teles," so nam še pojasnili s Kolodvorske in dodali, da je na razpis za odgovornega urednika prispela zgolj ena prijava. Kot nam je uspelo neuradno izvedeti, se je glasovanja o Geriču od 22 upravičencev udeležilo 11 članov uredništva: 8 jih je bilo za njegovo imenovanje, trije pa so bili proti.  

Da se bo televizijski informativni program razdelil na dve uredniško-producentski enoti, in sicer na uredništvo prvega in na uredništvo drugega programa, je odločilo zdajšnje vodstvo javnega servisa z Andrejem Grahom Whatmoughom na čelu, ki je na drugem programu pred tem vzpostavilo tudi oddajo Panorama in na novo zaposlilo nekaj njenih sodelavcev. 

Rajko Gerič, ki so ga zaposleni v naši največji medijski hiši v zadnjih dneh že opazili v prostorih javnega zavoda, se tako vrača na Kolodvorsko. V času prve Janševe vlade, ko je javno televizijo vodil Jože Možina, je bil odgovorni urednik informativnega programa. Kasneje se je preselil na Planet TV, kjer je že sodeloval z zdajšnjim direktorjem Televizije Slovenija Urošem Urbanijo, nato pa še na Siol.net in TSmedio, kjer je bil direktor. Vmes je tudi nastopil v oglasu za fotoknjigo. V novinarskem kodeksu sicer piše, da se mora novinar izogniti delu zunaj novinarskega poklica, ki zmanjšuje njegovo verodostojnost ali verodostojnost novinarske skupnosti.

Da sta Gerič in Urbanija prijatelja, dokazuje tudi dogajanje, ko je zdajšnji direktor TVS v času Janševe vlade vodil urad za komuniciranje. Kot je tedaj poročal portal Necenzurirano, je Urbanija septembra 2020 dobil polni mandat na čelu Ukoma, zaradi česar se je moral uradno umakniti iz podjetja, ki upravlja s kočami na Veliki planini, položaj direktorja pa je prepustil Nataši Gerič, soprogi novega odgovornega urednika na javni televiziji.

In kdo vse je zaposlen v uredništvu informativnega programa TV SLO 2, ki ga bo zdaj vodil Rajko Gerič? To so imena, ki so nam jih posredovali iz službe za komuniciranje RTV Slovenija: Boštjan Fabjan, Igor Pirkovič, Nataša Rijavec Bartha, Martin Uršič, Dejan Župić, Katja Benčina, Tilen Čebašek, Ana Gajić, Andreja Gregorič, Ališa Kasjak Gutman, Nina Klaut, Marko Milenković, Tjaša Platovšek, Karin Sabadin, Mark Saksida, Urša Savnik, Natalia Schlauer, Uršula Vratuša Globočnik in Darja Zupan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta