Kdo so vodilni v državnih družbah, ki so lani SDS darovali toliko denarja, da jih je morala stranka razkriti?

M.R.
17.05.2022 11:27

Največja vladna stranka SDS je lani na svoj račun dobila nekaj manj kot 277 tisoč evrov denarnih prispevkov fizičnih oseb, je zapisano v poročilu. Še nekaj manj kot 2500 evrov je bilo donacij v gotovini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po zakonu mora stranka razkriti tiste donatorje, ki so v enem letu nakazali zneske, ki presegajo povprečno bruto mesečno plačo na delavca. Spletni portal Necenzurirano poroča, da so med donatorji tudi številni direktorji družb v državni lasti, poleg njih pa tudi drugi vodilni uslužbenci teh podjetij ter člani nadzornih svetov. Vsi so položaje zasedli v času sedanje vlade. 

Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Janez Žlak, ki je na položaju od oktobra 2020, je stranki daroval 3250 evrov. Cvetko Sršen je bil na čelo Telekoma imenovan 20. marca lani, stranki SDS pa je doniral 3.265 evrov, torej skoraj enak znesek kot Žlak. 

Za Sršenom je bila v upravo Telekoma imenovana tudi Barbara Galičič Draksler, ki je lani stranki SDS nakazala 2115 evrov, Sršenov pomočnik Ljubomir Oberski pa prav tako dobrih 2000 evrov. 

Predsednik uprave Pošte Slovenije Tomaž Kokot, ki je sicer nekdanji občinski svetnik SDS, bil pa je tudi kandidat za župana Poljčan, je lani stranki nakazal 2150 evrov, 2300 evrov pa je daroval predsednik uprave družbe Slovenski državni gozdovi Robert Tomazin, ki je na minulih parlamentarnih volitvah na listi SDS kandidiral za poslanca. 

Robert Tomazin je stranki SDS daroval 2300 evrov.
Andrej Petelinšek

Direktor operaterja z elektriko Borzen Martin Bratanič je stranki SDS nakazal 2990 evrov, nekdanji direktor te družbe Damjan Stanek, ki je zdaj Brataničev svetovalec pa je nakazal 2060 evrov. 

Nekdanji glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Robert Rožič je stranki nakazal 13.000 evrov. Rožič je lani sicer zapustil DUTB zaradi nesoglasij s predsednikom upravnega odbora Francijem Matozem, poroča Necenzurirano. Še vedno pa zaseda položaj predsednika nadzornega sveta 2TDK, ki gradi drugi tir železnice med Koprom in Divačo. 

4300 evrov je nakazal tudi Iztok Černoša. Ta je bil ob potrditvi vlade Janeza Janše zaposlen v podjetju Andrejc, kjer se je ukvarjal z nadzorovanjem gradenj in vodenjem posameznih del. Zatem pa ga je SDS postavila v upravo podjetja 2TDK in ga imenovala v nadzorni svet Telekoma Slovenije. Trenutno pa je Černoša direktor gradbenega podjetja RGP, ki je v lasti državne skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE). 

Nekdanji direktor KBM Leasinga, ko je bil ta še v lasti državne Nove KBM, Damjan Kozjak, ki ga je Janševa vlada imenovala za predstavnika Slovenije v Evropski Banki za obnovo in razvoj (EBRD), je nakazal stranki SDS 2200 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta