Primc, Petek, Donko, Opec Vöröš ... Urad za demografijo in "preverjene kadre"

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
14.04.2022 06:00

Na uradu za demografijo, ki ima sedež v Mariboru, je za zdaj sedem zaposlenih, med njimi tudi nekdanja poslanka, članica ministrskih kabinetov Jasmina Opec Vöröš, vodja koalicije Za otroke gre Aleš Primc in Jon Petek, sin dolgoletnega politika, svetovalca in urednika medijev pri SDS Mira Petka. Do konca leta je predvidenih 19 javnih uslužbencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Primc ostaja zaposlen na agenciji za kmetijske trge, a je začasno premeščen na urad za demografijo. 
Igor Napast

Aleš Primc, ki ga slovenska javnost pozna kot sovoditelja koalicije Za otroke gre, borca proti družinskemu zakoniku in predsednika stranke Glas za otroke in družine, je pred dobrim mesecem in pol začel opravljati novo službo. Postal je vodja sektorja za demografijo na uradu za demografijo. Urad ima od torka sedež in prostore v Mariboru, na Trgu Leona Štuklja 12, v bivši Probanki, kjer je tudi Primčeva nova pisarna.

"Na urad za demografijo sem začasno premeščen, za obdobje šestih mesecev, iz agencije za kmetijske trge, ki sodi pod ministrstvo za kmetijstvo, kjer ostajam zaposlen," nam je včeraj povedal Primc med številnimi delovnimi sestanki, ki jih je imel v Ljubljani. Po poklicu je diplomirani filozof, sicer pa pravi, da se z demografskimi vprašanji v Sloveniji ukvarja že 25 let in jih dobro pozna.

Pol leta vedejevstva je mimo

Poleg Primca je zdaj na uradu za demografijo še šest zaposlenih. Danilo Lončarič, v. d. direktorja urada, je bil na to funkcijo imenovan lani oktobra za največ šest mesecev. Prav danes se mu šestmesečno obdobje izteče. Ker še ni bil objavljen javni razpis za direktorja urada, kot je bilo načrtovano, smo ga včeraj želeli povprašati, kaj to pomeni za vodenje urada. Ker je bil po mobilnem telefonu nedosegljiv, smo na elektronski naslov urada naslovili to vprašanje, a nismo dobili odgovora. Ob koncu dneva pa je vlada na dopisni seji Lončariča znova imenovala za vršilca dolžnosti direktorja - do imenovanja direktorja urada po izvedenem postopku posebnega javnega natečaja, vendar največ za šest mesecev, to je od 15. aprila do 14. oktobra. Lončarič je sicer občinski svetnik v Makolah iz vrst SDS. Za njegovo namestnico v uradu je že bila imenovana Jasmina Opec Vöröš. Pred tem je bila zaposlena v vladnem uradu za komuniciranje, v času aktualne vlade pa je bila tudi članica kabineta na kmetijskem ministrstvu in ministrstvu za zdravje. V letih od 2011 do 2014 je bila poslanka SLS v državnem zboru, bila je tudi podpredsednica stranke, iz katere je medtem že izstopila. Njen soprog Tibor Vöröš je nekdanji podpredsednik podmladka SLS, a je iz stranke prav tako že izstopil. Od leta 2020 deluje kot svetovalec narodnostnega poslanca Ferenca Horvatha. ​

Tudi Opec Vöröš je bila na urad premeščena iz druge državne službe, a v nasprotju s Primcem za stalno. Kadar gre za premestitev iz ene državne službe v drugo, ni treba javno razpisati prostega delovnega mesta, potreben je le dogovor med predstojnikoma. Prav tako ni treba javnega razpisa objaviti na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje, kadar se zaposleni za državno službo iščejo znotraj državne uprave, dovolj je interni razpis.

Kadri iz vrst ali blizu SDS

Na uradu so zaposleni še Franci Donko, Jon Petek, Gašper Pečar in Andreja Potočnik. Donko je socialni delavec, znan predvsem iz afere Koroška dečka, ko se je zavzemal za vrnitev dečkov starima staršema, leta 2018 pa je kandidiral na listi Združena desnica, ki sta jo vodila Primc in Franc Kangler, sedanji državni sekretar na notranjem ministrstvu. Jon Petek je sin Mira Petka, nekdanjega novinarja, ki je zdaj zaposlen na kulturnem ministrstvu, pred leti pa je bil vodja službe za odnose z javnostmi pri SDS. Gašper Pečar je bil pred leti oplotniški občinski svetnik iz vrst SDS, njegovo ime pa se je izpostavljalo v aferi, ko so v javnost prišli posnetki zabave podmladka SDS, na katerem se je užival kokain.

Kadrovski načrt za urad trenutno predvideva 19 javnih uslužbencev kot dovoljeno število zaposlenih v letu 2022, kar pomeni, da bo še zaposloval. Za delovanje urada za demografijo pa je v tem letu zagotovljenih 975.000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta