Kdo torej laže? Janša se je odzval na intervju s Čeferinom, protestniki pokazali policijske zapisnike

M.R.
20.04.2021 13:29
Predsednik vlade Janez Janša je tvitnil, da bi šlo pri kaznovanju posameznika samo zato, ker ima na dežniku napis, da se ne strinja z vlado, za hudo prekoračitev pooblastil in zlorabo položaja sodišča ali inšpekcije. To je tvitnil v komentarju na besede predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in ga obsodil, da debelo laže. Odzvali so se posamezniki, ki pravijo, da so bili kaznovani zgolj zaradi napisa na dežniku, to pa je komentirala tudi vlada.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Čeferin in Janez Janša
Robert Balen/Večer

Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo na Twitterju komentiral izsek intervjuja s predsednikom Evropske nogometne zveze Aleksandrom Čeferinom

Čeferin je v pogovoru za Pop TV izjavil, da je epidemija naplavila represijo, besedno nasilje, poniževanje. Pri tem je izjavil še: "Tudi to, da je nekdo kaznovan, ker ima na dežniku napisano, da se ne strinja z vlado." Prav ta izsek videointervjuja je Janša na Twitterju komentiral z besedami: "No, kdo je bil zaradi tega kaznovan, g. Čeferin? Za predsednika Uefe se pa res ne spodobi, da tako debelo laže. Ime in priimek kaznovanega, prosim. Ker če bi bilo to res, gre za hudo prekoračitev pooblastil in zlorabo položaja sodišča ali inšpekcije." 

Na Janšev tvit se je odzvala Tea Jarc, ki se je sama izpostavila kot oseba, ki je bila kaznovana. Danes ji je Janša na Twitterju odgovoril: "Ko se prvorazredni povsem razkrijejo. Verjamejo, da z napisom proti vladi lahko nekaznovano širijo virus, ropajo banke, grozijo s smrtjo," je zapisal Janša in dodal, da je "to zelo neposredno priznal že Zoran Janković v pogovoru za HTV." 

Se je pa Janša na njen tvit odzval tudi že včeraj: "Shodi in zbiranja kogarkoli zaradi polnih bolnišnic in naraščajočega števila okužb niso bili dovoljeni po ZNB (po zakonu o nalezljivih boleznih op.p.), sp Tea Jarc. Z dežniki ali brez. Zaradi vas in podobnih, ki ste širili virus, so starejši potem zbolevali in nekateri žal tudi umrli."

Na Janševo tvitanje se Čeferin (še) ni odzval, so se pa v sporočilu za javnost oglasili predstavniki protestne ljudske skupščine, ki so zapisali, da so bili 25. decembra "med sprehodom po ljubljanskih ulicah zgolj zaradi nošenja dežnikov s protivladno vsebino" kaznovani omenjena Tea Jarc in poleg nje še Sanja Fidler ter Brane Solce

Poleg tega so medijem poslali tudi policijsko poročilo o "ugotovitvi dejanskega stanja", v katerem piše, da so imeli dežnike, okrašene z novoletnimi lučkami, in transparent z napisi "Odstop", "Vladozlom" in Vlada pada". Ob tem policija poudarja, da je šlo za nenapovedan in neprijavljen protestni shod, ki se ga je skupno udeležilo pet oseb. Omenjeni trojici so poslali tudi plačilne naloge zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih. 

Protest z dežniki pred parlamentom 25. decembra lani.
Protestna Ljudska Skupščina

Peterica se je na božični dan zvečer sprehodila od Prešernovega trga v središču Ljubljane do Trga republike pred državnim zborom, kjer so jo popisali policisti.

Protestna ljudska skupščina trdi, da so ves čas nosili maske in da so ohranjali večmetrsko varnostno razdaljo, "ki je bila zagotovo večja od mnogih drugih priložnostnih sprehajalcev v mestu". "Edina podrobnost, v kateri so se razlikovali od vseh ostalih sprehajalcev po Ljubljani v tistem času, so bili dežniki s protivladnimi slogani," so še poudarili.

Prav tako zavračajo trditev policije, da je šlo za nedovoljen shod. "Saj so se štirje kaznovani sprehajalci ločili od množice ostalih, ki so bili na ulicah (ob istem času in kraju), zgolj z nošenjem popisanih dežnikov, ergo se je kaznovalo ljudi zgolj zaradi dežnikov s politično vsebino," poudarjajo. 

Na poročanje Pop TV se je včeraj odzvala tudi vlada, ki je na Twitterju zapisala, da je novinarka 24ur širila lažne novice s tem, ko je poročala, da je Tea Jarc tista, ki je prejela kazen zaradi dežnika, ki je bil okrašen z novometlnimi lučkami in napisom vladozlom. "Tea Jarc je kršila določila zakona o nalezljivih boleznih s tem, da se je udeležila nenapovedanega protestnega shoda," je zapisala vlada na Twitterju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta