Ker se je ukvarjala s športom, je bila rehabilitacija po prometni nesreči lažja

Brina Kerič Brina Kerič
20.09.2023 06:00

O vplivu telesne aktivnosti na pomnjenje in učenje smo se pogovarjali s Klaro Krošelj, ki se je zaradi poškodb, ki jih je utrpela v prometni nesreči, morala vse ponovno naučiti. Tudi govoriti in hoditi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Telesna aktivnost ima tudi vpliv na pomnjenje in učenje.
Sašo Bizjak

Mlada Klara Krošelj je od nekdaj oboževala šport. Spominja se, da je pri enajstih letih šla z očetom nekajkrat teč, ta šport ji je prirasel k srcu. "S kolesom sem se odpeljala do lastnika tekaškega kluba, pozvonila in mu povedala, da bi rada trenirala," razlaga. Nato je pričela treniranje teka in atletike. Leta 2013 je postala tudi mis športa. "Ko sem šla študirat, sem prenehala treniranje, ker mi časovno ni zneslo. Sem pa ostala v stiku s športom, saj sem kot študentka vodila tekaške torke in aerobiko," pravi sogovornica in doda, da je vadbo vedno potrebovala.

Študij prekinila nesreča

Bila je odlična učenka, zlata maturantka in nato tudi pridna študentka. A to je zaustavila prometna nesreča. Desetega aprila 2019, do konca študija dentalne medicine ji je ostalo le še nekaj izpitov, se je vračala s fakultete, ko je na mokri cesti pričelo zanašati njen avto. Trčila je v kombi, pri tem pa utrpela poškodbe možganov. Šest tednov je bila v komi na intenzivni negi, poškodba je bila tako huda, da je izgubila del spomina. "Izgubila sem tudi velik del zobozdravstvenega znanja, ki sem ga pridobila s študijem," pripoveduje.

Klara Krošelj: "Ko je zmanjkalo motivacije, sem šla teč." 
Osebni arhiv

Sledila je rehabilitacija. Ponovno se je začela učiti govoriti, pisati, brati, hoditi. A kljub situaciji, v kateri se je znašla, ko mnogi ne bi videli izhoda, se ni predala usodi in obupala. Odločila se je, da bo dokončala študij dentalne medicine. "Šest let sem študirala in se trudila, vedela sem, da bom dokončala še teh osem izpitov," pravi. A ni bilo lahko. Obnoviti je morala večino znanja dentalne medicine, ki ga je pridobila v šestih letih študija, učenje pa je vzelo veliko časa. "Potrebovala sem eno leto, da sem se naučila za prvi izpit, ki sem ga opravila z desetko," razlaga Krošljeva, ki je po tem dobila še dodaten zagon, da zahteven študij dokonča. "Tri leta je trajalo, da sem dokončala študij," pojasnjuje, saj je bilo poleg študija potrebno premagati še pomanjkanje koncentracije in glavobole. "Ko je zmanjkalo motivacije, sem šla teč," pravi.

 

Vpliv na učenje in pomnjenje

Čeprav je študij dentalne medicine dokončala, jo je nesreča usmerila na drugo pot. Brati in preučevati je začela znanstvene članke, ki so se ukvarjali s vplivom telesne aktivnosti na možgane. "Ugotovila sem, da aerobna vadba vpliva na možgane. Pri tej obliki vadbe se sproščajo določeni nevtrotransmiterji, ki dalj časa ostanejo v našem krvnem obtoku in vplivajo na naše možgane," razlaga. "Pri teku ali katerikoli aerobni vadbi se možgani bolj prekrvavijo, takrat v naše možgane pride več kisika in več hranil," pripoveduje. A telesna aktivnost ima tudi vpliv na pomnjenje in učenje, nam razlaga. "Če trideset minut izvajaš aerobno vadbo, so tvoji možgani bolj sposobni za absorbiranje snovi in učenje. Če pa dolgoročno treniraš, se v možganih poveča center za spomin, ki se mu reče hipokampus," pojasnjuje prebrano gradivo. A to niso le besede na listu papirja, Klarina rehabilitacija in posledično tudi zaključek študija sta bila zaradi ukvarjanja s športom lažja. Hitreje se je učila, hitreje je napredovala. "Tudi zdravniki so mi pojasnili, da bi bil, če ne bi bila športnica, proces rehabilitacije počasnejši," pravi. Ponovno se je morala naučiti hoditi, a tudi to je bilo lažje, ker se je celo življenje ukvarjala s športom. "Ostal je mišični spomin, ki mi je olajšal ta proces," razlaga.

Svojo izkušnjo želi deliti z drugimi

Njena zgodba je lahko dokaz, da je z voljo in vztrajnostjo mogoče premagati na videz nemogoče situacije. "To je izkušnja, ki je nima vsak - in zdi se mi pomembno, da sporočilo te izkušnje delim z drugimi," pravi. "Jaz sem imela vse. Bila sem zelo dobra študentka, športnica, vse mi je šlo. Nato sem vse izgubila in se začela učiti znova," razlaga in doda, da je bila pri tem pomembna tudi podpora njenih najbližjih. Da ima lahko njena zgodba širši vpliv, so prepoznali na njeni nekdanji gimnaziji, kamor so jo povabili, da jo predstavi. "Zdi se mi pomembno, da se mlade uči in ozavešča o pomenu športa. Mlajši kot si, ko se pričneš ukvarjati s športom, boljše je. Tudi učni uspehi so lahko boljši. Ljudem želim dajati upanje in motivacijo, da je vse mogoče. Da ne smejo nikoli obupati, ne glede na to, kaj se zgodi," zaključi.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta