Ko se nasilje nad novinarji iz ust politikov prenese v fizični prostor: "In ne slepomišimo, to sovraštvo ima ime"

05.09.2021 18:10
Po petkovem vdoru zanikovalcev koronavirusa v prostore RTV Slovenija: številne obsodbe napada na novinarstvo, policija znova predlaga prepoved shoda.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vdor zanikovalcev covida-19 in nasprotnikov cepljenja v studio javne televizije je obsodil tudi politični vrh.
MMC RTV Slovenija

Sedemintrideset obravnavanih ljudi, zoper katere se vodijo prekrškovni postopki zaradi kršitve javnega reda in miru, zakona o zasebnem varovanju, zakona o javnih zbiranjih in zakona o osebni izkaznici, vnovičen predlog policije upravni enoti za prepoved shoda in obsodbe številnih, tudi tujih novinarskih organizacij. Takšen je razplet petkovega divjanja na ljubljanski Kolodvorski, ko so člani gibanja OPS, ki že več mesecev protestirajo pred sedežem Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in ki veljajo za zanikovalce koronavirusa in nasprotnike cepljenja, nasilno vdrli v prostore javnega zavoda, tudi v studio javne televizije.

Vdor protestnikov v prostore RTV Slovenija (foto: Večer)
Večer

"Napad, ki smo ga doživeli, ni primerljiv z nobenim drugim napadom na medije v Sloveniji. Fizičen vdor in napad na RTVS je ne le napad na našo institucijo, pač pa tudi na svobodno in neodvisno novinarsko delo, ki je eden od temeljnih postulatov demokracije," so se takoj po dogodku odzvali v naši največji medijski hiši.

Policisti že julija predlagali prepoved shoda

Da postajajo razmere pred sedežem javnega servisa zaradi prisotnosti omenjenih članov gibanja nevzdržne, so zaposleni na RTVS opozorili že večkrat. Svet delavcev RTV Slovenija je prav na dan vdora vložil tudi prijavo na policijo. "Protestniki že od 14. maja 2021 nadlegujejo naše zaposlene in goste, ki prihajajo v našo stavbo v različne oddaje. Kot sporočajo zaposleni, kričijo, verbalno napadajo zaposlene in goste, prek zvočnikov na glas vrtijo glasbo in motijo delovni proces," so zapisali v prijavi in policijo pozvali, da "zaposlene zaščitite in osebam izdate prepoved približevanja RTV Slovenija in zaposlenim".

Jernej Amon Prodnik
Fdv

Z ljubljanske policijske uprave so naslednji dan sporočili, da so že konec julija po preučitvi prijave za organizacijo shoda na podlagi preteklih kršitev - nedefiniran kraj shoda, pomanjkljivi podatki o zagotavljanju varnosti in tudi že vstop v stavbo RTVS - Upravni enoti Ljubljana predlagali prepoved shoda, "ker po oceni policije organizator ni izkazal zadostnih ukrepov za zagotovitev varnosti in reda na shodu". A je upravna enota postopek za prepoved shoda ustavila, ker pogoji za prepoved naj ne bi bili izpolnjeni. Vprašanja, zakaj niso sledili predlogu policije in zakaj so postopek za prepoved shoda ustavili, smo že v soboto poslali na ljubljansko upravno enoto, vendar odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli.

Brankica Petković
Mirovni Inštitut

Obsodbe političnega vrha

Medtem ko bo policija "zaradi navedenega dogodka in okoliščin, ki ne omogočajo varne izvedbe shoda, pristojnemu organu spet predlagala izrek prepovedi nadaljevanja shoda", je petkovo divjanje na Kolodvorski obsodil tudi politični vrh, eni iskreno, drugi z uravnoteževanjem svojih odzivov. Premier Janez Janša je tako k svojemu sporočilu, da je treba "storiti vse, da se vsako samovoljno in nasilno prilaščanje javnega prostora in grožnje obsodi in kaznuje z enakimi vatli vedno in povsod", dodal še fotografiji Jaše Jenulla, enega od vodilnih obrazov petkovih protivladnih protestov, in protesta zaposlenih v javnem servisu izpred nekaj let. Podobno se je odzval tudi generalni direktor policije Anton Olaj, notranji minister Aleš Hojs je priložnost znova izkoristil za napad na oddajo Tarča, nase pa je opozoril tudi svetovalec SMC in ministra Zdravka Počivalška Sebastjan Jeretič.

"Dragi novinarji RTVS, ne jočite sedaj, ker ste sami krivi za sinočnji napad. Leto dni trosite kozlarije o fašistični vladi," je med drugim zapisal Jeretič, ki se je s podobnimi napadi na novinarje izpostavljal že v času svetovanja bivšemu koprskemu županu Borisu Popoviču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta