Koliko je novinar lojalen direktorju Urbaniji? Sindikati bodo zaostrili stavko, vodstvo omenja sodišče

B.P.
20.01.2023 13:39

"V kadrovski politiki v Informativnem programu TV SLO zaznavamo znatne nepravilnosti in zaposlovanje po načelu, koliko je novinar lojalen direktorju Urošu Urbaniji."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Urbanija
Tamino PetelinŠek/STA

Iz Koordinacije novinarskih sindikatov obveščajo javnost, da bodo 24. januarja zaostrili dejavnosti stavke, ki se je začela 23. maja 2022. "Stavkovne dejavnosti zaostrujemo, ker pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev po sedmih mesecih niso prinesla nobenih rešitev, delodajalec pa je od lanskega avgusta dalje dodatno zaostroval položaj zaposlenih z množičnimi grožnjami z disciplinskimi postopki oziroma z izdanimi opozorili pred odpovedjo delovnega razmerja zaposlenim in stavkajočim delavcem ter poglabljal pritisk na avtonomijo novinarskega dela. Obenem še vedno krši programske in profesionalne standarde in izvaja program zmanjševanja števila zaposlenih, ne glede na programske zahteve in kadrovske potrebe javne radiotelevizije. V kadrovski politiki v Informativnem programu TV SLO zaznavamo znatne nepravilnosti in zaposlovanje po načelu, koliko je novinar lojalen direktorju Urošu Urbaniji, v organizaciji delovnih urnikov prevladuje selekcija v nasprotju s profesionalnimi standardi," opozarjajo novinarski sindikati. In dodajajo: "Državljanke in državljani so se na referendumu izrekli za javno radiotelevizijo, ki naj bo neodvisna in avtonomna, njihov glas razumemo kot glas podpore našim prizadevanjem za novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, kar je tudi naša prva stavkovna zahteva."

Nezagotavljanje počitka: Zakaj je bil RTV Slovenija izdan ukrep prepovedi zaposlovanja tujcev?

Novinarji in ustvarjalci javne televizije in uredništva MMC bodo 24. januarja od 00.00 do 24.00 stavkali na delovnih mestih in v času stavke ne bodo delali, z izjemo opravljanja nalog zakonsko določenega minimuma v delovnem procesu, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja, in izpolnjevanja mednarodnih obveznosti. "Novinarji in ustvarjalci radijskih programov pa bomo stavkali tako kot doslej v okviru stavkovnih aktivnosti in bomo na stavkovni dan poročali o stavki ter pomenu avtonomne in neodvisne javne radiotelevizije." Podrobnosti o poteku stavke bodo sporočili v ponedeljek.

Andrej Grah Whatmough
Robert Balen

Vodstvo RTV Slovenija medtem obžaluje, da so novinarski sindikati "brez kakršnekoli predhodne pobude k nadaljevanju pogajanj" napovedali novo stavko. "O zakonitosti stavke bo na pobudo RTV Slovenija odločalo tudi sodišče," pravijo na Kolodvorski. 

"Stavkovni odbor v obvestilu o napovedi stavke med drugim navaja, da se je zanjo odločil zaradi zaostrovanja razmer na RTV Slovenija in poglabljanja pritiskov na avtonomijo novinarskega dela. Vodstvo RTV Slovenija poudarja, da stavkovni odbor v obvestilu ne navaja nobenega konkretnega primera pritiska, niti ni novinarski sindikat o kakršnem koli morebitnem primeru pritiska obvestil delodajalca," sporočajo iz vodstva javnega zavoda. Če pogajanja ne bodo uspešna, bodo v ponedeljek javnost obvestili o morebitnih spremembah in prilagoditvah programa.

"RTV Slovenija je danes za zaščito interesov javnosti in pravic večine delavcev RTV Slovenija, ki v stavki ne bodo sodelovali, na pristojno delovno in socialno sodišče vložila tožbo na ugotovitev nezakonitosti stavke. O odločitvi sodišča bomo obvestili tudi javnost," pravijo v vodstvu, na čelu katerega je generalni direktor Andrej Grah Whatmough

Spomnimo, programski svet bo v ponedeljek razpravljal o pobudi za razrešitev Graha Whatmougha. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta