(KONGRES) Nova predsednica SD je favoritka Tanja Fajon, Jani Prednik ji je odščipnil slabo tretjino glasov

Na kongresu Socialnih demokratov brez presenečenja, nova predsednica stranke je doslej predsedujoča in evropska poslanka Tanja Fajon

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Trinajsti kongres Socialnih demokratov (SD) z naslovom Drugače se je po celodnevnem programu razpletel v prid evropski poslanki Tanji Fajon. Na čelo stranke je Fajonova po Dejanu Židanu dogovorno stopila že maja, na kongresu pa jo je izzval koroški poslanec Jani Prednik. Fajonova je prejela 276 glasov delegatov, Prednik pa 107. V zmagovalnem nagovoru se je zahvalila Židanu, tudi Predniku, med drugim pa povedala: "Zmaga je velika odgovornost, kampanja oziroma zadnji tedni in meseci so bili naporni. Pokazali so, da moramo tudi kot stranka, verjamem, da po današnjem kongresu bomo stopili na to pot, še bolj združiti naše moči, se povezati, povezati stebre. Poslanci, vodstvo stranke, centrala in predvsem tisto, kar je najbolj ključno, naš teren. Tam so ljudje, ki odločajo o naših politikah in so z nami." Fajonova je dodala, da je človek, ki išče pozitivne stvari v ljudeh, zamere pa so ji tuje. Tako je po njenih navedbah čas, da razmere, ki morebiti obstajajo, zakopljejo. 

Robert Balen

Predkongresno dogajanje je bilo sicer kljub izraziti favoritki Fajonovi razmeroma živahno, zlasti po tem, ko se je izkazalo, da dvojnaa kandidatura ni bila zgolj izkaz demokratičnosti stranke. Prednik je ob začetku kongresa novinarjem dejal, da je pred dobrim mesecem dni začel z ničle, zato bo zanj vsak rezultat nad 20, 30 odstotkov zelo dober. "Na rezultatu bom gradil naprej in skušal prepričati še več članov stranke, da je pot, ki jo zagovarjam, pravilna," je povedal o namerah za vnaprejšnje delovanje. Fajonova pa je še tik pred elektronskim glasovanjem skupno 398 delegatov v nagovoru sporočila: "Socialni demokrati smo povezovalec levega pola. Smo najmočnejši člen na levi sredini. Naša moč je naša enotnost. Ta bo odločala o zmagovalcu prihodnjih državnozborskih volitev. Moj cilj je jasen: naša zmaga." 

Podporo Fajonovi je sicer pred kongresom na mestu dogajanja izkazal evropski poslanec Milan Brglez, ki pričakuje politiko, ki bo razumela slovensko situacijo, to, kar se dogaja v opoziciji, in iz tega črpala silo, ki jo potrebuja za zmago na naslednjih volitvah: "Če je pred tem že možnost zamenjati vlado, to bo pa naša volilna aritmetika povedala. Sem bil toliko časa v slovenski politiki, da vem, da to niti približno ni preprosto." 

Izbirali so tudi podpredsednico stranke, na to mesto je bila izvoljena Dominika Švarc Pipan

Robert Balen

Zaradi epidemioloških ukrepov je to bil prvi digitalni kongres katere od slovenskih političnih strank v slovenski politični zgodovini. V dvorani Viba Filma v Ljubljani je zasedalo delovno predsedstvo kongresa, delegati pa so novo vodstveno strukturo stranke izbrali iz svojega domačega kavča. Poleg novega vodstva so SD na kongresu nadaljevali tudi s programsko prenovo, ki so jo začrtali na lanskem kongresu v Velenju. V sedmih vsebinskih panelih so načeli teme stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe, zdravstvene politike, trajnostne mobilnosti in zelenega prehoda. Na teh področjih so si zastavili ambiciozne cilje za naslednjo desetletko, v kateri želijo Slovenijo popeljati med najboljše države na svetu. Pripravili so desetletni naložbeni načrt v višini 40 milijard evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta