(FOTO) SD na digitalnem kongresu izbira predsednika, pripravili 40-milijardni naložbeni načrt za naslednjo desetletko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Konkurenta za vrh stranke.
Robert Balen

Opozicijski Socialni demokrati (SD) na današnjem digitalnem političnem kongresu izbirajo novo vodstvo. Kandidata za novega predsednika sta zdajšnja predsedujoča Tanja Fajon, ki je na čelu stranke maja dogovorno zamenjala Dejana Židana, in koroški poslanec Jani Prednik

Robert Balen

"Socialno demokracijo si želim postaviti na sveže temelje, ji dati nov zagon, nov elan, dobiti nazaj še večje število zaupanja volivk in volivcev z jasno alternativno vizijo, kako opravljati z državo, kako pomagati ljudem, podjetjem in gospodarstvu, da bodo dostojanstveno živeli," je povedala favoritinja, evropska poslanka Fajonova. Rezultata ni napovedala, je pa dodala, da sta kandidata enakovredna. Na vprašanje, kaj zanjo pomeni prepričljiva zmaga, je odvrnila: "Večje kot bo zaupanje, lažje bo voditi stranko. Predvsem si želim, da bomo po kongresu izšli povezani, močni in s skupno ambicijo, da, kar napovedujem, socialno demokracijo prenovimo, pomladimo in dobimo nazaj zaupanje volivk in volivcev." 

Njenega izzivalca Janija Prednika veseli dejstvo, da ima možnost notranjestrankarski, pa tudi splošni javnosti pokazati, kako si predstavlja pot socialne demokracije. "Mislim, da je socialna demokracija obstala v nekem času in prostoru ter da potrebujemo nove pristope, svežino. Potrebujemo tudi prenovo vsebine, tudi kadrovsko prenovo in če nam bo v prvem koraku uspelo to, imamo zelo dobre nastavke, da smo v prihodnjih letih večji igralec na političnem parketu," je Prednik povedal. Kot je dejal, je pred dobrim mesecem dni začel z ničle, zato bo zanj vsak rezultat nad 20, 30 odstotkov zelo dober: "Na rezultatu bom gradil naprej in skušal prepričati še več članov stranke, da je pot, ki jo zagovarjam, pravilna."

Robert Balen

Robert Balen

Naklonjenost in podporo Fajonovi je še pred kongresom izkazal evropski poslanec Milan Brglez in povedal: "Pričakujem predvsem politiko, ki bo razumela tudi slovensko situacijo, to, kar se dogaja v opoziciji, in iz tega črpala tisto silo, ki jo potrebuje, da zmaga na naslednjih volitvah. Če je pred tem že možnost zamenjati vlado, to bo pa naša volilna aritmetika povedala. Sem bil toliko časa v slovenski politiki, da vem, da to niti približno ni preprosto." V luči pozivov levosredinskih opozicijskih strank je Brglez povedal, da bi koalicija ustavnega loka potencialno bila dobra vmesna rešitev: "Lahko pa je dobra dolgoročna rešitev sodelovanja tistih, ki morajo sodelovati za to, da bi Slovenijo obrnili v drugačno smer." 

Robert Balen

Zaradi zdravstvenih razmer gre za prvi digitalni politični kongres v Sloveniji, pri čemer je glavni tajnik SD Dejan Levanič zagotovil: "Volilna komisija ima natančna navodila, kako mora res anonimno izpeljati glasovanje, in vsak delegat bo preko svoje kode lahko kasneje preveril tudi svojo glasovnico in v bistvu sam sebe preveril, ali je res oddal takšen glas, kot ga je." Levanič je pozitivno presenečen nad predkongresno reakcijo terena, ki je po njegovih besedah odprl veliko dodatnih vprašanj in pričakovanj: "Skupaj s terenom bomo od ponedeljka naprej vse te stvari pogledali, se povezali še bolj aktivno." Ključno je, tako Levanič, se na kongresu izkaže, kdo bo v nadaljevanju vodil SD, od ponedeljka naprej pa je treba glede na rezultat stopiti skupaj in delati še bolj za to, da pripravijo alternativo trenutni vladi Janeza Janše"Vsakogar, ki se odloči za kandidaturo v stranki,  moramo jemati resno in mu omogočiti enakopravno volilno tekmo. Ne podcenjujemo nobenega kandidata in ga nikoli nismo. Veste, da zgodovina socialnih demokratov priča o tem, da ima vsak možnost biti izvoljen, in tako je tudi prav," je dodal.

Iz pogovorov v zakulisju dogajanja na 13. kongresu stranke SD z nekaterimi vidnimi člani stranke je sicer bilo v začetku razbrati, da med članstvom stranke, ki šteje okoli 11 tisoč članov, vlada določena mera negotovosti, povezana z izidom ključnega glasovanja na kongresu. Sogovorniki se niso želeli opredeljevati, koliko glasov bo uspel Prednik odščipniti favorizirani Fajonovi. Slišati je bilo, da je "dinamika v stranki jasno zaznavna". Jasno pa je, da višji, kot bo ta odstotek, težja in dolgotrajnejša bo postkongresna konsolidacija stranke. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta