Kongres SMC: Počivalšek dobil mandat tudi za združevanje z drugimi strankami. Janša: Ne glejte anket ...

16.09.2021 17:02
Na kongresu stranke SMC so delegati dali pooblastilo predsedniku stranke Zdravku Počivalšku pooblastilo, da se s sorodnimi strankami pogovarja o združevanju, povezovanju in sodelovanju. Sprejeli so tudi programske usmeritve.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek pred začetkom kongresa stranke SMC
Twitter/Žana Vertačnik

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v uvodnem govoru opomnil na preteklo obdobje, odkar je stranka vstopila v aktualno vlado. "Na tej poti smo se prečistili in še bolj strnili svoje vrste," je komentiral. V zadnjih mesecih je vodil pogovore s predstavniki neparlamentarnih strank, župani in podjetniki, je nadaljeval in dodal, da imajo ambicijo po tem, da združijo vse, ki jim je dovolj "bolestnega razdvajanja te družbe".

Člane, podpornike in goste na kongresu je nagovoril tudi predsednik vlade in stranke SDS Janez Janša. Med drugim je izpostavil dobro delo gospodarskega ministra, predsednika SMC. Dejal je, da je preostalo še nekaj odločitev, ki jih bo v državnem zboru treba sprejeti, vendar pa so "kljukice narejene pri vseh ključnih točkah, ki jih je tudi SMC prispevala v koalicijsko pogodbo". Ocenil je, da je SMC z vstopom v vlado naredila velik korak v smislu stabilizacije slovenskega političnega prostora. "Da je nekdo sposoben sodelovanja, mora biti najprej suveren. To pomeni, da sam odločaš o tem, kako boš oblikoval zastopstvo ali mandat, ki so ti ga dali volivci. Da o tem ne odločajo ne mediji ne razni strici iz ozadja, niti ne druge stranke, ki ti govorijo s kom smeš in s kom ne smeš," je dejal.

Janša je opomnil, da je bil predsednik SMC v preteklem obdobju "izpostavljen neverjetnim in brutalnim napadom""Celo napori za varovanje zdravja in življenja pri nabavi najbolj osnovnih stvari so se razglašali za kriminalno dejanje. Nižje slovenski politični prostor praktično ni še nikoli šel, ampak tudi to ste zdržali. Verjamem, da se je ceno, ki je bila plačana, splačalo plačati. S tem se je pokazalo, da je možno tudi v tem neprijaznem okolju postati suverena stranka." Spodbudil jih je: "Ne glejte anket, ankete v Sloveniji niso zato, da javno mnenje merijo, ampak zato da ga ustvarjajo." 

Po mandat za združevanje, povezovanje in sodelovanje

Na današnjem kongresu koalicijskega SMC bodo sicer delegati, ki jih je na kongresu okoli 200, po pričakovanjih sprejeli programske in operativne usmeritve za strankino delo v prihodnje. Prvi del kongresa je odprte narave, drugi interne; sklepi pa bodo znani predvidoma v večernih urah. 

Kot smo že poročali, je pričakovati, da bodo delegati predsedniku stranke Počivalšku danes podelili mandat za dogovarjanje o združitvi z Gospodarsko aktivno stranko (GAS) Alojza Kovšce in sodelovanju s še nekaterimi drugimi strankami. Počivalšek je pred začetkom kongresa to tudi potrdil in napovedal, da verjame, da bo prejel mandat za združevanje, povezovanje in sodelovanje. "Danes moram izraziti veliko veselje, da se po dveh letih člani SMC spet srečamo v živo, kjer bomo prediskutirali prehojeno pot od zadnjega kongresa, od vstopa v vlado in premislili vse poteze, s katerimi bomo prešli v zadnjo fazo mandata tega sklica državnega zbora ter se pripravili z načrtom na nove volitve," je povedal. Združitev s stranko GAS predsednika državnega sveta Kovšce v prihodnosti je realnost, sta potrdila oba politična akterja. 

Kongresa se udeležujejo še preostali ministri iz vrst SMC Boštjan Koritnik ter Simona Kustec in Marjan Dikaučič, ki ju kmalu v državnem zboru čakata interpelaciji. Med gosti je minister iz vrst NSi Janez Cigler Kralj, pa tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljena proti covid-19 Jelko Kacin. Od predstavnikov strank je tu še predsednik Zeleni Slovenije Andrej Čuš, pa SLS Marjan Podobnik. Zbrane sta nagovorila še predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh in celjski župan Bojan Šrot; slednji je poudaril, da prihod na kongres ni bila zgolj vljudnostna poteza, pač pa izraz podpore.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta