Koritnik: Uporaba mobilne aplikacije o stikih z okuženimi bo prostovoljna za vse, tudi za tiste s potrjeno okužbo in odrejeno karanteno

A.L.
13.07.2020 11:35

Za čim mirnejše počitnice in jesen je po besedah ministra pomembno, da začnemo aplikacijo uporabljati čim prej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Živulović Jr./bobo

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na novinarski konferenci sporočil, da so s strani zdravstvene stroke vnovič prejeli apel za pomoč za vzpostavitev aplikacije, katere edini namen je, da ljudje izvedo, ali so bili v stiku z okuženo osebo. "Pri aplikaciji ne gre za sledenje, ne bo delovala na sistemu GPS. Aplikacija bo prostovoljna za vse, tudi za tiste, ki so okuženi ali jim je odrejena karantena. Na ta način želimo spodbuditi ljudi, da bi jo uporabljali v čim večji meri," je dejal minister, ki pravi, da bi na ta način razbremenili tudi epidemiologe.
Slovenija bo uporabila odprtokodno aplikacijo, ki jo je za svoje potrebe razvila Nemčija in jo objavila na strani Github. Za prilagoditev aplikacije bo po besedah Koritnika Slovenija porabila največ 40.000 evrov.
V Nemčiji je namreč tovrstna aplikacija dobro zaživela. V 14 dneh si jo je naložilo 15 milijonov prebivalcev, danes je številka še večja. Za čim mirnejše počitnice in jesen je po besedah ministra pomembno, da začnemo aplikacijo uporabljati čim prej. "Glede na to, komu vse zaupamo osebne podatke in za kakšne namene uporabljamo tehnologijo, res ne vidim smisla, da je ne bi uporabljali tudi za boj proti novem koronavirusu," je dejal. Po njegovih besedah aplikacijo na podlagi te odprtokodne rešitve danes uporablja 10 evropskih držav, v Nemčiji 15 milijonov ljudi. Poleg tega enako prilagoditev aplikacije pripravljajo tudi na Hrvaškem.
Kortitnik ob tem poudarja še, da bi bilo dobro, da bi slovenska aplikacija lahko bila povezana tudi s hrvaško. Tam aplikacije sicer še niso lansirali, a so na dobri poti, da jo kmalu dobijo. Minister ob tem poudarja, da gre vse v tej smeri, da bo povezovanje aplikacij mogoče, to naj ne bi bilo zahtevno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta