Kustečeva povedala, kako bo potekal pouk in za koga so maske obvezne. Število primerov angleške različice pri nas eksponentno raste

A.L.
04.03.2021 10:10
Po podatkih Covid-19 sledilnika so v sredo potrdili 1019 novih okužb ob 5822 opravljenih testih. Delež pozitivnih testov je znašal 17,5 odstotka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Malovrh/sta

Danes se v bolnišnicah zdravi 511 pacientov, kar je 5 manj kot včeraj. Na intenzivni terapiji se zdravi 86 pacientov, 4 več kot včeraj. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 41, odpuščenih pa 42 pacientov. V bolnišnicah so umrle 4 osebe.

8. marca se bo pouk v vseh osnovnih šolah v državi za vse razrede nadaljeval enako kot v tem tednu, torej po modelu B. V šole pa se vračajo tudi vsi srednješolci, po modelu C, je na dopoldanski novinarski konferenci povedala šolska ministrica Simona Kustec. V okviru tega modela bo pouk potekal tako, da bo v učilnicah polovica oddelkov, polovica pa se bo izobraževala na daljavo. Model C ravnateljem daje avtonomijo pri odločanju o številu oddelkov doma in v učilnicah. Glede na aktualno epidemiološko sliko se bodo dijaki izmenjevali tedensko. Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja in izobraževanja odraslih se že izobražujejo v učilnicah. Odprti so tudi dijaški domovi. "Stanje v šolah in vrtcih je stabilno, model je odziven," pravi Kustečeva.

Zadnji podatki kažejo, da je v vrtcih po državi prisotnih 79 odstotkov otrok, 83 odstotkov zaposlenih, v osnovnih šolah 90 odstotkov učencev in zaposlenih, v srednjih šolah 85 odstotkov dijakov zaključnih letnikov. "Delež vseh aktivnih okužb v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah je 0,16 odstotka, v karanteni je en odstotek otrok v državi."

Nebojša Tejič/sta

Vlada je spremenila tudi odlok o nošnji zaščitnih mask, ta je zdaj obvezna za vse učence od 6. razreda naprej. Nositi jih morajo tudi osnovnošolski učitelji. Še naprej je v veljavi obveznost tedenskega testiranja zaposlenih s hitrimi testi. Kustečeva je na novinarski konferenci napovedala, da se bo prihodnji teden začelo prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih, najprej bodo prišli na vrsto zaposleni, starejši od 50 let.

Načrti o načinu izvedbe mature ostajajo nespremenjeni, takšni, kot so bili lanskega decembra. Simona Kustec pravi, da priprave potekajo nemoteno. Kako bo potekalo nacionalno preverjanje znanja, še niso dorekli. Sestanki na to temo bodo potekali ta teden, dokončni odgovori pa bodo znani prihodnji teden. 

"Spoštujemo ukrepe in naredimo vse, kar je v naši moči, da poskrbimo za našo varnost in varnost bližnjih. Le tako se bodo lahko odprla še vrata glasbenih šol, višjih šol in fakultet, vrata vrtcev, osnovnih ter srednjih šol pa ostala odprta," je pozvala.

Hojs napovedal, da bi lahko prišlo do precejšnjih zaostritev nadzora na meji

Vlada je v sredo sicer podaljšala omejitve zbiranja in gibanja, ni pa še odločila, kako bo po novem z režimom na mejah. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je sicer v ponedeljek v DZ napovedal, da bi lahko prišlo do precejšnjih zaostritev nadzora na meji.

V sredini oddaji 24ur zvečer pa je povedal, da bo vlada že jutri na pobudo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška obravnavala predlog, da bi se v dveh regijah, ki sta po epidemioloških kazalcih že porumeneli, gre za zasavsko in posavsko regijo, odprli terase gostinskih lokalov v popoldanskem času. "Tudi stroka je temu deloma naklonjena, želijo pa, da se napišejo natančni predpisi, kako bi to izvajali," je dejal Hojs.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta