Lani je nacionalno preverjanje znanja odpadlo, letos naj se to ne bi ponovilo

Tina Recek
01.12.2020 06:15
Obeta se prilagojen zrelostni izpit
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za zdaj ni odgovora, kako bo prilagojena matura. 
Andrej Petelišek

Strokovni svet RS za splošno izobraževanje je pred dobrim tednom ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) predlagal, naj skupaj s pristojnimi v čim krajšem času pripravijo načrt prilagoditev in scenarijev za izvedbo splošne in poklicne mature. Ali jim je to uspelo do zdaj? Iz Državnega izpitnega centra so nam sporočili, da pogovori o morebitnih prilagoditvah pri obeh maturah v zaprtem strokovnem krogu že intenzivno potekajo. Razprava in sklepi Strokovnega sveta za splošno izobraževanje pa so pripravo še dodatno usmerili. Pred maturitetnimi organi, tako za splošno kot za poklicno maturo, je zahtevno usklajevanje. Končno odločitev bo treba uskladiti najmanj še z MIZŠ, zato v tem trenutku ne morejo odgovoriti, kdaj bodo stvari dogovorjene in objavljene.

Kako pa bo z nacionalnim preverjanjem znanja (NPZ)? V minulem šolskem letu je prvič po dvajsetih letih od uvedbe odpadlo nacionalno preverjanje znanja zaradi koronavirusne situacije v državi. V Državnem izpitnem centru zatrjujejo, da ne razmišljajo, da se NPZ v letošnjem šolskem letu ne bi izvedlo. "Nasprotno. Izvedba NPZ ob koncu šolskega leta 2020/21 je potrebna tudi zaradi dodatne informacije, kakšno bo doseženo znanje generacije osnovnošolcev, ki so zaradi epidemije pri šolanju v drugačnih okoliščinah. Klasična izvedba NPZ spomladi 2021 bi bila najboljša rešitev tudi zato, da bodo rezultati v primerjavi s preteklimi leti predvsem odražali razlike zaradi drugačnih okoliščin pri šolanju. Tako kot pri maturi je treba končne odločitve uskladiti najmanj še z ministrstvom za izobraževanje," so še pojasnili sogovorniki iz Državnega izpitnega centra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta