Letalski potniški promet v Sloveniji obstal

Gregor Grosman Gregor Grosman
16.03.2020 19:22

MZZ slovenskim potnikom svetuje, naj se natančno podučijo, kakšna bi bila njihova vrnitev v domovino

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je od polnoči zaprto za ves redni potniški promet.
Gregor Grosman

Vlada je z namenom zajezitve širjenja koronavirusa prepovedala opravljanje zračnih prevozov v Republiki Sloveniji, zato se je ob polnoči na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana začasno ustavila izvajanje rednih letalskih povezav v države EU in iz njih. Ukrep velja predvidoma do polnoči 30. marca 2020, medtem ko je mednarodni zračni prevoz iz držav ali v države, ki niso članice EU, prepovedan do nadaljnjega.

Na tleh večina letal

Zaradi koronavirusa so omejene letalske operacije tudi na številnih okoliških letališčih, ki jih Slovenci uporabljamo za pot v tujino. Z razglasitvijo karantene na območju celotne Italije so zaprta tudi tamkajšnja letališča. Na letališču na Dunaju so že pred časom odpovedali vse povezave s Kitajsko, Južno Korejo, Italijo in Iranom. Od torka, 17. marca, od 24. ure pa je avstrijska vlada prepovedala tudi pristanke letal iz Francije, Nizozemske, Rusije, Švice, Španije, Ukrajine in Velike Britanije. Z zagrebškega letališča za zdaj ne poročajo o omejitvah, z letališč v Gradcu in Budimpešti pa svetujejo, da potniki preverijo izvedbo njihovega leta pri izbrani letalski družbi.

Vrnitev dobro načrtujte

Nasvet slovenskim popotnikom, ki so v tujini in bi hoteli priti domov, je, naj pri izbrani letalski družbi preverijo možnosti spremembe destinacije leta. Omejitve se iz ure v uro spreminjajo in pri izbiri letališča bo treba biti fleksibilen, upoštevati pa je treba tudi stanje na mejah. Vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter tistim, ki so v tujini, svetuje, naj se natančno podučijo, kakšna bi bila njihova vrnitev v domovino. Če ugotovijo, da bi bili v tveganem položaju, da bi obtičali na letališču, ki ni najbolj varno, ali v drugih razmerah, jim svetuje, da razmislijo in morda ostanejo, kjer so, če tam nimajo težav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta