Leva opozicija vložila interpelacijo proti Vizjaku: "Ministri te vlade ne odstopajo, ko kršijo zakonodajo"

27.10.2021 06:00
Potem ko se je znašel na udaru javnosti zaradi objavljenih posnetkov pogovora s šefom uprave DZS Bojanom Petanom, se bo okoljski minister Andrej Vizjak moral zagovarjati na interpelaciji v državnem zboru. Interpelacijo zoper okoljskega ministra so skupaj vložili LMŠ, SD, SAB, Levica in nepovezani poslanci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
LMŠ, SD, SAB, Levica in nepovezani poslanci so vložili interpelacijo zoper okoljskega ministra Andreja Vizjaka.
Robert Balen

V opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levici ter v poslanski skupini nepovezanih poslancev so vložili interpelacijo zoper okoljskega ministra Andreja Vizjaka. Vodja poslancev LMŠ in prvopodpisani pod interpelacijo Brane Golubović je dejal, da bi moral biti Vizjak kot minister varuh okolja, narave in javnega interesa, ne pa varuh parcialnih interesov. Kot ključne očitke v interpelaciji je naštel ministrovo nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države, odgovornost za škodljiv zakon o vodah, ki je padel na referendumu, omejevanje stroke in nevladnih organizacij pri pripravi zakonodaje ter favoriziranje dobičkarskih in parcialnih interesov na račun javnega interesa. "Ozračje je razgreto, za to je najbolj odgovorna vlada. Minister Vizjak bi lahko odstopil in umiril zadevo. Ministri te vlade ne odstopajo, ko kršijo zakonodajo in ko se ne spoštuje sodnih odločitev," je dejal Golubović.

Sukičeva: Vizjak ni minister za okolje, ampak minister proti okolju

Andrej Vizjak je minister proti okolju, je dejala Nataša Sukič (Levica).
Državni zbor RS

Poslanec SAB Andrej Rajh je poudaril, da so največjo nezaupnico ministru Vizjaku na referendumu o zakonu o vodah izrekli državljani. "Integriteta in poštenost nista visoko na vrednostnem sistemu te vlade, to potrjuje tudi nedavni posnetek ministra Vizjaka," je ocenil Rajh ter dodal, da takšen način delovanja ni dober za Slovenijo in ji dolgoročno škodi. Poslanka Levice Nataša Sukič je menila, da Vizjak ni minister za okolje, ampak minister proti okolju: "Ni minister, ki bi delal v korist države in družbe, ampak minister kapitala, ki svetuje, kako se izogniti plačilu davkov. Ni minister integritete. Vsak minister z integriteto bi po takšnem referendumskem porazu odstopil." 

Poslanka Levice je spomnila, da je v parlamentu včeraj že četrtič padla v vodo prepoved frackinga v Petišovcih in da je zakon, ki so ga predlagali v opoziciji "povozil" tudi Vizjak. Nepovezani poslanec Jurij Lep pa je povedal, da jih je pri Vizjaku zmotilo zlasti vplivanje politike na odločanje nadzornih organov v družbah v državni lasti: "Pri zgodbi o posnetkih je želela politika z gospodom Vizjakom vplivati na odločitve nadzornega sveta. Razmišljamo, da se to, kar se je dogajalo takrat, dogaja tudi danes."

Vizjak: Poskusil sem preprečiti izčrpavanje Term Čatež 

Vizjak se je prejšnji teden znašel pod plazom kritik in pozivov k odstopu zaradi objavljenega posnetka pogovora s Petanom. Leta 2007, ko je bil gospodarski minister v prvi vladi Janeza Janše, je Petanu med drugim predlagal, kako naj se pri prevzemu Term Čatež izogne plačilu davka. Okoljski minister je posnetke, ki so jih objavili na POP TV, označil za lepljenko "smetarskega lobija". V levi opoziciji so Vizjaka po razkritju posnetkov pozvali k odstopu, v nasprotnem primeru pa so napovedali interpelacijo. Vizjak je danes poudaril, da se interpelacije veseli, saj bo lahko tako pojasnil vse očitke glede "zadnje lepljenke". Kot je pojasnil, se je vedno zavzemal za prosperiteto državne lastnine v gospodarstvu, ki so jo nekateri namerno izčrpavali: "Šlo je za izčrpavanje podjetja, kar sem želel kot minister preprečiti. Če ne bi posredoval, bi mi očitali, da sem malomarno ravnal." 

Vizjak je interpelacijo označil kot nadaljevanje političnega boja opozicije zoper vlado v razmeroma zahtevnih razmerah.
Robert Balen

Okoljski minister na interpelacijo gleda kot na nadaljevanje političnega boja opozicije zoper delo vlade v razmeroma "zoprnih časih, ko imamo res hudo naraščanje okuženih, bolnice se polnijo, dela imamo več kot dovolj z drugimi zadevami""Vendar se moramo ukvarjati z domačimi političnimi prepiri, tudi to je po mnenju opozicije potrebno," je dejal Vizjak in napovedal, da bo v okviru interpelacije zelo podrobno pojasnil poslovne poteze v Termah Čatež s strani Petana in z njim povezanih ljudi ter kako se je zaradi tega zmanjšala vrednost državnega premoženja v družbi, tudi na račun davkoplačevalcev, ki so "morali sanirati njegove rabote v DZS". Ob tem je Vizjak zanikal, da bi Petanu v preteklosti obljubil, da bo postal lastnik deleža Kada v Termah Čatež. Na vprašanje, ali je poskušal zagotoviti kooperativnost nadzornega sveta, pa je odgovoril, da morajo, kadar gre za razvoj družbe in prosperiteto slovenskega gospodarstva, to prepoznati vsi družbeniki: "Če gredo v smeri razvoja in koristi družbe, ne vidim razloga, zakaj ne bi bili kooperativni." 

Kot ključni problem v Termah Čatež je izpostavil to, da je Petan porabil denar družbe in delno tudi države za to, da je konsolidiral svoje lastništvo ter odkupil deleže Delikatese Ljubljana in Turističnega podjetja Portorož, ki sta imeli kot odvisni družbi veliko delnic brez glasovalnih pravic: "Zlorabil je denar Term Čatež, da je odkupil te poslovne deleže in kapital umaknil ter s tem dvignil svoj delež lastništva. Za to je porabil teh 30 milijonov evrov, za to je krepko zadolžil podjetje, naredil veliko škodo in to je tisto, kar je v tej stvari glupo." Vizjak je napovedal, da bo na očitke iz interpelacije konkretno odgovoril, ko jo bo preučil, ob tem pa je dodal, da verjame, da bodo na koncu šteli argumenti, ki bodo prepričali večino poslancev: "Gre za celo vrsto konstruktov zoper mene in delovanje te vlade. Saj vidimo, da interpelacijo vlagajo kot po tekočem traku."

Četrti minister, ki ga je v zadnjih tednih doletela interpelacija

Vizjak je tako že četrti minister v Janševi vladi v zadnjih tednih, ki ga bo doletela interpelacija. V začetku septembra so namreč v levi opoziciji vložili interpelaciji zoper šolsko ministrico Simono Kustec in pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča. Kustečevi med drugim očitajo, da je opustila vsakršno odgovornost svojega ministrovanja in dokazala, da ji ni mar za šolski resor, ki naj bi ga pokrivala. Ko gre za Dikaučiča, se glavni očitek v interpelaciji nanaša na odlašanje z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Prejšnji teden so v delu opozicije vložili že drugo interpelacijo v tem mandatu zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. Slednjemu med drugim očitajo policijsko nasilje na protestih in odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi. Golubović je poudaril, da v opoziciji ne morejo biti tiho, ko se ne spoštuje sodb sodišč in ko se poskuša brutalno podrediti avtonomne in neodvisne institucije: "Minister Vizjak, minister Dikaučič, ministrica Kustečeva in minister Hojs imajo interpelacije, s tem pa imajo možnost, da sami umirijo razmere v državi, če odstopijo. Ampak dvomim, da si to tudi želijo." Golubović je potrdil, da se v levi opoziciji pogovarjajo tudi o interpelaciji celotne vlade: "Odločitev ne bo odvisna od tega ali imamo 46 glasov."

Da bi lahko uspela interpelacija zoper pravosodnega ministra Dikaučiča, je prejšnji teden ocenil poslanec DeSUS Branko Simonovič. Posredno je tudi namignil, kako da bi lahko podprl interpelacijo proti Hojsu. Ob tem je omenil ministrove navedbe, da je bil seznanjen s posnetkom pogovora med Vizjakom in Petanom. Nadaljeval je še, da bi moral Vizjak odstopiti, če so objavljeni posnetki avtentični. "Mislim, da tukaj ni kaj razmišljati. Če ne bo odstopil, bo najbrž interpelacija uspela," je dodal Simonovič, ki sicer ni hotel napovedati, kako bo glasoval ob interpelacijah zoper Dikaučiča in Kustečevo. Ko gre za interpelacijo slednje, pa je poudaril, da se bo v tem primeru potrebno odločati na podlagi razprave in argumentov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.