Levica si je premislila – skupaj s Svobodo so podprli novelo zakona o finančni upravi, ki gre sedaj na ustavno sodišče

MAT
24.01.2023 09:45

Politični preobrat znotraj koalicije pred današnjim ponovnim glasovanjem o noveli zakona o finančni upravi, ki prinaša sledenje blaga brez sodne odredbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanci Levice bodo zagotovili glasove za potrditev novele zakona o finančni upravi. 
Robert Balen

Novela zakona o finančni upravi, ki med drugim določa, da pri opravljanju finančne preiskave pridobiva podatke o položaju in gibanju blaga z uporabo tehničnih pripomočkov, sta koalicijski stranki Gibanje Svoboda in Levica spravili pod streho. Poslanski skupini skupaj razpolagata s 46 glasovi, kolikor jih je bilo potrebnih za potrditev novele zakona. Novelo zakona je na koncu podprlo 48 poslancev, 22 jih je glasovalo proti. 

Spomnimo, da so zakon o finančni upravi v prvem glasovanju podprli samo poslanci največje vladne stranke, nato je državni svet izglasoval odložilni veto. Socialni demokrati in Levica so noveli zakona zaradi spornega člena o sledenju blaga brez sodne odredbe ves čas nasprotovali, pred današnjim vnovičnim glasovanjem pa so se v najmanjši parlamentarni stranki premislili. "Naj uvodoma poudarimo, da zakon odpravlja škodljive posege, ki jih je v organizacijo in delovanje finančne uprave vnesla prejšnja vlada. Poleg tega zakon prinaša novo določbo glede sledenja blagu, s katero bo lahko finančna uprava učinkoviteje sledila blagu in odkrivala morebitne poskuse utaje davkov in hujše davčne prekrške," so zapisali v Levici.

"Ker je kljub izdatnim pojasnilom in strokovnih utemeljitvam, podanih s strani predlagatelja, prišlo do številnih pomislekov, tako znotraj koalicije kakor tudi s strani zainteresirane in strokovne javnosti, se partnerji v dogovoru z ministrstvom za finance in vlado zavezujemo, da bomo ta člen poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje. Na tak način bodo lahko uspešno odpravljene škodljive spremembe zakona, ki jih je sprejela prejšnja vlada, ustavnost določbe o sledenju pa bo preverila edina institucija, ki lahko to z gotovostjo naredi – ustavno sodišče," napovedujejo v Levici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta