Lisjak Gabrijelčič: "Glavna odgovornost za hitro razpadanje vlade je na Janši in njegovi politiki"

Žana Vertačnik
18.12.2020 06:10
Stranka upokojencev s Karlom Erjavcem je zapustila vlado Janeza Janše in premierju v roke potisnila še razreševanje ministrov. Premike pozdravljajo v KUL, ki je še vedno brez 46 glasov za uspeh konstruktivne nezaupnice. Ves pritisk zdaj na poslancih SMC.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvak upokojencev Karl Erjavec je po vrnitvi na vrh stranke ekspresno in že drugič v svoji politični karieri stranko povlekel iz vlade Janeza Janše.
Robert Balen

Stranka Desus s predsednikom Karlom Erjavcem je včeraj zapustila koalicijo Janeza Janše. V manj kot dveh tednih po Erjavčevi izvolitvi so člani sveta stranke soglasno, od 42 prisotnih je za glasovalo 37 članov, podprli izstop iz koalicije in mandatarstvo predsednika stranke pri oblikovanju vladne alternative. "Iz koalicije ne izstopamo zaradi epidemije ali zaradi dela ministrov, ampak izstopamo zaradi politike, ki jo izvaja gospod Janez Janša. Zaradi politike, ki gre v smeri demontaže nekaterih sistemov, kot so mediji," je predsednik stranke upokojencev, ki je Janševo vlado prvič zapustil že leta 2013, utemeljil odločitev. Povedal je še, da ne želijo "orbanizacije Slovenije, avtokratskega sistema", v zunanjepolitičnem smislu pa si želijo, da se Slovenija vrne na tako imenovani francosko-nemški vlak.

​Erjavec že danes s poslanci

Čeprav naj bi po prvotnem načrtu ministra Jože Podgoršek in Tomaž Gantar včeraj odstopila z ministrskih mest, pa so se naposled odločili, da zaradi kritičnih epidemioloških razmer tehnikalije razrešitve prepustijo premierju. Ta naj presodi, kdaj ju bo zamenjal. Erjavec je pojasnil: "Minister za zdravje Tomaž Gantar ima namreč v tem trenutku pomembno vlogo in ne želimo, da bi kar odšel in pustil predsednika vlade v negotovosti." Janša je včeraj sicer navrgel, da bi si želel, da bi se Gantar ukvarjal z delom, ne pa z rušenjem vlade. Da takšne izjave niso na mestu in jih zato ne bo komentiral, je dejal minister in dodal, da je bilo v času epidemije opravljenega veliko dela. "Na to smo opozarjali tudi predsednika vlade. Da enostavno na ta način verjetno ne bo šlo in da bomo prišli do točke, kjer pač kot politična stranka ne bomo več mogli sodelovati. In to se je žal zgodilo, pa naj bo trenutek pravi ali nepravi, enostavno skoraj ni bila možna druga odločitev," pa je komentiral Gantar po njegovi presoji sicer pričakovano odločitev stranke. Podgoršek, ki dan pred zasedanji organov ni bil odločen, ali bo odhod iz koalicije podprl, včeraj za komentarje ni bil dosegljiv.

Luka Lisjak Gabrijelčič
Robert Balen

In če so člani Desusa včeraj podprli še izključitev poslanca Roberta Polnarja - njegov občinski odbor bi to lahko izvršil že danes ali v začetku naslednjega tedna -, pa se morajo prešteti preostali. Sestanek z njimi je za danes že napovedal Erjavec, verjame pa, da bodo sledili odločitvam stranke. Poslanca Jurij Lep in Franc Jurša sta sklepa na sejah podprla, pričakovati pa je, da presenetljivih potez ne bi potegnila niti Desusu pripadna Ivan Hršak in Branko Simonovič, zlasti slednji je v javnosti že napovedal, da bo odločitve, če bodo ustrezno argumentirane, spoštoval.

​Vse oči uprte v SMC

Tudi ob morebitni podpori vseh štirih poslancev pa to Koaliciji ustavnega loka (KUL) še ne zagotavlja 46 glasov, ki jih potrebuje za uspeh konstruktivne nezaupnice. Vsa pozornost je tako na koalicijski SMC Zdravka Počivalška. "Vi veste, da se obe stranki v tej vladi slabo počutita. Morda se edino predsednik SMC dobro počuti v tej vladi," je Erjavec nakazal, da na šefa SMC ne gre računati. Počivalšek, čigar stranka bi se včeraj morala sestati na izvršnem odboru, pa se ni, češ da se članom ni uspelo uskladiti o terminu, pa je že sporočil: "Res je, da nas nervirajo nekatere poteze glavne stranke koalicije, a kljub temu pri našem stališču prevlada dejstvo, da ni čas za rušenje, ampak za sodelovanje." Drugače pa meni podpredsednik SMC Igor Zorčič, ki poleg Janje Sluga in Branislava Rajića sodi v trojico, ki bi lahko najhitreje skočila na drugo stran. "Najprej je pričakovati sestanke znotraj stranke, poslanske skupine, izvršnega odbora, morda sveta stranke, ko dobimo vse informacije. Potem pa odločitev, kako naprej," nam je sporočil Zorčič.

Stranke KUL so medtem že pozdravile odločitev Desusa o izstopu, predsednica SD Tanja Fajon je povedala, da so s tem "dokazali, da so dali svoje vrednote pred politično kalkulacijo". V KUL verjamejo, da bi konstruktivno nezaupnico lahko vložili še pred prazniki, podobno pa razmišlja tudi prvotni mandatarski kandidat in pobudnik KUL Jože P. Damijan, ki nam je sporočil: "Počakajmo na naslednji teden, da dobimo pisne zaveze vseh partnerjev in poslancev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta