Lojze Peterle: Rezultat me ne napeljuje k upokojitvi. Igor Šoltes: Zadovoljen sem, da sem dobil toliko glasov

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
27.05.2019 17:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lojze Peterle v poslanski klopi v Bruslju. 
Večer

"Na terenu sem imel dober občutek, ampak priti s tretjega mesta na listi v Evropski parlament je seveda težje kot s prvega," dan po volilni nedelji, ki ga je po treh zaporednih petletnih mandatih izločila iz evroposlanskih klopi, za Večer pravi Lojze Peterle (NSi), osamosvojiteljski slovenski premier. O dogodkih v stranki: novi predsednik Matej Tonin je za nosilko liste postavil prejšnjo predsednico Ljudmilo Novak, enkrat že evroposlanko in od včerajšnje izvolitve spet, veteran Peterle (1948) je dobil tretje mesto na listi, v kontekstu volilnega rezultata (še) ne želi govoriti     
V ponedeljek popoldan je bil na poti iz Ljubljane službeno na Dunaj. Da o upokojitvi doslej ni razmišljal in da ga tudi rezultat evropskih volitev v Sloveniji ne napeljuje na to, pravi. "So različne možnosti." Najprej bo malo premislil in si odpočil, "tako trde tekme kot letos še ni bilo". Je pa po njegovem desna politična stran v Sloveniji zamudila priliko, da bi imela v Bruslju pet poslancev od osmih (nedelja je navrgla razmerje 4:4). To bi se Peterletu zdelo izvedljivo, če bi na volitve bili skupaj šli NSi in SLS, kakor je bil predlagal, "in bi Janši ostali trije poslanci, tako pa je enega moral dati stranki SLS".       

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta