Mamica prezgodaj rojenega novorojenčka: "Bilo me je strah, na jok mi je šlo"

Epidemija koronavirusa je spremenila tudi potek porodov in obiskov mater in novorojencev v porodnišnicah, kakšne so izkušnje mam, babic, medicinskih sester, zdravnikov ter kakšni so ukrepi in pravila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V UKC Maribor v primeru zaostrovanja razmer pričakujejo, da bodo postopki izvajani na podoben način kot v času epidemije v preteklih mesecih. 
Rebeka Gerlič, Ukc Maribor

Rojstvo otroka je eden najbolj čustvenih dogodkov, pri katerem si matere ob sebi želijo svojega partnerja, ki si prav tako želi biti ob partnerici in novorojencu. Epidemija koronavirusa je zarezala tudi v porode in obiske v porodnišnicah. Porodnice so po večini rojevale z zaščitnimi maskami, maske so obvezne tudi za osebje in spremljevalce, ki so zdaj lahko ponovno prisotni pri porodu. A ob povečevanju okužb se to lahko hitro spremeni in znova zaostri.

Huda stiska

Saši Namar Bizjak se je dva meseca pred rokom zapletlo. Otroku so v UKC Ljubljana pomagali na svet s carskim rezom 5. marca, prav na dan, ko so prepovedali prisotnost partnerja pri porodu. "Bila sem šokirana, že tako sem bila v stresu od nenadne preeklampsije in napovedanega carskega reza, potem pa še partner ne bi smel biti zraven.​ Bilo me je strah, kaj me čaka, ali bo vse v redu z otrokom. Tisoč vprašanj mi je rojilo po glavi, na jok mi je šlo. Vsake toliko je prišla res prijazna sestra, me potolažila in pripravljala na operacijo," se spominja. Hvaležna je medicinski sestri, ki je razumela njen stres, in omogočila, da je vendarle lahko prišel mož, celo počakali so z operacijo. "Mož je počakal v porodni sobi, a že to mi je veliko pomenilo, da je bil vsaj blizu. Moj mož je moja največja podpora in tudi njemu je veliko pomenilo, da je bil lahko vsaj blizu." Le 1400 gramov težak in 38 centimetrov dolg je bil ob rojstvu njun Enej, za katerega so poskrbeli v enoti intenzivne neonatalne terapije. Pravi, da mamica, ki ni šla skozi tako situacijo, in to ob prepovedih v epidemiji, ne more razumeti hude stiske. Starejšega sina Janija, starega dve leti in pol, je zelo pogrešala, objela se nista skoraj mesec dni. Vrečke za shranjevanje mleka, ki jih je potrebovala, so ji lahko prinesli do varnostnika, do vrat porodnišnice.

Porodna soba UKC Maribor 
Rebeka Gerlič, Ukc Maribor

Partner nenadomestljiv

Eva Korošec je prvega otroka rodila 11. junija v mariborski porodnišnici. Izpostavlja prijazne babice, ki so jo bodrile, čeprav bi raje ob sebi imela partnerja, ki ga je lahko poklicala šele pri aktivni fazi poroda. "Raje bi videla, da bi bil partner že prej z mano. Ko so se pričeli popadki, sem masko odstranila, saj je bila ta zadnja misel pri vseh bolečinah in vročini. Pa tudi nihče od osebja ni zahteval, da jo nadenem nazaj." Po porodu je lahko družina tri ure preživela skupaj. Ker je tretji dan novorojenček dobil zlatenico, sta v porodnišnici preživela teden dni. "Najbolj hvaležna sem za zdravje otroka. Ker sem rodila prvič, nisem vedela, kaj pričakovati. Štiriindvajseturna oskrba dojenčka, nenaspanost, utrujenost so me žal pripeljale do slabega psihičnega stanja, in to zaradi prepovedi obiskov vsaj partnerja. Osebje na oddelku je bilo v večini prijazno in so pomagali, vendar sem bila zelo zbegana, ker sem dobila od vsake medicinske sestre drugačne informacije. Odnos zdravnikov je bil zelo površinski in obisk vizite hiter," pripoveduje Eva Korošec. Razume zaščitne protikoronske ukrepe, čeprav se ji zdijo nedosledni. Pred porodnišnico se je lahko videla s partnerjem brez uporabe katerekoli zaščite. Zadnji dan pa je kljub prepovedi obiskov partner z zaščitno masko in stvarmi lahko prišel do nje in po novorojenčka na oddelek.

Isti virus, različna pravila

V splošnih bolnišnicah v Slovenj Gradcu in na Jesenicah ter v UKC Maribor so obiski mamic in novorojenčkov prepovedani. V splošnih bolnišnicah Ptuj, Celje in Murska Sobota pa so obiski na porodnem oddelku ponovno dovoljeni, čeprav so kratki, porodnicam veliko pomenijo. "Obiske in prisotnost pri porodu smo prilagajali zdravstvenim razmeram in ta čas so partnerji prisotni pri porodu po predhodno opravljeni anketi in izmerjeni temperaturi, obenem jih podrobno seznanimo z navodili za gibanje v porodni sobi," razlaga Damijana Bosilj, predstojnica ginekološko-porodnega oddelka ptujske bolnišnice. Obiski na njihovem oddelku so dovoljeni eni zdravi osebi za 30 minut v času obiskov in po predhodno opravljeni anketi pri vhodu in izmerjeni telesni temperaturi.

Ob odhodu domov iz ptujske porodnišnice
Sašo Bizjak
Damijana Bosilj: "V času epidemije smo uporabljali in še vedno uporabljamo priporočena zaščitna sredstva, ki jih imamo zaposleni v porodnišnici ves čas na razpolago." 
Sašo Bizjak

Izpolnijo vprašalnik

V UKC Maribor pojasnjujejo, da trenutno potekajo porodi na enak način kot pred obdobjem epidemije koronavirusa. "Vse bodoče mame pred vstopom v porodnišnico izpolnijo vprašalnik o dejavnikih tveganj za okužbo s koronavirusom. Ob vsaj enem pozitivnem odgovoru nosečnico pošljemo na testiranje, preden sploh vstopi v porodnišnico. Zaradi tega priporočamo, da nosečnice pred pregledom v porodnišnici pokličejo in se dogovorijo za termin," odgovarja Faris Mujezinović, predstojnik mariborskega oddelka za perinatologijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta