Maratonski kongres SD: Velika zmaga za Matjaža Hana, ki prevzema vodenje vladne stranke

Matej Grošelj Matej Grošelj
13.04.2024 10:41

V Grand hotelu Union so izvedli 15. kongres Socialnih demokratov. 392 delegatov je določilo, da bo tradicionalno levo stranko vodil najvplivnejši človek SD Matjaž Han, ki je tesno premagal Milana Brgleza.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Han (desno) od Tanje Fajon prevzema vodenje Socialnih demokratov. V petek je najavil kandidaturo, dan kasneje pa se je veselil zmage. 
Robert Balen

Ajdovski župan Tadej Beočanin, evropski poslanec Milan Brglez in vodja poslanske skupine SD ter podpredsednik stranke Jani Prednik so minuli mesec podali soglasje za kandidaturo za novega predsednika Socialnih demokratov. V negotovi tekmi za naslednika Tanje Fajon se jim je tik pred zdajci ob podpori tretjine delegatov pridružil gospodarski minister in najvplivnejši član stranke Matjaž Han, ki je dolgo časa zatrjeval, da na kongresu ne bo kandidiral za predsednika. Njegova kandidatura je znotraj članstva povzročila nekaj nemira. Del članov mu zameri, da se je v bitko za predsednika podal šele včeraj, kar ocenjujejo kot nekorektno potezo do ostalih treh kandidatov. Slišati je kritike, da bi stranka pod Hanovim vodstvom še bolj zaplula v neoliberalne vode. 

392 delegatov bo v popoldanskih in večernih urah odločalo tudi o novem glavnem tajniku in štirih podpredsednikih. Prav tako bodo glasovali o članih predsedstva in nadzornega odbora stranke, ki se je po januarski aferi s spornim nakupom sodne stavbe na Litijski cesti znašla pod hudim pritiskom. Na zasedanju bodo obravnavali tudi poročila o delu v mandatu 2022-24 in  predstavili prioritete volilnega programa stranke za junijske evropske volitve. Dogajanje na kongresu spremljamo v živo.

Kandidat za novega predsednika SD Tadej Beočanin se je pred začetkom kongresa ujel v pogovor z nekdanjim glavnim tajnikom Klemnom Žibertom. 
Robert Balen

10.10: Začetek izrednega kongresa

Z Zdravljico, Odo radosti ter Internacionalo se je začel izredni kongres SD. Matjaž Han je pridobil podpise več kot tretjine delegatov in se tudi uradno podaja v tekmo za predsednika stranke. Pravi, da se kongresa veseli in da je šel iskreno v bitko za šefa SD. "Po kongresu gre stranka na novo pot. SD je treba povezati. Mislim, da imam moč povezovanja. Na položaju glavne tajnice vidim Živo Živkovič. Rezultata glasovanja za predsednika stranke ne želim napovedovati. Nismo nasprotniki, ampak člani SD," je dejal Han. 

Jani Prednik: Kongres bo pokazal, ali bomo šli po novi poti ali bodo prevladovali stari vzorci. 
Robert Balen

Milan Brglez je povedal, da je vedno bil in bo ostal socialni demokrat: "Verjamem v zmago, drugače ne bi kandidiral. O protikandidatih ne želim govoriti. Mislim, da bo o zmagovalcu odločal drugi krog." Tadej Beočanin je poudaril, da je pred kongresom pomembna odločitev. "Prepričan sem v dober rezultat in vesel za podporo, ki sem jo prejel na terenu. Moj umik iz tekme za predsednika ne pride v poštev." Jani Prednik je ocenil, da bo šla stranka po kongresu na novo pot ali pa bodo prevladali stari vzorci. "Vsi štirje kandidati za predsednika imamo enake možnosti za zmago. V drugem krogu vidim sebe. Ne glede na zmagovalca bomo morali sodelovati tudi po kongresu."

Tanja Fajon se po štirih letih poslavlja z vodilnega mesta SD. 
Robert Balen

10.40: Tanja Fajon podpira Matjaža Hana

Dosedanja predsednica SD Tanja Fajon se po štirih letih poslavlja z vodilnega položaja stranke. V tekmi za predsednika podpira ministrskega kolega Matjaža Hana. V nagovoru pred polno dvorano je poudarila, da je ideja socialne demokracije še kako živa. "Naša notranja povezanost nam je vedno dajala moč. Moje glavno sporočilo je, da zagrabimo ves potencial in moč, ki ga premore naša stranka. Delujmo vključevalno, dajmo bistvo politikam, ki krepijo socialdemokratske vrednote. Socialni demokrati nikoli nismo bili in ne bomo stranka enega človeka. Ko smo delovali ekipno, so bili naši rezultati najboljši. Zgodovina je pokazala, da smo voditelji minljivi, a stranka živi dalje. Danes vem, da je vodenje naše stranke verjetno najtežje opravilo. Ne dovolimo, da bi že jutri začeli rušiti novega predsednika." Ob zaključku nagovora ji je kongres namenil stoječe ovacije, prejela je šopek rož. 

Matevž Frangež se z današnjim dnem poslavlja od funkcije glavnega tajnika, ki jo je začasno opravljal po odstopu Klemna Žiberta. 
Robert Balen

13.15: Razprava za zaprtimi vrati

Kongres SD je za skoraj dve uri zaprl vrata pred mediji zaradi obravnave poročila o delu v mandatu 2022-24. Kot razlog so navedli, da se lahko odkrito pogovorijo o razmerah v stranki. Po naših informacijah so se zvrstile nekatere kritike, ki so bile že doslej bolj ali manj navedene v medijih. Glede evropskih volitev se po neuradnih informacijah Večera mesto nosilca obeta Matjažu Nemcu, medtem ko bo Milan Brglez uvrščen na zadnje, deveto mesto. Mnogi v kandidaturo nagovarjajo tudi Tanjo Fajon, ki pa se ne želi vrniti v Bruselj, ampak bi raje zaključila mandat ministrice za zunanje zadeve. Sledi kosilo za delegate (na meniju je obara), nato se bodo predstavili kandidati za vodilne funkcije v stranki.

Kongresa se udeležujeta tudi nekdaj vidni član SD Patrick Vlačič in sedanja pravosodna ministrica Andreja Katič. 
Robert Balen

14.45: "Pahor bi nam v težkih trenutkih pomagal"

Po premoru se je začela razprava pred volitvami individualnih in kolektivnih organov SD. Ostra kritika je letela na Matjaža Hana, ki mu je delegat Goran Iskrić očital, da se s srednješolsko izobrazbo ne more primerjati z nekom, ki ima doktorat. V dvorani je bilo slišati negodovanje, češ da je bila izjava preostra. Poslanec Soniboj Knežak je Hanu stopil v bran in dejal, da bi lahko vodja poslanske skupine Jani Prednik naredil več, da bi imela SD bolj izostren vonj, barvo in okus, kar je Prednik lani očital stranki. Nekdanji poslanec državnega zbora Franc Trček je povedal, da če bi bil sam v zadnjem desetletju član ožjega vodstva, bi se zaradi trenutnega stanja v stranki umaknil. "Najbolj me je strah, da bomo dobili ožje vodstvo, ki bo naslednji dve leti gojilo neke zamere. Predlagam, da se po kongresu nekam zaprete, napijte se ali pa vzemite kakšna druga mamila." Med razpravo je bilo slišati tudi očitke, da se je SD prezgodaj odpovedala nekdanjemu predsedniku Borutu Pahorju, ki bi lahko pomagal stranki v težkih trenutkih. Ob tej izjavi je bilo med občinstvom zaznati nekaj neodobravanja.

Poslanec Damijan Zrim: Politiko moramo zastaviti drugače, da ne bomo zgolj druga izbira.
Robert Balen

15.15: "Čakamo princa na belem konju, dobimo pa samo konja"

Kandidat za podpredsednika SD Janez Kastelic je izpostavil, da so volivci stranko vedno bolj prepoznavali kot neoliberalno silo. "Novi obrazi so posledica našega slabega dela in razočaranja volivcev. Zadnji dogodki nas niso pokopali. Postali smo še močnejši in odločni, da postanemo vodilna stranka na levem polu." Evropski poslanec Matjaž Nemec je dejal, da trenutna situacija terja odločne in konkretne odločitve: "Od novega vodstva pričakujem in zahtevam, da opravi temeljit pogovor z odločevalci na terenu. Pričakujem, da bomo razdiralno politiko usmerili v konstruktivno sodelovanje. Pomembno je, da znova postanemo stranka prihodnosti." Poslanec Damijan Zrim je povedal, da je socialna demokracija na razpotju: "Po kongresu sta dve možnosti - ali bomo šli združeno naprej ali pa nas mogoče nikoli več ne bo. Volivci čakajo princa na belem konju, a dobijo samo konja, mogoče tudi osla. Politiko moramo zastaviti drugače, da ne bomo zgolj druga izbira." Poslanska kolegica Meira Hot je ga je dopolnila: "Kongres je zadnja priložnost, da si iskreno pogledamo v oči. Brez olepševanja se moramo soočiti z realnostjo. Zahtevam, da se odločitve sprejemajo pregledno na organih stranke, ne pa znotraj vzporednih omrežij. Nobena koalicija s SDS in NSi za nas ni sprejemljiva."

O novem predsedniku SD bo najverjetneje odločal 2. krog glasovanja. 
Robert Balen

15.45: Živa Živkovič favoritinja za mesto glavne tajnice

Med kandidati za glavnega tajnika SD je največji aplavz delegatov požela Živa Živkovič, ki jo podpirata tako Milan Brglez kot Matjaž Han. Ob svoji predstavitvi je povedala, da SD potrebuje stabilno vodenje in krepitev mreže. "Soočamo se z veliko izzivi in imamo ogromno prostora za izboljšave. Okrepiti moramo strokovne svete in delovanje naših forumov, ki so centri podajanja pobud." Njen največji nasprotnik za prvega operativca stranke bi lahko bil nekdanji direktor Sove Sebastjan Selan, ki ga podpira Jani Prednik. Selan je v svojem govoru poudaril, da je SD eden ključnih demokratičnih stebrov v državi. "To je tudi stranka s posamezniki, ki so bili med najbolj odgovornimi za mirno osamosvojitev." Iz igre za glavnega tajnika se je umaknil jeseniški župan Peter Bohinec, kandidirata pa tudi Dejan Prešiček in Martin Rudnik.

16.30: Predstavili so se vsi kandidati za predsednika

Vsi štirje predsedniški kandidati so v desetih minutah nagovorili delegate. Prav vsi so izpostavili, da je treba delovati v skupno dobro stranke. Kandidati niso obračunavali drug z drugim, ampak so govorili predvsem o lastnih vizijah vodenja Socialnih demokratov. Občinstvo je vsem štirim kandidatom namenilo daljši aplavz. V dvorani narašča napetost pred glasovanjem.

16.50: Začetek glasovanja

Po številnih nagovorih na odru se je v predverju začelo glasovanje. Prvi krog bo trajal 30 minut. Pripravili so osem volilnih skrinjic za osem individualnih in kolektivnih organov. Glasove bodo šteli v centrali na Nazorjevi ulici, ki je v neposredni bližini prizorišča kongresa.

Predstavniki SD so že utrujeni po celodnevnem zasedanju v ljubljanskem hotelu Union. 
Robert Balen

20.30: V prvem krogu največ glasov za Hana in Brgleza

Po skoraj triurnem štetju glasov se je kongres seznanil z uradnimi rezultati prvega kroga glasovanja. V tekmi za predsednika SD sta največ glasov delegatov prejela Matjaž Han in Milan Brglez, ki se bosta soočila v drugem krogu. Iz igre sta izpadla Jani Prednik in Tadej Beočanin. Han je prejel 115 glasov, Brglez 104, Prednik 96, Beočanin pa 69. V boju za zmago se obeta spopad različnih frakcij znotraj SD. Odločili bodo delegati, ki so v prvem krogu glasovali za Prednika in Beočanina. Zna biti, da bo večina Prednikovih podpornikov namenila glas Brglezu, medtem ko naj bi za Hana večinsko glasovali podporniki Beočanina. Zmagovalec bo znan v poznih večernih urah. Prednik je pred vnovičnim glasovanjem javno podprl Brgleza, Beočanin pa se o tem, za koga bo glasoval, ni želel izjasniti. 

Drugi krog bo potreben tudi za člane predsedstva, kamor so že izvoljeni Dejan Židan, Nuška Gajšek, Neva Grašič in Ljubica Jelušič. Prav tako bodo delegati znova glasovali o članih nadzornega odbora. V prvem krogu nihče ni prejel večinske podpore. 

21.30: Živa Živkovič neuradno glavna tajnica SD

Po neuradnih informacijah Večera je bila za glavno tajnico SD v prvem krogu izvoljena Živa Živkovič, ki sta jo podprla oba finalista za šefa stranke. Podpredsedniška mesta se obetajo Andreji Katič, Meiri Hot, Matjažu Nemcu in Luki Goršku. Vsi štirje naj bi bili izvoljeni v prvem krogu, medtem pa v predverju trenutno poteka drugi krog glasovanj. 

23.55: Socialne demokrate prevzema Matjaž Han

Veliki zmagovalec maratonskega kongresa SD je postal Matjaž Han, ki je v drugem krogu volitev za predsednika stranke premagal Milana Brgleza. Han je zbral 182 glasov, Brglez pa 172. Zasedanje druge največje vladne stranke v Ljubljani zaradi zapletov pri štetju glasovnic traja že skoraj 14 ur in še ni končano, saj poteka še tretji krog glasovanja za člane predsedstva. Mnogi delegati so v poznih urah že zapustili dvorano in niso dočakali razglasitve zmagovalca.

Na kongresu SD je bilo treba 14 ur čakati na izvolitev novega predsednika. 
Robert Balen

00.05: Han: Pripravljeni smo na nove izzive

Novi predsednik SD Matjaž Han se je v zmagoslavnem nagovoru zahvalil delegatom za glasove in povedal, da je pripravljen na vodenje stranke. "Kongres je bil zanimiv in kritičen. Prav je tako. Vse kritične glasove sem slišal. Z Brglezom sva se malo prej pogovarjala, da imava ne glede na rezultat kongresa obveznost, da stranko združiva in peljeva naprej. Drugega nam ne preostane. Imamo odlične podpredsednike in predsedstvo in smo pripravljeni, da socialno demokracijo popeljemo na pot, da bo lahko znova vodila vlado. Potrudil se bom, da delujemo skupaj kot prijatelji in tovariši. Med nami ne sme biti zamer. Jutri je nov dan in SD je pripravljena na nove izzive."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta