Maribor: Med veliko prijavljenimi za cepljenje jih bo dobra polovica morala še počakati, da pridejo na vrsto. Razlog pa ...

Barbara Bradač
13.01.2021 06:30
V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor si cepljenja za zdaj želi 1865 starejših od 80 let, a so včeraj dobili le 895 odmerkov ali manj kot polovico. Preostali bodo morali počakati na prihodnje dostave
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V mariborskem zdravstvenem domu je bilo včeraj okoli 14 tisoč prijavljenih za cepljenje proti covidu-19, od teh se želi cepiti 1865 starejših od 80 let. A jih bo dobra polovica še morala počakati, da pridejo na vrsto. Včeraj so v zdravstvenem domu prejeli 300 odmerkov cepiva za zdravstvene delavce in tudi prve odmerke, natančneje 895, za populacijo starejših od 80 let, je povedal Aleksander Jus, pomočnik direktorja v zdravstvenem domu. Prvih 30 starejših so cepili včeraj popoldne, danes in v četrtek se cepljenje nadaljuje.

Cepljenje poteka v ambulanti za cepljenje mariborskega zdravstvenega doma. Naročajo ob določeni uri na nekaj minut, da ni gneče. Cepljenje bodo nadaljevali, ko ponovno prejmejo odmerke cepiva, a pričakujejo, da bo dostava cepiva premajhna za vse nad 80 let, ki se želijo cepiti. Jus pritrdi, da če bi želeli hitro cepiti populacijo, ki to želi, bi potrebovali čim prej čim več odmerkov. Porabili bodo tudi vse odmerke za zdravstvene delavce in tudi zanje jih potrebujejo še več. "Dobave bodo tedenske. Koliko odmerkov prejmemo naslednji teden, še ne vem," doda Jus. Za zdaj lahko cepijo le starejše, ki zmorejo priti v ambulanto za cepljenje. "Čakamo na navodila, kako ravnati pri ljudeh, ki ne morejo k nam, pa bi se radi cepili," še pove.

Okrog 142 tisoč ljudi ima v mariborski območni enoti izbranega osebnega zdravnika, v javnem zdravstvenem domu ali pri koncesionarji, torej je pripravljenost cepiti se doslej izrazilo okrog deset odstotkov tukajšnje populacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta