Marta Kos o zadržkih Milana Kučana: Poskušajo me diskvalificirati iz predsedniške tekme

Luka Mlakar Luka Mlakar
11.07.2022 10:02

Kandidatka za predsednico republike Marta Kos je v daljšem zapisu zavrnila očitke, da je njena predsedniška kandidatura sistemsko nesprejemljiva. Gre za premišljen poskus, da se me izloči iz tekme, je poudarila Kos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marta Kos ugotavlja, da je kar naenkrat postala "sistemsko nesprejemljiva".
Žiga Živulovič Jr.

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, ki bo na jesenskih predsedniških volitvah kandidirala s podporo največje vladne stranke, ki jo vodi predsednik vlade Robert Golob, se je v daljšem zapisu, ki ga je objavila na svoji spletni strani, odzvala na pomisleke nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, da bi bilo "sistemsko nesprejemljivo", da bi bili na treh ključnih položajih v državi, torej na funkcijah predsednika države, predsednika vlade in predsednika državnega zbora, posamezniki iz iste stranke, v tem primeru Gibanja Svoboda. Kos je poudarila, da razume legitimnost Kučanovega pomisleka in da verjame v njegovo dobronamernost, ob tem pa je opozorila, da ni nikjer zapisano, da bi morala biti kandidatka za predsednico republike nestrankarska: "S stališča delitve oblasti je ključno, da vsi akterji spoštujejo samo delitev na veje oblasti in se strogo držijo meja med njimi."

"Zdaj sem kar naenkrat sistemsko nesprejemljiva"

Kos je med drugim pojasnila, da je podpredsednica Gibanja Svoboda postala teden dni pred volitvami, saj jo je Golob prosil, naj zaradi okužbe s covidom "vskoči" namesto njega. "Zdaj sem kar naenkrat 'sistemsko nesprejemljiva', četudi sem svoja kritična stališča vedno izražala kot nestrankarska, neodvisna državljanka. Tudi do prejšnjega režima, ko sem leta 2020 izstopila iz diplomacije, ki jo je zunanji minister Janševe vlade, dr. Anže Logar, vpenjal v višegrajski voz kršitev vladavine prava, medijskih svobod in človekovih pravic. Eden mojih protikandidatov, ki je bil vedno strogo strankarski človek, v stranki, ki ima notranjo avtoritarno strukturo izdelano tako rekoč do popolnosti. Zdaj prav njega naslavljajo kot nestrankarskega kandidata, ker kandidira s podpisi volilk in volilcev. Prizor bi bil smešen, če ne bi bil tragičen," je menila Kos.

Milan Kučan je ocenil, da bi bilo nesprejemljivo, če bi vse tri predsedniške položaje obvladovali posamezniki iz iste stranke.
Igor Napast

Kot je poudarila, so Kučanove pomisleke glede njene domnevne sistemske nesprejemljivosti z "neprikritim veseljem" povzeli tako njegovi "politični bližnjiki" kot tudi njeni dosedanji protikandidatki v predsedniški tekmi. Po njenih besedah jih je Nataša Pirc Musar obtežila z oznako "orbanizacije", Nina Krajnik pa z "ogrožanjem ustavnosti". Zlorabo legitimnega predsednikovega pomisleka čutim kot premišljen poskus izločiti me iz tekme, še preden se je ta sploh dobro začela, me dobesedno diskvalificirati. Primerjave z Orbanovo politiko so nevredne umirjene, poštene in resnicoljubne politične debate. Prav nobenih vzporednic ni mogoče potegniti niti med Gibanjem Svoboda in Orbanovim Fideszom, niti ne med Viktorjem Orbanom in Robertom Golobom niti med trenutnim političnim sistemom v Sloveniji in na Madžarskem. Primerjava še najbolj kaže na to, da je tisti, ki jo izreka, pripravljen uporabljati metode, ki so bile značilne za oblast, od katere smo se prav po zaslugi zmagovalnega zavezništva med naprednimi strankami in civilno družbo poslovili na zadnjih parlamentarnih volitvah," je ocenila Kos.

Kos obljublja, da se ne bo odpovedala svojim načelom

Podpredsednica Gibanja Svoboda je vnovič poudarila, da bo v primeru izvolitve predsednica vseh, svojim načelom pa se ne bo odpovedala: "S tem, ko ljudstvo neposredno izvoli predsednika ali predsednico, podeli mandat, nameni zaupanje in zaveže z odgovornostjo – zato je napačno insinuirati, da bo tako izvoljena predsednica potem del nekakšnih strankarskih španovij." Ob tem je spomnila, da bo tako nekoč Kučan v primeru zmage takoj odstopila s položaja podpredsednice stranke in zamrznila svoje članstvo v Gibanju Svoboda. Ob tem se je vprašala, kako je mogoče, da sta navdušenje in podpora, ki so ju v stranki zanetili v času upora proti kršitvam demokratičnih in ustavnih standardov vlade Janeza Janše čez noč postala "antidemokratičen greh".

"Kaj pa, če se val svobode ravno ne sme ustaviti pri vladnem projektu, ampak ga je treba v zmagovitem zavezništvu s civilno družbo, z volilci in volilkami, peljati naprej v nove zmage – da bo tudi predsednica republike obraz in dejavnik novih, ne pa starih sil? Si sploh znamo predstavljati, da niti za predsednikom vlade niti za prihodnjo predsednico republike res ni nobenih stricev ali tet iz ozadja – ampak je ravno odkrita, transparentna politika tista, ki v ospredje političnih bojev privablja nove akterje?" je med drugim poudarila Kos. Po njenem prepričanju se neodvisnost kandidatk in kandidatov ne bo dokazovala s praznimi besedami, prilizovanjem in lažnim distanciranjem: "Poimenovanje kandidatov, ki so bili ali so člani strank, za nestrankarske, ker kandidirajo s podpisi volilk in volivcev, je hipokrizija. Skrivanje strankarske pripadnosti prej govori o preveliki, usodni odvisnosti od določene stranke kot pa o njihovi neodvisnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta