Marta Kos počaščena ob potrditvi kandidature za evropsko komisarko, V Bruslju zadeve ne komentirajo

M.R., STA, A.L.
09.09.2024 10:39

Vlada je danes soglasno potrdila nominacijo Marte Kos za kandidatko Slovenije za evropsko komisarko, je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil njen podpredsednik Matej Arčon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marta Kos visokih političnih funkcij ni zasedala, je bila pa v preteklosti slovenska veleposlanica v Nemčiji in Švici.
Bobo

Predlog bo zdaj obravnaval pristojni odbor DZ, nato bo vlada na dopisni seji kandidaturo še uradno potrdila in posredovala v Bruselj, je pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon. Zagotovila, da bo šlo v Brulju pri potrjevanju Marte Kos za evropsko komisarko vse gladko, vlada nima, je povedal Arčon in dodal, da bo resor, ki ga bo vodila Kos znan v sredo, ko bo to predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Komunikacijo z Marto Kos je oprevil premier Robert Golob sam, je še pojasnil. Arčon pričakuje, da bi se lahko Kos pristojnemu parlamenarnemu odboru predstavila že danes ali jutri.

"Vesela in počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za članico Evropske komisije," je dejala nekdanja podpredsednica Gibanja Svoboda, potem ko je vlada soglasno potrdila njeno nominacijo za položaj evropske komisarke. "Kot prepričana Evropejka čutim veliko odgovornost do Slovenije in Evropske komisije," je dodala. 

Da Golob na komisarskem mestu želi nekdanjo slovensko veleposlanico v Nemčiji in Švici, se je v političnih vrstah začelo govoriti po petkovem umiku Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja. Premier Golob naj bi namreč njeno ime omenil na petkovem sestanku, na katerem je koalicijske partnerje seznanil z odstopom Vesela.

"Imamo super kandidatko," je ob prihodu na sejo vlade dejal Golob, ob tem pa dodal, da se želi o njej najprej pogovoriti s koalicijskimi partnerji. Minister za delo iz vrst Levice Luka Mesec ob prihodu na vlado kandidature Marte Kos ni želel komentirati.

Koordinatorica Levice Asta Vrečko je v izjavi za medije po seji vlade povedala, da imajo v Levici danes sestanek z Marto Kos, da se bodo z njo pogovorili, tako kot so se z Veselom. "In potem bomo seveda tudi o tem lahko ustrezno odločali in glasovali."

Na vprašanje, ali je Levica imela svojega kandidata za komisarja, je Vrečko odgovorila, da so v stranki počakali na predlog predsednika vlade, saj ima največja vladna stranka prednost in tudi odgovornost, da predlaga kandidata za komisarja.

Zunanja ministrica Tanja Fajon iz SD, ki se jo je tudi omenjalo kot možno kandidatko, pa je ob prihodu povedala, da so se vsi, ki so jo omenjali, motili, saj je v stranki povedala, da ne želi, da se operira z njenim imenom. Na vprašanje, ali bo stranka SD na seji vlade predlagala svojega komisarskega kandidata, je odkimala.

Dodala je, da vodi zunanje ministrstvo v času članstva Slovenije v Varnostnem svetu, kar je velika odgovornost, in to delo si želi opravljati tudi naprej. Tistemu, ki bo v zadnjem trenutku reševal ugled Slovenije, pa želim veliko sreče, je še dejala Fajon.

Izstopila iz Gibanja Svoboda

Marta Kos visokih političnih funkcij ni zasedala, je bila pa v preteklosti slovenska veleposlanica v Nemčiji in Švici. Od aprila 2022 je bila ena od dveh podpredsednic Gibanja Svoboda. Poleti istega leta je napovedala kandidaturo za predsednico države, a jo je kmalu umaknila, po poročanju medijev naj bi bili razlog pritiski premierja Goloba. Nato je odstopila s podpredsedniškega mesta v stranki, kasneje pa še iz stranke.

Tomaž Skale

Kot možno kandidatko se jo je omenjalo že spomladi pred evropskimi volitvami, a bi morala prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svoboda, kar pa je zavrnila.

Mnenje o Marti Kos bo moral podati še odbor DZ za evropske zadeve, nato pa bo Golob predsednico komisije Ursulo von der Leyen uradno obvestil o novem imenu slovenskega kandidata oziroma kandidatke.

Von der Leyen naj bi že v sredo vodstvu Evropskega parlamenta predstavila sestavo svoje nove komisarske ekipe, tako da bo moral postopek v Sloveniji potekati zelo hitro.

Kandidate bodo predvidoma oktobra zaslišali pristojni odbori v Evropskem parlamentu, sledilo bo potrjevanje celotne komisije na enem od plenarnih zasedanj Evropskega parlamenta.

Von der Leyen je imela precej težav predvsem pri uresničitvi cilja, da bi bila njena komisarska ekipa spolno uravnotežena. Članice namreč z izjemo Bolgarije niso upoštevale njenega poziva, naj ji pošljejo imeni kandidata in kandidatke. Poleg tega so države večinoma predlagale moške.

Opozicija kritična do ravnanja vlade

Predstavniki opozicijskih SDS in NSi so danes kritizirali ravnanje vlade in koalicije v povezavi z imenovanjem nove kandidatke za evropsko komisarko Marte Kos. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je v odzivu na omrežju X sporočil, da se nihče iz vlade ni posvetoval z njimi o predlogu za slovenskega člana Evropske komisije, čeprav ima "SDS kot nesporna zmagovalka volitev v Evropski parlament štiri evropske poslance, celotna koalicija pa le tri".

Dodal je, da je bil prejšnji kandidat Tomaž Vesel, ki je v petek odstopil od kandidature za evropskega komisarja, "menda zavrnjen zaradi pomanjkanja vodstvenih, vladno operativnih in evropskih političnih izkušenj," kar je Janša očital tudi Marti Kos.

"Resne države se imenovanja komisarjev lotijo popolnoma drugače - ali želijo vse stvari tempirati na točno določeno osebo zaradi njenih izjemnih političnih ali drugih izkušenj, ali pa se osredotočijo na resor, ki bi ga radi imeli in temu primerno tudi potem prilagodijo kandidate," je medtem dejal evropski poslanec iz vrst opozicijske NSi Matej Tonin.

"Če je Slovenija želela poslati točno določenega kandidata, potem je ta umik gospoda Vesela zdaj poraz predvsem za slovensko vlado, na nek način je načeta kredibilnost vlade. Če pa je Slovenija že od samega začetka želela štartati na pomemben resor, kar so sami zatrjevali, potem bi v tej luči pričakovali, da bi seveda imenovali dva kandidata, moškega in žensko, ki bi bila strokovnjaka na tem resorju, ki si ga Slovenija želi pridobiti," je dodal.

Vladi je očital taktične in strateške napake od samega začetka postopka imenovanja kandidata za evropskega komisarja. Dejal je tudi, da bi "od vlade, ki stavi na feministično zunanjo politiko, [...] bilo normalno za pričakovati, da bi v Bruselj poslala dva kandidata".

Kritičen do ravnanja vlade je bil tudi poslanec SDS in predsednik odbora DZ za evropske zadeve Franc Breznik, ki je v izjavi med drugim dejal, da bi od predsednika vlade želel pridobiti popolno dokumentacijo glede imenovanja nove kandidatke, pa tudi "odgovor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, zakaj je zavrnila slovenskega kandidata".

Sejo odbora DZ za evropske zadeve, ki mora podati mnenje glede predlagane kandidatke vlade za evropsko komisarko Marte Kos, bo najverjetneje sklical v petek, čeprav je več predstavnikov vlade danes dejalo, da bi si sklic seje želeli čim prej.

Breznik je ob tem izpostavil, da je DZ avtonomen organ. Vladi je očital servilnost, predsednici Evropske komisije pa "ponižujoč odnos do slovenske vlade". Tudi on je novi kandidatki očital pomanjkanje političnih in vodstvenih izkušenj, ki jih po njegovih besedah potrebuje evropski komisar ali komisarka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta