Matej Tonin: Orbanov Fidesz se ne približuje demokratičnim vrednotam

M.St
23.01.2020 17:38

Predsednik NSi se je o razmerah v Evropski ljudski stranki, kjer je madžarski Fidesz zamrzjen od lani, pogovarjal z Donaldom Tuskom. Ta že ima poročilo odbora modrecev, a si ti glede prihodnosti Fidesza v ELS naj ne bi bili enotni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tonin 
Robert Balen

Matej Tonin je o dogajanju znotraj Evropske ljudske stranke (ELS) včeraj govoril s predsednikom te največje politične skupine v evropskem parlamentu Donaldom Tuskom, so sporočili iz Nove Slovenije. Strinjala sta se, da bo treba na prihajajoči skupščini, ki bo tretjega febuarja, a zaprte narave, sprejeti odločitev o prihodnjem statusu Fidesza v ELS. Članstvo Fidesza v ELS je od marca lani zamrznjeno, takšno odločitev so v konzervativni evropski stranki sprejeli po sporni protimigranstki kampanji na Madžarskem.
"V NSi sicer izboljšanja odnosov med Viktorjem Orbanom in ELS v času od zamrznitve Fideszovega statusa nismo zaznali, prav tako se Fidesz po naši oceni ne približuje demokratičnim vrednotam, ki jih zagovarja ELS," še menijo v Toninovi Novi Sloveniji. Iz tega gre razbrati, da bi NSi podprla izključitev madžarske vladajoče stranke, ki jo vodi premier Viktor Orban. V ponedeljek se je s kritičnim stališčem do Orbana in situacije na Madžarskem oglasila evropska poslanka, nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak. Nato se je po njej vsul plaz kritik in napadov iz SDS, ki je tesna zaveznica Fidesza in je že napovedala, da bi v primeru odhoda Madžarov iz ELS temu sledili tudi sami. Najprej je po Novakovi udaril Janez Janša, predsednik SDS, nato pa še podpredsednik DZ Jože Tanko, na koncu pa še poslanec Zvone Černač.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta