Mateja Logar: Novi cilj pod 500 okužb do konca maja. Janez Janša: Zdržimo do 15. junija

VČ, STA
03.05.2021 10:30
V nedeljo pozitivnih 15 odstotkov PCR-testov. Prvič po pol leta je število aktivnih primerov covida-19 pod 9000, bolnišnice pa so še vedno preobremenjene, pravi glavna vladna epidemiologinja. Svetovalna skupina vlade podpira dodatno sproščanje prireditev, a pod enim od treh pogojev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testiranje na covid-19.
Sašo Bizjak

Od nedeljskih 1380 PCR-testov jih je bilo po podatkih Sledilnika pozitivnih 15,1 odstotka, to pomeni potrjenih novih 209 okužb. Opravili so tudi 7144 hitrih testov. Tako imenovane aktivne okužbe so s tem ta čas v državi 9503.  

V bolnišnicah zaradi covida-19 zdravijo 608 ljudi, 147 na intenzivnih oddelkih. Virus je v zadnjem dnevu pri nas vzel še 6 življenj. Sedemdnevno povprečje okužb je zdaj 661 (nekoliko višje kot dan prej), je na twitterju objavila vlada.

Bolnišnice so še vedno prepolne

Od petka sta se tako štirinajstdnevna kot sedemdnevna prisotnost virusa povišali, je na tiskovni konferenci vlade povedala govorka za covid-19 Maja Bratuša. Zasedenost postelj pa da vztraja, ne gre ne gor ne dol in vsi čakamo, da se ta trend le obrne. 

"Od 27. aprila smo pod 10 tisoč potrjenih aktivnih primerov. To je bilo prvič po pol leta, to je od 20. oktobra," je še pred tem na twitterju objavila vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, infektologinja Mateja Logar. Zahvalila se je vsem, ki sodelujejo tako pri cepljenju kot s spoštovanjem ukrepov. Novi cilj mora biti po besedah Logarjeve pod 500 okužb do konca maja, da se sprostijo še vedno prepolne bolnišnice.

Zaskrbljujoče pa je, da se je prejšnji teden spet začel povečevati delež pozitivnih PCR-testov, je Logarjeva povedala na tiskovni konferenci. To pomeni, da je virus še vedno med nami, zato bo treba omejitve in priporočila upoštevati še naprej. 

Tudi maske bodo še ostale, pravi. Svetovne zdravstvene organizacije jih kot ne več toliko nujne vidijo le, če se družijo cepljeni, in tudi to le v manjših skupinah, je rekla.

Kdo še vedno dvomi o virusu in o cepljenju 

Ponovno je pozvala k cepljenju, dobave cepiv bodo v naslednjih tednih boljše, je zagotovila.

Če bo cepiva dovolj, je po besedah Logarjeve možno, da smo do konca junija na številkah, kot si jih želimo, to pomeni precepljenih 60 odstotkov odrasle populacije. 

Zakaj še vedno dvomi o cepljenju? Logarjeva pravi, da nekateri še vedno mislijo, da virusa ni, spet drugi so pristaši teorij zarote v zvezi s covidom-19, tretji dvomijo o učinkovitosti cepiv. Mlajši da tudi mislijo, da bodo oboleli blažje, pozabljajo pa na morebitne poznejše nezanemarljive posledice bolezni. Nauk prve precepljene skupine, to je starih nad 80, pa je, da danes, v tej fazi,ne zbolevajo več, če pa, v blažji obliki. 

{twitter_api}{/twitter_api}

{twitter_api}{/twitter_api}

Svetovalna skupina je mnenja, da bi se lahko začele sproščati določene dodatne prireditve, je povedala Logarjeva. Z manjšim številom udeležencev ter pod pogojem negativnega testa, cepljenosti ali pa dejstva, da je bil covid že preboljen.

Začele veljati nekatere milejše omejitve, a ne povsod

Od danes so, z opravljenim negativnim testom na covid-19, po vsej državi dovoljene nekatere svetovalne in izobraževalne storitve. V epidemiološko rumenih regijah pa so začeli veljati milejši pogoji glede števila strank v storitvenih lokalih in trgovinah.

V vseh statističnih regijah so dovoljene nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, na primer inštrukcije, jezikovne šole in strokovne delavnice.

V rumenih statističnih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, obalno-kraška in goriška) je zdaj tudi za goste nastanitvenih obratov dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov. Strežba je dovoljena le za mizami. Obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek še vedno ni dovoljeno.

V teh regijah je v zaprtih javnih prostorih po novem dovoljena ena stranka na 20 kvadratnih metrov površine oz. ena stranka na prostor, če je manjši od 20 kvadratnih metrov.

V oranžnih statističnih regijah (podravska, savinjska, zasavska, posavska, Jugovzhodna Slovenija, gorenjska in primorsko-notranjska) je v zaprtih javnih prostorih še vedno dovoljena ena stranka na 30 kvadratnih metrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta