Matevž Frangež je pojasnil, zakaj ne bo kandidiral za predsednika Socialnih demokratov

MAT
19.03.2024 12:53

Začasni glavni tajnik koalicijske stranke pravi, da na aprilskem kongresu SD ne bo potegoval za izpostavljene funkcije. Kdo se podaja v tekmo za najvišje mesto v stranki?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matevž Frangež opravlja naloge začasnega glavnega tajnika SD. 
Robert Balen

Ko je po razkritju afere sodna stavba odstopil glavni tajnik Socialnih demokratov Klemen Žibert, je njegov položaj začasno in zgolj do aprilskega volilnega kongresa stranke prevzel Matevž Frangež. Mariborskega politika se je povezovalo tudi z vodenjem stranke, a je v zapisu na omrežju facebook sporočil, da se ne namerava potegovati za izpostavljene funkcije.

"Vedno sem vedel, da bom nekoč vodil socialno demokracijo. Nikoli me ni zanimal status quo. Vedno so me navdihovale spremembe. Slovenija, kakršna bi lahko bila, če bi jo znali voditi in upravljati z dobrimi odnosi, z dobrimi nameni in dobrimi politikami. Zdaj je ta priložnost morda na dosegu roke. Znašli smo se v težki situaciji. Po dolgi zgodovini stranke je njena prihodnost negotova. Če kdaj, bi zdaj moral biti čas, da stopim naprej. Ker imam vizijo in ker morda vem, kako stranko preobraziti v odprto, demokratično, vključujočo in k rezultatom osredotočeno platformo," je svoj zapis začel Frangež.

Kot je izpostavil, ga je v teh dneh veliko ljudi nagovarjalo h kandidaturi za naslednika Tanje Fajon. "To so bili ljudje, ki jih zelo cenim in imam rad. Ta podpora mi pomeni res veliko. Od starost našega gibanja, zaradi katerih sem se pred tremi desetletji pridružil takratni Združeni listi, do mladih aktivistov, ki sanjajo o drugačni prihodnosti. Vedno sem se lahko zanesel na podporo družine, moje žene in treh otrok, ki že danes plačujejo največjo ceno mojega političnega delovanja in odsotnosti. In ta cena bi bila jutri samo še večja. Zato ne bom kandidiral za predsednika SD in tudi ne za druge izpostavljene funkcije. Do kongresa bom poizkusil opraviti zastavljene naloge v vlogi začasnega glavnega tajnika, ki mi ne leži in v njej ne uživam," je dejal Frangež.

Kot pravi, želi nadaljevati z delom državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu in zaključiti projekte, v katere verjame. "Ker je tudi gospodarstvo soočeno z velikanskimi izzivi in ker v njihovem miksu vidim priložnost, da ga preobrazimo, da bo ustvarjalo visoko dodano vrednost z več končnimi izdelki z globalnim dometom, ki bodo produkt slovenskega znanja, inovacij in dizajna. Da bo tudi gospodarstvo bolj inovativno, trajnostno in etično."

​Za predsednika stranke prav tako ne nameravata kandidirati gospodarski minister Matjaž Han in minister za kohezijo Aleksander Jevšek. V tekmo za nov mandat po neuradnih informacijah ne vleče niti zunanje ministrice Tanje Fajon. Doslej je soglasje h kandidaturi pristavil ajdovski župan Tadej Beočanin, najvišje mesto v stranki pa mika vsaj še vodjo poslancev SD Janija Prednika. Rok za oddajo soglasij h kandidaturam za vodstvene položaje v SD se izteče danes opolnoči. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta