Mednarodno združenje ostro obsodilo Janšev odziv na članek v Politicu, v bran novinarki tudi v NY Times, Euronews, Die Presse ...

M.R., A.L., STA
17.02.2021 14:08
Po torkovem analitičnem članku v vplivnem bruseljskem spletnem mediju Politico z naslovom Znotraj slovenske vojne proti medijem, v katerem je avtorica ocenila, da premier Janez Janša z napadi na novinarje ustvarja ozračje strahu, jo je Janša na Twitterju obtožil, da je lagala. V bran novinarki in Politicu so danes stopili številni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toninu ni uspelo.
Robert Balen

Mednarodno novinarsko združenje Api-Ipa s sedežem v Bruslju je ostro obsodilo odziv predsednika slovenske vlade Janeza Janše na analitičen članek v uglednem bruseljskem mediju Politico, ki je obsežno poročal o razmerah v slovenskem novinarstvu. "Api-Ipa najostreje obsoja ta neutemeljen in žaljiv napad na našo kolegico Lilie Bayer in njenega delodajalca Politico Europe. Njeno delo zelo cenimo!" so zapisali.

Janša je namreč včeraj na Twitterju v angleščini zapisal, da je bilo Bayerjevi "naročeno, naj ne poroča po resnici". "Zato je večinoma navajala neznane vire s skrajne levice in namenoma zanemarila vire z imeni in integriteto. To je na žalost Politico Europe," je zapisal slovenski premier, nato pa še prav tako v angleškem jeziku dodal: "Laying for living." V dobesednem prevodu to pomeni ležanje za (pre)živetje, verjetno pa je želel najverjetneje zapisati "lying", kar bi pomenilo laganje.

Odzivi na Janševo tvitanje

Lucas Guttenberg z Inštituta Jacquesa Delorsa v Berlinu je pozval predsednika Evropskega sveta in vodje članic sveta, da se oglasijo, ker je predsednik vlade ene od držav članic odkrito blatil novinarko zaradi kritičnega poročanja.

Urednik političnih zadev na Euronewsu Darren McCaffrey je v tvitu slovenskega premierja povabil na intervju brez uredniških posegov. "Povejte kdaj in kje," je dodal. Janša mu je odgovoril, da z veseljem, njega pa vabi, da preživi "teden dni v naši slovenski diktaturi" v družbi "njegovih 'neodvisnih' virov". Pri tem pa je objavil kolaž objav in posnetkov s protestov, tudi s pozivi k "smrti janšizmu".

Dopisnica New York Timesa iz Bruslja Martina Stevis-Gridneff je tvitnila, da je predsednik slovenske vlade osebno napadel novinarko Politica in Politico zaradi "izjemne, uničujoče zgodbe o njegovem zatiranju medijev v Sloveniji".

Alex Marshall, novinar New York Timesa, ki je konec januarja napisal članek o zamenjavah na čelu muzejev, ki jih izvaja slovenska vlada, je njeno objavo retvital z ugotovitvijo, da na Twitterju po svojem članku ni bil imenovan, a so njegovo celotno korespondenco z ministrstvom za kulturo objavili na spletni strani ministrstva, vključno z njegovim elektronskim naslovom.

Dopisnik avstrijskega Die Presse iz Bruslja Oliver Grimm:

Bruseljska dopisnica Irish Timesa Naomi O'Leary je bila med tistimi, ki so ocenili, da je Janša s svojim napadom na novinarko in Politico potrdil pisanje časnika. Ravnal je tako, kot je opisano v članku ter s tem "v realnem času potrdil" njegovo vsebino, je tvitnila.

Spomnimo. Vplivni bruseljski spletni medij Politico je v včeraj objavljeni obširni analizi na podlagi pogovorov s slovenskimi novinarji in tujimi opazovalci glede medijev v Sloveniji zapisal, da "napadi premierja Janeza Janše ustvarjajo ozračje strahu". "Vodja ene najmanjših članic EU bije veliko kampanjo proti novinarjem, ki jih ne mara," so med drugim zapisali.

Objavili so tudi izjavo Janše, zunanjega ministra Anžeta Logarja in vladnega urada za komuniciranje, ki so zanikali zaskrbljenost glede medijske svobode in pluralnosti v Sloveniji. V uradu so bili sicer kritični, da njihovi odgovori Politicu o razmerah niso bili povzeti, zato so v torek na spletni strani objavili vse odgovore in drug material, ki so ga posredovali.

Glavni in odgovorni urednik revije Demokracija Jože Biščak in novinar Vinko Vasle pa sta danes na urednike Politica in avtorico članka naslovila odprto pismo, v katerem jih obtožujeta, da so propagandisti skrajne levice in izvozniki lažnih vesti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta