Prenos izredne seje državnega zbora: Kako se je Janševa predstavitev prikazala kot grafika v televizijskem prenosu?

M.R.
17.02.2021 10:53
V ponedeljek je predsednik vlade Janez Janša med uvodnim govorom po predstavitvi vložene konstruktivne nezaupnice prikazal več grafov in tudi podatkov o tem, koliko denarja so prejele nevladne organizacije od različnih ministrstev in ta znesek primerjal s sredstvi, ki so bili namenjeni izplačilu starševskega dodatka, pomoči ob rojstvu otroka ter dodatkom za veliko družino in za nego otroka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ko je Janez Janša v rokah držal papir s temi podatki, so si grafiko lahko "od blizu" ogledali tudi gledalci med televizijskim prenosom.

Natisnjena grafika v rokah predsednika vlade Janeza Janše.
Tv Slovenija

Ker so se nekateri na družbenih omrežjih spraševali, za kakšno sodelovanje gre v tem primeru med državnim zborom in Radiotelevizijo Slovenija, morda tudi s kabinetom predsednika vlade, smo se o podrobnostih prenosa oziroma produkcije pozanimali na Šubičevi in Kolodvorski. 

Televizija Slovenija je namreč po zakonu, ki je bil pripravljen v času prve Janševe vlade, obvezana, da zagotavlja prenose in posnetke sej delovnih teles državnega zbora. Predstavnica državnega zbora nam je pojasnila, da so po dvoranah, v katerih potekajo seje, nameščene kamere, do katerih ima dostop javna televizija, ki tudi pripravi prenos posamezne seje. 

Prikaz grafike predsednika vlade na TV Slovenija.
Tv Slovenija

Ko želi govorec digitalno predstavitev vključiti v svoj nastop, jo preda tehnični službi državnega zbora, ki poskrbi, da se ta predvaja v sami dvorani, hkrati pa jo pošlje tudi TV Slovenija, ki zagotovi, da se ta prikaže tudi med televizijskim prenosom, so nam pojasnili v državnem zboru. 

Ob tem so poudarili, da Janšev ponedeljkov nastop glede tehnične izvedbe ni bil nič posebnega, saj da imajo tedensko od 5 do 10 tovrstnih predstavitev, ki se prikazujejo med nastopi posameznih govorcev na sejah delovnih teles. "So pa tudi tedni, ko takšnih predstavitev ni," so še dodali. 

Tudi z javne televizije so nam sporočili, da grafike, ki jih med nastopi uporabljajo govorci, v režijo posreduje tehnična služba DZ. V skladu z dogovorom o sodelovanju na področju neposrednih prenosov morajo tako računalniške predstavitve, ki so del nastopa govornika, vključiti v prenos, so še zapisali v odgovoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta