Meje se zapirajo: Kdo sploh še sme na rajžo

Premier Janša odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino tja do sredine marca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šentilj
Andrej Petelinšek

Slovenski premier Janez Janša je po poročanju STA dejal, da glede novega seva novega koronavirusa poteka intenzivno usklajevanje v Evropski uniji. Predvsem pa je ljudem do sredine marca odsvetoval vsa nenujna potovanja v tujino. Tistim pa, ki načrtujejo obisk Slovenije, predlaga, da ga preložijo. "Vse informacije namreč potrjujejo povečevanje tveganja," je povedal, "pred je nami grožnja, ki se stopnjuje ne glede na dobre informacije v povezavi s cepljenjem proti covidu-19 v zadnjih tednih".

Že zdaj je po Janševih besedah jasno, da nove različice virusa ni le v Veliki Britaniji, ampak v številnih drugih evropskih državah in tudi v slovenski soseščini. Kot je dejal, so čez noč že pripravljali ukrepe za popolno zaporo meja. Preden se bodo za to odločili, se bodo usklajevali v EU. Ko gre za tako drastičen ukrep, je po Janševih besedah namreč še posebej potrebno sodelovanje na obeh straneh meje, da ne pride do še večjih težav za ljudi.

Medtem pa je AMZS v sodelovanju z evropskimi partnerskimi avtomobilskimi klubi in FIA Regijo I zbrala potovalne informacije, povezane s pandemijo novega koronavirusa. Pred prazniki mnoge države zaostrujejo pogoje za prehajanje meja. Tu pregled omejevalnih ukrepov za nekatere nam bližnje države.

AVSTRIJA

Od 19. decembra velja za osebe, ki potujejo v Avstrijo, obvezna desetdnevna karantena. Prekiniti jo je mogoče predčasno šele peti dan z negativnim rezultatom testa na prisotnost SARS-CoV-2. Pri vstopu v Avstrijo je treba izpolniti izjavo o nastopu karantene. Priporočljivo je, da imajo potniki že pri vstopu v državo pri sebi izpolnjeno in podpisano izjavo – obrazec v angleščini ali v nemščini.

Karantena ob vstopu v Avstrijo, ob predložitvi negativnega testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur, ni potrebna za humanitarne delavce, osebe na službenem potovanju, tiste, ki vstopajo na podlagi vabila sodišča, za osebe ki spremlja osebo, ki vstopa iz medicinskih razlogov in imetnike diplomatskih izkaznic.

Za vstop k severnim sosedom brez omejitev mora oseba izkazati upravičen razlog potovanja. To velja za tiste, ki vstopajo zaradi zagotavljanja tovornega in potniškega prometa, tiste, ki vstopajo zaradi nujne oskrbe živali ali zaradi potrebnih kmetijskih in gozdarskih ukrepov, pa za osebe, ki vstopajo iz nujnih interesov avstrijske države. Tranzit skozi Avstrijo je mogoče brez vmesnega postanka, prav tako prevoz do letališča Dunaj Schwechat in do železniške postaje Beljak ali Celovec. Vendar je treba nato Avstrijo takoj zapustiti. Vstop je dovoljen delovnim migrantom, z izjemo negovalnega osebja, ki vsaj enkrat na mesec prečkajo državno mejo, osebam, ki redno,   prav tako vsaj enkrat na mesec,  prehajajo državno mejo iz družinskih razlogov, ali zaradi ohranjanja stika z življenjskim partnerjem, pa tem, ki vstopajo zaradi nujnih medicinskih storitev. Prav tako je možen vstop brez omejitev, če gre za nepredvidljive, neodložljive ali posebne dogodke v družinskem krogu, kot so hude bolezni, primeri smrti, pogrebi, rojstva, varstvo in pomoč osebam v nujnih primerih, ki so potrebujejo podporo.

HRVAŠKA

Igor Napast

Iz Slovenije je na Hrvaško do 15. januarja moč vstopiti le pod pogojem, da oseba ob prehodu meje predloži negativen PCR test na SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur. PCR test se lahko opravi tudi takoj po vstopu v Hrvaško na lastne stroške. Do rezultata testiranja je treba čakati v samoizolaciji. Testiranje ni potrebno za osebe, ki so koronavirusno bolezen že prebolele in na meji pokažejo zdravstveno dokumentacijo, iz katere je razvidno, da je od konca bolezni preteklo vsaj 14 dni in ne več kot 90 dni. Izjeme za prehod brez negativnega testa so: potniki v tranzitu, delavci ali samozaposlene osebe v ključnih dejavnostih, učenci, študentje, pomorščaki in delavci v prometnem sektorju, diplomati, osebje mednarodnih organizacij, vojaško in policijsko osebje, humanitarni delavci, osebje civilne zaščite pri opravljanju svojih dolžnosti, osebe, ki potujejo iz nujnih družinskih ali poslovnih razlogov, bolniki, ki potujejo zaradi nujnih zdravstvenih razlogov. Lastništvo nepremičnine, plovila ali pavšala ne sodi med izjemo za prehod meje brez opravljenega PCR testa.

Škofije
Zdravko Primožič/fpa

ITALIJA

Vstop v Italijo od 21. decembra 2020 do 6. januarja 2021 je dovoljen le izjemoma. Med te izjeme sodijo nujne delovne, zdravstvene ali študijske obveznosti, vrnitev na domači naslov in nekatere druge izjeme. Več informacij je na voljo na spletnih straneh Veleposlaništva Republike Slovenije v Rimu. 

NEMČIJA

Za potnike, ki prihajajo v Nemčijo iz tveganih območij, mednje sodi tudi Slovenija, je predvidena 10-dnevna karantena. Potniki, ki so se kadarkoli v desetih dneh pred prihodom v Nemčijo zadrževali na tveganem območju, morajo pred prihodom v Nemčijo izpolniti elektronski obrazec, dostopen na www.einreiseanmeldung.de. Karanteno lahko oseba predčasno prekine z negativnim rezultatom testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ga lahko opravi peti dan od začetka karantene. Karantenske obveznosti in pravila pri izvajanju karantene se lahko med posameznimi zveznimi deželami razlikujejo.

Gruškovje
Igor Napast

MADŽARSKA

Vstop na Madžarsko ni dovoljen, razen v določenih izjemah, kot so uradno vabilo sodišča za sodelovanje v sodnih postopkih, poslovni obisk, ki se izvaja na podlagi vabila madžarskega organa javne uprave, zdravljenje na podlagi potrdila zdravstvene inštitucije, opravljanje študijskih obveznosti na podlagi potrdila izobraževalne ustanove. Pred vstopom je treba izpolniti formular v angleščini, odgovor o vstopu na Madžarsko lahko pričakujete v treh delovnih dneh. V primeru odrejene karantene ima tuji državljan možnost predlagati izvedbo dveh testiranj v petih dneh z vsaj 48 urnim razmikom. V primeru negativnih testov se prizna izjema od odrejene karantene. Dnevni migranti iz sosednjih držav lahko vstopijo pod pogojem, da državo nato zapustijo v največ 24 urah in se gibljejo v največ 30-kilometrskem pasu od meje. Ob prehodu meje morajo predložiti potrdilo o zaposlitvi pri madžarskem delodajalcu.

BOSNA IN HERCEGOVINA

V Bosno in Hercegovino je dovoljen vstop ob predložitvi potrdila o negativnem PCR testu na SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur. Za vstop je obvezen tudi veljavni potni list ali osebna izkaznica.

SRBIJA

V Srbijo je dovoljen vstop ob predložitvi negativnega PCR testa na SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur. Izjema velja za osebe v tranzitu, ki ga mora biti končan v 12 urah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta