Mercator uvedel spremembo na oddelku kruha, so krive goljufije kupcev?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
31.01.2024 12:30

Izkušnje trgovcev s kupci so različne, a hkrati poudarjajo, da je večina ljudi poštenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izkušnje trgovcev s kupci so različne.
Profimedia

Trgovci v zadnjem obdobju uvajajo precej sprememb, v Sparu so denimo spremenili način unovčevanja kuponov, včeraj pa smo poročali, da so tam od 1. januarja na oddelku sadja in zelenjave na voljo le še plačljive biorazgradljive vrečke. Tudi Mercator se je odločil, da v posameznih trgovinah uvede spremembo - na samopostrežnem oddelku kruha odslej kupci izdelka ne odtipkajo več sami na zaslonu, pač pa to namesto njih naredi prodajalka na blagajni. Zanimalo nas je, ali je razlog za takšno odločitev goljufanje kupcev, ki v vrečko denimo dajo pet rogljičkov, odtipkajo pa dva, oziroma odtipkajo drug, cenejši izdelek, kot ga imajo v vrečki. Se podobno dogaja tudi na oddelkih sadja in zelenjave?

Izkušnje trgovcev so različne

V Mercatorju so odgovorili, da so "na področju kruha in pekovskih izdelkov v nekaterih manjših trgovinah, z manjšim asortimanom, spremenili način prodaje. Torej, kot ste ugotovili, smo onemogočili tiskanje cenovk na prodajnem mestu. Zdaj cenovko uredimo na blagajnah. Tak ukrep smo uvedli zaradi ugotavljanja večjih razlik med blagom na polici in dejanskimi podatki iz blagajn". V zvezi z zamenjavami dražjega blaga s cenejšim na samopostrežnih tehtnicah, predvsem pri sadju in zelenjavi ter na oddelkih s pekovskimi izdelki, pa iz Mercatorja sporočajo, da "seveda beležimo take primere, vendar zaupamo prevladujoči večini kupcev, da pravilno tehtajo oziroma označijo izdelke".

Nakupovanje kruha v Mercatorjevi trgovini
Igor Napast

V Sparu pravijo, da pri nakupu sadja in zelenjave nimajo slabih izkušenj, saj da "kupci dosledno upoštevajo navodila glede tehtanja izdelkov. Poleg tega jim naši zaposleni ob težavah z veseljem nudijo tudi pomoč. Seveda se občasno kupcem v naglici zgodi tudi napaka, vendar gre po našem mnenju za nenamerno dejanje".

Za zdaj tudi ne razmišljajo o spremembah sistema na samopostrežnih oddelkih kruha in peciva. "Če pa spremembe bodo, bodo kupci o tem pravočasno obveščeni," povedo in dodajo, da tudi v primeru morebitnih napak pri vnosu količine izdelkov na oddelku kruha ne beležijo negativnih izkušenj. 

V podjetju izpostavljajo, da so njihovi glavni kupci v Sloveniji poleg Mercatorja in Spara tudi šole, vrtci in bolnišnice.
Profimedia

V Tušu pa medtem pravijo, da beležijo zlorabe na oddelkih sadja, zelenjave in kruha, vendar tovrstnih primerov ni veliko. Velika večina kupcev tehtnice na oddelkih sadja in zelenjave ter kruha uporablja korektno. "Trgovci na običajnih blagajnah so pozorni, da zapis na nalepkah ustreza vsebini, torej izbranemu sadju in zelenjavi ter kruhu. Tudi asistenti na hitrih blagajnah so pozorni, da kupci ustrezno zabeležijo svoj nakup."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta