Miha Kordiš se je znašel v nemilosti poslanske skupine Levica: Želijo me sankcionirati in utišati

Matej Grošelj Matej Grošelj
06.02.2024 13:00

"Zlorabil je svoj položaj, zavajal, pritiskal, grozil in izsiljeval v poslanski skupini zaradi zaposlitve osebe, ki je kadrovska komisija ni potrdila," pravijo v Levici, kjer pričakujejo odhod Mihe Kordiša iz poslanske skupine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Kordiš velja za enega najbolj prepoznavnih obrazov Levice. Kot pravi, kljub pozivom poslancev ne gre nikamor. 
Miha Kordiš velja za enega najbolj prepoznavnih obrazov Levice. Kot pravi, kljub pozivom poslancev ne gre nikamor. 
Robert Balen

Medtem ko posledice nakupa sodne stavbe na Litijski cesti razjedajo koalicijo in poslabšujejo odnose med Gibanjem Svoboda in Socialnimi demokrati, je vroče tudi v Levici. Vodja poslancev najmanjše vladne stranke Matej Tašner Vatovec je službe državnega zbora obvestil, da poslanska skupina Levica iz članstva v vseh odborih in preiskovalni komisiji razrešuje Miho Kordiša, ki je na lanskem kongresu stranke prejel največ glasov, nato pa je koordinatorica Levice postala Asta Vrečko. Kordiša, ki velja za vodjo levega krila znotraj stranke, vsi štirje poslanski kolegi obtožujejo, da je poskušal izsiliti zaposlitev osebe tudi na podlagi groženj. V Levici pričakujejo, da bo Kordiš zapustil poslansko skupino, a poslanec pravi, da ne gre nikamor. 

Vatovec: Skrbi me, da je šlo za osebni interes

Matej Tašner Vatovec je v izjavi za javnost razložil, da so se napetosti v kolektivu nabirale dalj časa, v zadnjem tednu pa so eskalirale. "Po oceni poslanske skupine so dejanja poslanca Kordiša presegla vse meje,"  je dodal in pojasnil, da so o svoji odločitvi obvestili tudi koordinatorico stranke Asto Vrečko. Dejal je, da naj bi Kordiš skušal izsiliti zaposlitev v poslanski skupini, ki jo je komisija po njegovih besedah zavrnila. "Skrbi me, da je šlo za osebni interes. Te stvari so v nasprotju z duhom demokratičnega socializma in kolektivnim delovanjem," je povedal Vatovec in pristavil, da je Kordiš grozil  s posledicami, če ne bo po njegovo. 

Matej Tašner Vatovec pravi, da koalicija uspešno zamejuje privatizacijo javnega zdravstva.  
Sašo Radej

"Stanje se je stopnjevalo v zadnjih tednih, ko je Kordiš očitno zlorabil svoj položaj, zavajal, pritiskal, grozil in izsiljeval v poslanski skupini zaradi zaposlitve osebe, ki je kadrovska komisija ni potrdila. Kljub prošnjam kolektiva k umiritvi tonov, retorike in izogibanju enostranskim in samovoljnim potezam poslanec Kordiš očitno ni sposoben kolektivnega duha, ki bi moral vladati v poslanski skupini," so v Levici zapisali v pismu članom stranke, ki smo ga po neuradni poti pridobili v uredništvu Večera. Povsem možno je, da bodo v Levici poskušali izključiti Kordiša iz stranke, ne morejo pa ga prisiliti k odhodu iz poslanske skupine. 

Kordiš: Ostajam v poslanski skupini Levica

Miha Kordiš, ki je na predsedniških volitvah 2022 med sedmerico kandidatov zasedel zadnje mesto, je za Večer dejal, da so v stranki nesoglasja in probleme običajno reševali s pogovorom, tokrat pa je poslanska skupina sprejela odločitev mimo organov stranke. "Temperatura v stranki počasi narašča. Kot je znano, sem se zelo jasno postavil proti rezanju socialnih transferjev, nasprotoval sem dvigu minimalne plače zgolj po minimalni zakonski stopnji, velike probleme imam z rekordnim kupovanjem orožja, kakršnega si ni privoščila niti Janševa vlada, Slovenija prav tako nadaljuje podporo imperialistični vojni v Ukrajini ... Vse to je v hudem nasprotju s predvolilnimi obljubami in programom naše stranke, navsezadnje gre za tudi za nasprotje koalicijski pogodbi," je izpostavil Kordiš.

Miha Kordiš je na predsedniških volitvah 2022 med sedmerico kandidatov zasedel zadnje mesto. 
Robert Balen

Po njegovi oceni ga poskušajo v stranki sankcionirati in utišati. Glede sporne zaposlitve osebe v poslanski skupini pravi, da ni pomembno, za katero posameznico gre, saj so se v preteklosti zvrstile podobne situacije. "Odkar smo vstopili v vlado, se je Levica zelo hitro nalezla slabih praks in padla v isto past kot druge stranke. Začelo se je divje kadrovanje. V vrste političnih profesionalcev bi bilo treba vzeti ljudi, ki so se izkazali z delom na terenu in pripadnostjo. Za tovrstno kadrovsko politiko se borim na vseh ravneh. Zgodba z omenjeno zaposlitvijo je zgolj povod, ki ga v stranki izkoriščajo za pritisk name." Kot je izpostavil, še vedno verjame v Levico kot ekosocialistično stranko. Zatrdil je, da kljub nasprotovanju kolegov ostaja v poslanski skupini Levica. "Ta juha se je prehitro pogrela. Bomo videli, kaj bo prinesel čas, a trenutno nimam nobenega razloga, da bi odšel, saj izvršujem mandat, ki so mi ga zaupali ljudje. Če sem zaradi tega trn v peti interesnim skupinam in pozicijam moči, toliko slabše za njih," je sklenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta