Asta Vrečko: Luka Mesec ostaja podpredsednik vlade. Miha Kordiš zavrnil špekulacije o razpadu poslanske skupine

L. M., STA
02.09.2023 08:10

Člani sveta Levice so za koordinatorko stranke izvolili dosedanjo namestnico koordinatorja in ministrico za kulturo Asto Vrečko. Za mesto vodje stranke se je potegoval tudi poslanec Miha Kordiš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svet stranke je za novo koordinatorko Levice izvolil Asto Vrečko.
Robert Balen

"Najprej bi se želela zahvaliti vsem članicam in članom stranke za zaupanje za koordiniranje stranke. To je resnično velika odgovornost, ki jo z vsem, kar pride zraven, sprejemam," je po izvolitvi za novo koordinatorko Levice povedala Asta Vrečko. Svojemu protikandidatu za omenjeni položaj Mihi Kordišu se je zahvalila za tekmo in vse debate, ki so jih v stranki odprli po junijskem volilnem kongresu. Vrečko je poudarila, da bo njen mandat usmerjen v utrditev Levice na terenu, ki jo želijo prikazati "kot platformo raznolikih glasov, ki povezuje", hkrati pa bodo začeli tudi z določenimi spremembami znotraj stranke. Ob tem je zagotovila, da ostajajo aktivni tako na ministrstvih kot tudi v poslanski skupini. 

"Levica ostaja trdna, močna in stabilna stranka na levi, ki si prizadeva za dostojno življenje ljudi in ohranja skrb za naravo," je dodala Vrečko. Za namestnico koordinatorke so člani sveta izvolili poslanko Natašo Sukič, ki je bila tudi edina kandidatka za to funkcijo. Koliko glasov sta v 49-članskem svetu stranke prejeli Vrečko in Sukič, v Levici ne razkrivajo, a naj bi Vrečko prepričljivo premagala Kordiša, medtem ko naj bi Sukič za las uspelo zbrati podporo za izvolitev za namestnico koordinatorke.

Kordiš: Delujemo kot široka pahljača odtenkov rdeče

Kordiš je dejal, da je Vrečko v svojem imenu in v imenu levega krila Levice že čestital za pošteno zmago. Zahvalil se ji je tudi za korektno tekmo: "V zadnjih nekaj mesecih se je izkazalo, da delujemo kot široka pahljača odtenkov rdeče, in to je tudi neka pot, po kateri moramo iti naprej." Kordiš je poudaril, da družba in država potrebujeta močno levo stranko, ki pa ne sme pozabiti na svoje korenine: "V nadaljevanju nas čaka, da tako široko močno levo stranko zgradimo in da to storimo skupaj." Nekdanji koordinator Levice Luka Mesec se je ob predaji štafete oziroma ob svojem slovesu z mesta vodje stranke zahvalil vsem, s katerimi je imel priložnost sodelovati v zadnjih desetih letih.

Asta Vrečko in Miha Kordiš
Robert Balen

Med dosežki Levice je Mesec izpostavil dvig minimalne plače in zaprtje trgovin ob nedeljah, pa tudi po 20 letih postavljeni okvir za sistem delovanja dolgotrajne oskrbe. Ob tem je ocenil, da je eden od odločilnih dejavnikov, da je Slovenija izgubila preteklo desetletje, to, da se posamezniki niso znali soočati z lastnim egom. "Kot Scilo in Karibdo v slovenski politiki sem vedno nekako videl Boruta Pahorja in Janeza Janšo. Prvi je vedno gledal na to, kaj je dobro zanj, drugi na to, kaj je dobro za njegovo stranko, država in skupnost pa sta bili vedno v drugem planu. S to tranzicijo v Levici smo pokazali, da smo pripravljeni, da se tudi na tem področju v Sloveniji obrne nov list," je dejal Mesec.

Mesec ostaja podpredsednik vlade in aktiven član stranke

Vrečko je napovedala, da bo kot koordinatorka sodelovala z vsemi v stranki, tudi s pripadniki tako imenovanega levega krila, ki ga je pred kongresom osnoval Kordiš. Prav aktivistično krilo je namreč na neposrednih volitvah v svet stranke osvojilo večino, posledično pa se Mesec ni odločil za vnovično kandidaturo za koordinatorja Levice. "V stranki sem aktivna že deset let, kar se mene tiče, ne vidim razloga, zakaj ne bi ta izvršni odbor delal skupaj in najboljše za našo stranko," je poudarila Vrečko. Tudi Kordiš je zavrnil špekulacije o razpadu poslanske skupine. "Lahko rečem samo, da bodo v naslednjih dneh sedli za mizo in da lahko naprej gradimo samo združeni," je dejal Kordiš in dodal, da enotnost poslanske skupine nikoli ni bila pod vprašajem.

Luka Mesec po besedah Aste Vrečko ostaja podpredsednik vlade.
Robert Balen

Na vprašanje, ali se bo stranka pod njenim vodstvom premaknila proti sredini ali bolj na levo, je Vrečko odgovorila, da je glavna zaveza za delovanje Levice program, pri pisanju katerega sodelujejo vsi, ko gre za sodelovanje v vladi, pa je njihova usmeritev koalicijska pogodba: "Kar se tega tiče, se ne bo kaj dosti spremenilo." Sprememb prav tako ne gre pričakovati, ko gre za funkcije v vladi. Vrečko je dejala, da bo Mesec kot aktualni minister za delo ostal podpredsednik vlade, slednji pa je ob tem dejal, da se ne umika iz stranke, ampak da ostaja aktiven član Levice. Ob tem je dodal, da se za vnovično kandidaturo za vodjo stranke po kongresu ni odločil, ker je ocenil, da je njegova prezenca postala preveč polarizirajoča za stranko.

Desetletje Levice zaznamovali vzponi in padci

Levica je v skoraj desetih letih obstoja šla čez številne transformacije. Politični začetki njenih ustanovnih članov segajo v čas protestov in vstaj, ki so, skupaj s poročilom komisije za preprečevanje korupcije, odnesle drugo vlado Janeza Janše. Tudi na valu protestnih gibanj se je oblikovala Združena levica – koalicija štirih političnih skupin, ki je prvi nastop na parlamentarnih volitvah leta 2014 kronala s šestimi poslanci. Uspehu so sledili spori, v Združeni levici so zabeležili več odhodov, tudi težav na kongresih, na enem od dogodku je prišlo celo do prerivanj. Temu je leta 2017 sledila ustanovitev Levice, nastale z združitvijo dveh političnih skupin znotraj Združene Levice, in sicer Iniciative za demokratični socializem (IDS) in Stranke za trajnostni razvoj Slovenije (TRS).

Kot samostojna stranka je Levica z devetimi osvojenimi poslanskimi mandati parlamentarni prag prvič prestopila na volitvah leta 2018. Po koalicijskih pogajanjih je kot pogodbena zunajkoalicijska partnerica podprla vlado pod vodstvom Marjana Šarca, a  je ob nezmožnosti sodelovanja in usklajevanja različnih interesov med koalicijskimi partnericami prva odtegnila podporo vladi. Na lanskih parlamentarnih volitvah je stranka z osvojenimi petimi poslanskimi mandati za last prestopila parlamentarni prag in po koalicijskih pogajanjih stopila v vlado Roberta Goloba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta