Milan Kučan o zadnji oddaji Arena: "Kar zadeva Jožeta Možino, je tudi tokrat pokazal svoj novinarski domet"

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
07.09.2023 12:10

"Javnega opravičila dr. Možine seveda ne pričakujem. Mislim pa, da si ga zaslužijo gledalci TV Slovenija." Kaj pa pravi uprava RTV Slovenija? Koga so zares iskali policisti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Kučan
Robert Balen

"Govorjenje Ivana Sivca, da so mi novinarji Radia Slovenija vnaprej dajali vprašanja, zato da sem lahko odgovore kar prebral oziroma da smo skupaj uprizorili nekakšno radijsko igro, kot je rekel Jože Možina, je žalitev zame in za novinarje. Resnica je ravno obratna. Intervjuji Studia ob 17h so bili zame eni od najzahtevnejših prav zaradi profesionalne drže novinarjev in njihovega nepopustljivega vztrajanja z vprašanji in podvprašanji, odprti pa so bili tudi za vprašanja poslušalcev. V življenju sem imel na stotine intervjujev z najrazličnejšimi novinarji in mediji in sem vedno znal ceniti novinarski profesionalizem. Tudi novinarjev Radia Slovenija. Dejstvo je namreč, da novinarsko lakajstvo v končni fazi v resnici slabo služi gospodarjem, še slabše pa družbi kot celoti," je za Večer sporočil nekdanji predsednik države Milan Kučan. In ob tem dodal: "Kar zadeva Jožeta Možino, pa je tudi tokrat pokazal svoj novinarski domet. Pristal je na mnenja neimenovanih domnevnih poznavalcev in jih brez vsakega pomisleka širil po medijskem prostoru, pa čeprav ni v njih niti trohice resnice. Ne drži, da me je vznemiril njegov intervju z Ivanom Sivcem, čigar izjave, kar zadeva mene pa tudi uredništva Radia Slovenija, katerega član, kolikor vem, nikoli ni bil, so povsem neverodostojne. Še manj je res, da bi kakršno koli moje vznemirjenje lahko sprožilo akcijo policije. Javnega opravičila dr. Možine seveda ne pričakujem. Mislim pa, da si ga zaslužijo gledalci TV Slovenija."

Kot smo pisali v sredo, je v zadnji oddaji Arena, ki jo je vodil Igor Pirkovič, nastopil tudi Jože Možina. Dejal je, da ga je na Kolodvorski prejšnji teden iskala policija.

Jože Možina
Robert Balen

 "Zakaj so me policisti iskali kot urednika oddaje Intervju, meni uradno ni znano. Je pa res, da so se na družbenih omrežjih in med poznavalci razširile govorice, da je to povezano z zadnjim intervjujem, ki sem ga imel s pisateljem Sivcem, v katerem je pač ta izpostavil, kaj naj rečem, vpletanje nekdanjega predsednika Milana Kučana v avtonomni medij, saj je pač razkril, kako so se stvari dogajale, da je dobil (Kučan, op. a.) vprašanja vnaprej in da se je pogovor z njim na radiu odvijal kot radijska igra. In poznavalci pravijo, da bi to lahko bil razlog, da se je nekdanji predsednik tako vznemiril in da je to potem posledica prihoda policije. Nenavadno je tudi to, da je policija prišla in ni pustila nobenega vabila, od tega je sedaj pet dni, vzeli so moje kontakte, niso me kontaktirali niti po telefonu niti po elektronski pošti niti niso prišli še enkrat sem, v kar sem jih povabil. To, da prihaja uniformirana policija zaradi novinarskega dela v hišo, se pri nas v 30 letih ni dogajalo, baje tudi pred letom devetdeset ne, miličniki so, če kaj, poklicali v stavbo policije, kar je nekaj povsem običajnega. In ta beloruski model, kot mu lahko tudi rečemo, je v bistvu strašljiv, je neke vrste pritisk name, hkrati pa tudi signal mlajšim kolegom, ki niso v mainstreamu, kaj se seveda lahko zgodi, če nisi poslušen, če nisi v skladu s tem mainstreamom," je o morebitnih razlogih policijskega obiska spregovoril Možina.

Z ljubljanske policijske uprave smo glede obiska policistov prejeli naslednji odgovor: "Na vprašanja, ki se vežejo na konkretne fizične osebe, v skladu z določili zakona o varstvu osebnih podatkov ne moremo odgovoriti. Pojasnjujemo pa, da so policisti pri izvajanju svojih nalog vezani na določbe veljavne zakonodaje, v skladu s katerimi jih tudi izvajajo. V konkretni zadevi je šlo za zbiranje obvestil po prijeti prijavi in je bil to edini namen izvajanja policijskih nalog, ki smo jo opravili v skladu s 34. členom zakona o nalogah in pooblastilih policije. Potrebno pa je razumeti, da v skladu z zakonodajo ne smemo in ne moremo razkriti podatkov o konkretnih in določljivih fizičnih osebah, četudi okolico zanima, zakaj je neka oseba v policijskem postopku ali glede česa poteka zbiranje obvestil. Naj ob tem še poudarimo da policija spoštuje svobodo izražanja kot tudi novinarsko avtonomijo. Zavedamo se namreč, kako pomembno vlogo v družbi imajo novinarji, ki jim ustava ter zakonski in drugi predpisi zagotavljajo nemoteno opravljanje svojega dela."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta