(TOTI LIST) Sramotno: Uprava Zvezdana Martiča bi rada prevzgojila neodvisne novinarje

Vezdan Zartič
21.08.2023 06:00

Pridobili smo sklep nove uprave RTV Slovenija, ki bo zagotovo močno odmeval v domači in mednarodni javnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so videti novi prostori RTV Slovenija v ljubljanski Trstenjakovi ulici.
Profimedia

Pa smo jo dobili. Nova uprava Radiotelevizije Slovenija, ki jo je uvedla vlada Roberta Goloba, da bi imela čim večji vpliv na programske vsebine, je že začela svoje delo. Ali bo vsaj tako uspešna, kot je bila ekipa generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, ki ga je svet javnega zavoda nedavno nezakonito razrešil, bo seveda pokazal čas, obeti sicer niso najboljši, je pa že zdaj jasno, da bo uprava pod vodstvom Zvezdana Martiča svoje odločitve sprejemala v popolni tajnosti, netransparentno, torej daleč od oči javnosti, ki je tak način dela sicer podprla na referendumu. "To, kar se sedaj dogaja, je nedopustno, nedemokratično. Ko sta javni zavod vodila Grah Whatmough in njegova svetovalka Vesna Zadravec, smo bili o vseh odločitvah obveščeni, še preden so bile sprejete v Kolodvorski. Saj se spomnite, da sem o dogajanju vedno ažurno poročal na twitterju," je aktualno situacijo na nacionalki komentiral strokovnjak za politično-medijske odnose Bojan Požar.

Da so naše napovedi pravilne, potrjuje že (ne)poročanje osrednjih medijev, po katerem nova uprava javnega zavoda v manj kot tednu dni na oblasti naj ne bi sprejela še niti ene odločitve. Kar je seveda nenavadno glede na to, da naj bi bilo v Kolodvorski vse narobe, kot so nedolgo nazaj opozarjali kolesarji in drugi aktivisti, zaposleni na RTV Slovenija, Društvo novinarjev Slovenije in profesorji novinarstva z ljubljanske fakultete za družbene vede. Težko je tudi verjeti, da bi Martičeva ekipa vendarle spregledala, da je Andrej Grah Whatmough s pomočjo zadnjega predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča opravil izjemno delo in našo največjo medijsko hišo zapustil v odlični programski, kadrovski in finančni kondiciji.

Resnica je, kakopak, povsem drugačna. Medtem ko večina medijev molči o zadnjih potezah Zvezdana Martiča, prav tako je povsem neodzivna služba RTV Slovenija za odnose z javnostmi, zaradi česar je moral Uroš Urbanija o svoji premestitvi na novo delovno mesto prejšnji teden spregovoriti kar na družbenih omrežjih, je nam vendarle uspelo pridobiti prvi sklep novega vodstva javnega zavoda, ki bo zagotovo močno odmeval v domači in mednarodni javnosti. "No, vsaj moral bi, saj gre za poteze, ki so bile značilne za totalitarne režime. Očitno smo se vrnili v enopartijski sistem," pravi novinar Jože Možina, ki o tovrstnih praksah pogosto poroča v oddaji Utrip, ki združuje najpomembnejše dogodke minulega tedna v Sloveniji. "Nekdo, Vida Petrovčič ali Igor Pirkovič, bi moral na to temo pripraviti posebno oddajo, zaradi mene je to lahko tudi Arena. Ker to je res sramotno za evropsko državo v 21. stoletju. Pa naj potem na primer Borut Pahor pove, kaj si misli o javnem servisu, kakršnega si je zamislila Golobova vlada," nam je brez dlake na jeziku še sporočil Možina.

Kot je razvidno iz dokumenta, ki nam ga je predal neimenovani vir s Kolodvorske, povezan s hišnim sindikatom Toma Zalaznika, je Martičeva uprava pred dnevi v popolni tajnosti znotraj organizacijske strukture javnega zavoda ustanovila novo enoto in ji kljub slabemu finančnemu stanju priskrbela tudi prostore v ljubljanski Trstenjakovi ulici, kjer je že razobesila tudi vse v času prejšnjega vodstva nabavljene grafike. Čeprav lahko v sklepu uprave, ki je bil sprejet s štirimi glasovi za in nobenim proti, preberemo, da gre "za ustanovitev novega izobraževalnega središča, v katerem se bo na glas bralo kazenski zakonik, preučevalo novinarski kodeks in analiziralo posamezne primere novinarskega častnega razsodišča, spoznavalo kakovostne prijeme preiskovalnega novinarstva in ugotavljalo razlike med politiko in mediji ter med uravnoteženostjo in strokovnostjo", gre po naših informacijah pri tem projektu "zgolj" še za en poskus brutalne prevzgoje zadnjih neodvisnih novinarjev in medijskih delavcev s hrbtenico, ki so se upali upreti enoumju domačega medijskega prostora, tudi tako, da so za Golobovimi bančnimi računi ekskluzivno korakali po Bukarešti in ukinjali dobro gledane oddaje. Neuradno naj bi nova uprava javnega zavoda na presenečenje vseh v to središče že premestila Uroša Urbanijo, Draga Zadergala, Jadranko Rebernik, Ksenijo Koren, Martina Nahtigala, Igorja Pirkoviča, Vido Petrovčič, Jožeta Možino, Gašperja Petovarja ...

Na odziv stranke SDS, Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, Združenja novinarjev in publicistov, Nove24TV, Mateja Tonina, Žige Turka in Petra Jančiča še čakamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta