Milan Kučan potrdil svojo odločitev pred nedeljskimi volitvami: "Čas je za žensko"

M.R.
19.10.2022 13:17

Nekdanja predsednika države Milan Kučan in Danilo Türk sta nekaj dni pred volitvami podprla kandidatko Natašo Pirc Musar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Kučan je sicer že prej dejal, da podpira tudi kandidaturo Milana Brgleza, omenjal je tudi Iva Vajgla, ko je ta še napovedal, da bo kandidiral s podporo podpisov državljanov, ki pa jih ni zbral.
Robert Balen

"Čas je za žensko," je povedal Milan Kučan v videoposnetku, ki ga je Nataša Pirc Musar objavila na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter. Prepričan je, da bo dobra predsednica in da razume funkcijo, za katero kandidira. 

"Zaveda se pomembnosti javne besede predsednika in odgovornosti zanjo," nadaljuje Kučan in poudarja, da je zavezana tudi vladavini prava ter človekovih pravic. 

Po njegovem mnenju naj bi Pirc Musar dobro umeščala Slovenijo v mednarodni prostor, pri tem pa je pozdravil tudi njeno napoved, da bo v primeru izvolitve ostale kolegice po svetu na tem položaju pozvala k skupni akciji proti jedrski oborožitvi. "Zaveda se, da je vojna stvar odločitve tako, kot je tudi mir stvar odločitve. Tega pa v sedanji slovenski politiki pogrešam," je zaključil. 

Podporo Nataši Pirc Musar je v danes objavljenem videosporočilu izrekel tudi nekdanji predsednik Danilo Türk. Povedal je, da jo pozna še od takrat, ko je bil sam predsednik, ona pa je bila informcijska pooblaščenka. Pravi, da je naredila veliko za dostopnost podatkov in človekove pravice. Dodaja, da ni strankarska kandidatka in da nikomur nič ne dolguje. "Predsednica republike mora delovati po svoji vesti, po svojih najboljših močeh, in brez, poudarjam, brez strankarskih političnih kalkulacij," je zatrdil.

Kučan je že konec junija, ko je svojo kandidaturo napovedovala tudi kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos, izrekel podporo Nataši Pirc Musar. Poleg njega se je ob predstavitvi njene kandidature za njo zavzelo še 13 posameznikov iz različnih sfer družbe, med njimi je bil tudi Türk. 

Pred meseci je Kučan poudaril, da ima zadržek do podpore Marti Kos, saj da bi v primeru njene izvolitve Gibanje Svoboda imelo v rokah tri najvišje državniške položaje - poleg predsednika države, tudi predsednika vlade in državnega zbora. Trdil je, da bi bilo z vidika načela delitve oblasti to vprašljivo. Vodja Gibanja Svoboda Robert Golob se je odzval z besedami, da tudi Kučan "včasih ustreli kakšnega kozla"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta