Minister Koritnik je na vladni seji nasprotoval ukinitvi sklada za nevladne organizacije, kar naj bi predlagala Simona Kustec

Vida Božičko Vida Božičko
21.12.2020 11:21
Vladni predlog novih protikoronskih ukrepov med drugim predvideva ukinitev sklada za nevladne organizacije. Temu nasprotujejo nevladne organizacije, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in stranka SMC, ki je pred dvema letoma ta sklad zasnovala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Koritnik
Andrej Petelinšek

Iz kabineta ministra za javno upravo Boštjana Koritnika so sporočili, da je minister predlogu ukinitve sklada za nevladne organizacije na sobotni seji vlade nasprotoval. Prav tako vsebine predloga tega člena niso pripravljali na ministrstvu za javno upravo. Zapisali so še, da je vsekakor izziv, kako doreči in oblikovati vsebine za NVO, vključno s financiranjem preko razpisov, na način, ki ne naslavlja parcialnih problemov NVO in družbe, temveč jih rešuje sistemsko, na dolgi rok in trajnostno, ne glede na aktualno politiko. A sprememba virov financiranja tega sklada po mnenju ministra ni sistemska rešitev in tudi sicer ni prava rešitev. Zato je minister Koritnik želel, da se sklad ohrani. Soočen s predlagano spremembo je predlagal nekatere možne alternativne rešitve, denimo zagotovitev fiksne višine sredstev za ta sklad iz proračuna, da le ne bi prišlo do situacije, ko za sklad v proračunu ne bi bilo odobrenih ustreznih finančnih sredstev.

"Zaradi naše ležernosti (ali lenobe) in nerazporejenega 0,5 odstotka dohodnine so uradniki s povezanimi osebami na ministrstvu za javno upravo delili naš denar po svoje, to je svojim krogom in prvorazrednim. Več kot pet milijonov evrov. Sedaj pa panika!" je na družbenem omrežju twitter danes zapisal Miro Petek (SDS), trenutno na zaupanje zaposlen na ministrstvu za kulturo. Za komentar zapisa smo zaprosili mininistrstvo za javno upravo, od koder pa so zgolj sporočili: "Omenjenega tvita ne komentiramo."

Stranka SMC sicer nasprotuje ukinitvi sklada za nevladne organizacije, saj je bil ta leta 2018 vpeljan ravno na njihovo pobudo. "Že v PKP 6 smo vložili amandma in dosegli črtanje tega člena, sedaj bomo naredili enako," je pojasnila vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga, ki sicer ne želi, niti ne more komentirati tega, kar se je dogajalo na vladi, vendar se je po njenih informacijah ta člen kar znašel med ostalimi. "Neuradno verzijo PKP 7 smo dobili in tam tega ni bilo, na vladi pa se je to potem znašlo v besedilu. Naš minister za javno upravo Boštjan Koritnik je temu nasprotoval, a je bil očitno preglasovan," je še dejala Sluga in zatrdila, da predlogu nasprotujejo vsi člani poslanske skupine.

Kot piše portal Necenzurirano, pa tega predloga na vlado ni prinesel kdo od ministrov iz vrst SDS, pač pa kar ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki prihaja iz vrst SMC. "Tega ne bi vedela. Po mojih informacijah se je zadeva kar znašla v besedilu," pa je na vprašanje, ali to drži, odgovorila vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga. Ministrstvo za izobraževanje smo vprašali, ali drži, da gre za predlog ministrice Simone Kustec. V odgovoru so skopo zapisali le: "Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podpiramo dvig odstotka od dohodnine na 1 odstotek, a le pod pogojem, da bo ta ukrep oragnizacijam iz našega resorja več dal, kot pa odvzel."

Vlada hkrati sicer predlaga tudi zvišanje dohodninskih dotacij z 0,5 na en odstotek, a nevladne organizacije zatrjujejo, da to ne bo nadomestilo sredstev, ki jih zagotavlja sklad. Sicer ta del zvišanja na en odstotek pozdravljajo. S tem predlogom se stinja tudi minister Koritnik. 

Kako je podoben ukrep nedolgo nazaj napovedal poslanec SDS Franc Breznik:

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta