Na FDV z zbornikom proti pritiskom vladajoče politike na medije. "Očitno je, da moramo za vsako ceno braniti novinarstvo"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
03.09.2020 15:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bobo

"Zakoni, ki jih s predlogi sprememb pripravlja ministrstvo za kulturo, niso zakoni o medijih, še manj so zakoni za medije, ampak so v svojem bistvu zakoni proti medijem. Zaradi tega menimo, da o njih enostavno ni več dopustno razpravljati," so po besedah profesorja Slavka Splichala prepričani na katedri za novinarstvo ljubljanske fakultete za družbene vede. Ažurno so se po majskem javnem pozivu vladajoči politiki, naj preneha s pritiski in posegi v medijsko krajino, tokrat odzvali s 26 prispevki v zborniku pod naslovom Premisleki o prihodnosti javnih medijev. Zbornik obsega prispevke 31 kritičnih znanstvenikov, intelektualcev, novinarjev in urednikov.
Po navedbah Splichala avtorji razkrivajo protidemokratično naravnanost in strokovno nesprejemljivost aktualnih predlogov za spremembo štirih medijskih zakonov, pri čemer si prizadevajo za njihov umik, saj menijo, da so pripravljeni tako slabo in škodljivo, da jih tudi spremembe posameznih predlaganih členov ne morejo bistveno izboljšati. Nadalje, v zborniku avtorji opozarjajo na škodljivost prizadevanj sedanje vlade za politično ideološko t.i. uravnoteženje, dejansko pa discipliniranje medijev. "Ob tem izražamo zaskrbljenost zaradi poskusov političnega podrejanja medijev in predstavljamo argumente v prid razvoju, ne ohranjanju, javnih medijev v Sloveniji. In končno, pa ne nazadnje, dajemo pobudo za resnično javno razpravo, ki naj prispeva k reševanju ključnih razvojnih problemov medijev in zagotovi trdne temelje njihovega razvoja," je povedal Splichal na predstavitvi zbornika, ki so ga pripravili v približno mesecu dni. 

Bobo
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta